×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 39 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 21:45
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Cu armata la lopată. FOTO
Uite ce prădăd este în Republica Moldova

Republica Moldova este paralizată de ninsori. Nici capitala Chișinău nu face excepție. Igor Dodon a anunțat vineri că "a dispus mobilizarea totală a Armatei Naționale pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale". De asemenea, ar putea fi declarată stare de situație excepțională.

"Examinăm posibilitatea împreună cu Guvernul de a ne adresa împreună Parlamentului în vederea declarării stării de situație excepțională, aceasta fiind prerogativa exclusiva a Parlamentului Republicii Moldov (articolele 12-15 din Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război 212/24.06.2004). Examinăm toate opțiunile de adresare către partenerii externi, instituții și organizații internaționale, state, pentru ajutor finaciar și umanitar în vederea lichidării consecințelor în urma situației create", a precizat președintele moldovean pe Facebook.

Presa de peste Prut scrie că întreaga țară e în nămeți, iar oamenii sunt îndemnați să nu iasă din casă. Vineri dimineață, la Chișinău peste 2000 de copaci erau prăbușiți.

ACTUALIZARE:
Poliţiştii de patrulare au intervenit în peste 60 de cazuri de urgenţă şi au deblocat din troiene 119 persoane, conform Publika.md.

Pentru menţinerea securităţii publice şi acordarea ajutorului, pe traseele din ţară sunt implicaţi peste o mie de angajaţi ai inspectoratelor teritoriale de poliţie.

De asemenea, au fost create 78 de echipe mobile care intervin în cazurile de urgenţă.

Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, 11 porţiuni de pe traseele naţionale au fost blocate. Printre acestea se numără sectoarele de drum Anenii Noi - Căuşeni - Ştefan Vodă, Cantemir - Cahul şi Comrat - Cantemir. Totodată, circulaţia pe drumurile de la ieşirea şi intrarea pe teritoriul raioanelo afectate este interzisă.

De asemenea, sunt închise din cauza zăpezii şi 263 de drumuri locale. Datele poliţiştilor mai arată că în ultimele 24 de ore, 164 de maşini au fost avariate, după ce copacii au căzut peste ele, iar şapte persoane au fost rănite.
ACTUALIZARE:
Timp de două zile, ninsorile au acoperit Moldova. Stratul de zăpadă ajunge în unele regiuni ale ţării şi până la jumătate de metru, conform Publika.md.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cel mai mult a nins în centrul ţării. Mai exact, la Chişinău grosimea stratului de zăpadă a ajuns aproape de un metru. În centrul şi sudul ţării a nins puternic. La Bălţata, Criuleni, grosimea zăpezii depuse este de 47 de centimetri, iar la Leova - de 40 de centimetri. La Comrat stratul de omăt măsoară 50 de centimetri, iar la Cahul - 31.

În nordul ţării a nins mai puţin. La Râbniţa şi Bălţi sunt până la şase centimetri de zăpadă. La Făleşti s-a aşternut un strat de 14 centimetri, iar în Corneşti de 29. La Bravicea, omătul măsoară 23 de centimetri. Iar la Soroca şi Camenca nu au căzut precipitaţii sub formă de ninsoare.
ACTUALIZARE:
Potrivit informațiilor parvenite de la Ministerul de Interne al Republicii Moldova, la această oră sute de polițiști, salvatori și forțe ale armatei intervin în forță pentru a limita efectele căderilor de zăpadă, conform Publika.md. În aceste acțiuni au fost implicați 680 militari, dintre care 300 militari cu 3 unități de transport în dispoziția reprezentanților SPCSE, pentru deblocarea traseelor, în sectoarele mun. Chișinău, 70 militari în mun. Bălți, 50 militari în mun. Comrat și 260 militari la MOP și Ambasadele din mun. Chișinău, orientați primordial la acordarea asistenței cetățenilor.
Potrivit acestora, acum sunt deconectate parțial de la alimentarea cu energie electrică 679 de localități din 22 raioane, municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia, după cum urmează: Chișinău (19), UTA Găgăuzia (40), Criuleni (46) Strășeni (23), Orhei (31), Ialoveni (33), Ștefan Vodă (26), Hîncești (36), Cantemir (40), Taraclia (24), Cimișlia (46), Leova (32), Căușeni (41), Anenii Noi (31), Cahul (26), Telenești – (23), Calarași – (17), Nisporeni – 26, Rezina (9) Ungheni (50), Fălești (29), Glodeni (1), Sîngerei (22) Florești (8).
La lucrările de restabilire sunt antrenate echipe de restabilire din cadrul Gas Natural Union Fenosa și SA Red Nord.
ACTUALIZARE:
În ceea ce privește starea drumurilor, în teritoriul r-lui Sîngerei circulația rutieră este satisfăcătoare pe drumurile locale. Pe porțiunea traseului național R-14 din adiacentul satului Bilicenii Vechi, este mai dificilă circulația din cauza înzăpezirei, însă la moment activează tehnica specială a SA Drumuri, în număr de 2 unități de transport.
O unitate de transport specializată activează pe traseul național M-14. Total sînt implicate 5 unități specializate de transport al SA Drumuri, drumuri blocate în raion - 0.
Echipe specializate ale SA Red Nord efectuază lucrări de restabilire a energiei electrice.
Efectivul IP Sîngerei în număr total de 118 angajați antrenați cu 11 unități de transport.
În activități de monitorizare a situației în teritoriul deservit- activează 5 echipe mobile în sectoarela deservite, 1 echipaj SSTAAR; 2 echipaje ale PR Nord al INP.
ACTUALIZARE:
La moment este preconizată desfășurarea ședința Comisiei pentru situații excepționale în cadrul Consiliului Raional Sîngerei.
Raionul Riscani
La lucrările de deszăpezire, pe drumurile naționale și locale, sunt implicate 2 unități de tehnică.
Raionul Rezina
La lucrările de deszăpezire, pe drumurile naționale și locale, sunt implicate 4 unități de tehnică și 25 persoane.
Raionul Soroca
La lucrările de deszăpezire, pe drumurile naționale și locale, sunt implicate 4 unități de tehnică.
Raionul Drochia
lucrările de deszăpezire, pe drumurile naționale și locale, sunt implicate 2 unități de tehnică și 5 persoane.
Raionul Florești
lucrările de deszăpezire, pe drumurile naționale și locale, sunt implicate 10 unități de tehnică și 10 persoane.
Raionul Șoldănești
lucrările de deszăpezire, pe drumurile naționale și locale, sunt implicate 5 unități de tehnică.
Raionul Fălești
Se efectuează lucrări de restabilire de către Red Nord.
Raionul Singerei
Drumuri blocate
Sectorul Cantemir, R35 Comrat – Cantemir (s.Vișniovca);
G132 R-35- Baimaclia - Taraclia de Salcie - R32(s. Baimaclia și s. Taraclia de Salcie);
2. Sectorul Căușeni R30 Aneni Noi – Căușeni - Ștefan Vodă - km 33-35;
G116 R-30 Stefan Vodă – Alava – Săiți – G117;
3. Sectorul Basarabiasca R36 Basarabiasca Ceadîr Lunga;
4. Sectorul Chișinău M5 Frontieră cu Ucraina – Criva – Bălți - Chișinău- Tiraspol - Frontieră cu Ucraina km 252-274; km290-323;
5. Sectorul Dubăsari G68 R20 – Orhei- Susleni- Ustia- Criuleni;
6. Sectorul Nisporeni R25.1 M1 – R25;
7. Sectorul Strășeni G97 R1 Pănășești- Căpriana - M1(căzut copaci);
8. Sectorul Cahul R34 Hîncești - Leova Cahul - Giurgiulesti(Gotești-Chircani) au cazut stilpi de electricitate km 68-70 s.Vilcele;
R-32 M3 Vulcănești Cahul Taraclia în preajma s.Moscovei;
M-3 Chișinău – Comrat- Giurgiulești- Frontieră cu Romania (s.Ciumai, s.Burlăceni);
M-3 Chișinău – Comrat- Giurgiulești- Frontieră cu Romania(s. Vulcănești, s.Slobozia Mare );
ACTUALIZARE:
Toate subdiviziunile MAI sunt implicate și intervit pe intreg teritoriul țării. Oamenii ne scriu chiar prin rețele și solicită ajutor, mai ales pe drumurile naționale. Dimineața am fost contactați de feciorul unui cetățean care a foat blocat cu un tir pe traseul Leuseni- Chisinau, angajații INP au mers acolo pentru a oferi ajutor, conform Publika.md.
ACTUALIZARE:
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor informează că la moment sunt dislocate 314 utilaje speciale pentru procesul de deszăpezire a drumurilor publice din centrul și sudul RM.
ACTUALIZARE:
Totodată, mai multe porțiuni de drumuri de pe drumurile publice rămân închise până la restabilirea situației. Este vorba de următoarele sectoare de drumuri:

• Sectorul Cantemir, R35 Comrat – Cantemir (s.Vișniovca);
• G132 R35- Baimaclia - Taraclia de Salcie - R32(s. Baimaclia și s. Taraclia de Salcie);
• 2. Sectorul Căușeni R30 Aneni Noi – Căușeni - Ștefan Vodă - km 33-35 (s. Grigorievca); G116 R30 Stefan Vodă – Alava – Săiți – G117;
• Sectorul Basarabiasca R36 Basarabiasca Ceadîr Lunga;
• Sectorul Chișinău M5 Frontieră cu Ucraina – Criva – Bălți - Chișinău- Tiraspol - Frontieră cu Ucraina km 252-274; km290-323;
• Sectorul Dubăsari G68 R20 – Orhei- Susleni- Ustia- Criuleni;
• Sectorul Nisporeni R25.1 M1 – R25;
• Sectorul Cahul R34 Hîncești - Leova Cahul - Giurgiulesti(Gotești-Chircani) au cazut stilpi de electricitate km 68-70 s.Vilcele;
• R32 M3 Vulcănești Cahul Taraclia în preajma s.Moscovei; M3 Chișinău – Comrat- Giurgiulești- Frontieră cu Romania (s.Ciumai, s.Burlăceni);
• M3 Chișinău – Comrat- Giurgiulești- Frontieră cu Romania(s. Vulcănești, s.Slobozia Mare );
ACTUALIZARE:
Cu referire la transportul interurban, din Gara Nord sunt operate pe deplin doar cursele spre raioanele de Nord ale republicii.
În raioanele din Centrul țării, la ora 13:00, au plecat două curse spre Ungheni, și respective, Șoldănești.
Din Gara de Centru și Sud în continuare cursele rămân suspendate.
Până la data de 25 aprilie 2017, Ministerul Transporturilor a dispus reactivarea serviciului operativ în regimul Non-stop, pâna la data de 25 aprilie 2017, care poate fi contactat la numărul de telefon 022 748 961.
Calea Ferată din Moldova și Portul Internațional Giurgiulești activează în regim normal.
ACTUALIZARE:
La moment, din cauza condițiilor climaterice nu sunt premise efectuarea zborurilor înspre/dinspre Aeroportului Internațional Chișinău, cel puțin până la orele 14:00.

Foto: Unimedia.info


(R.C.)Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
2800
 | 4
 | 4
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SOBOLANU
+1
DUPA CE CA SUNT VAI DE MAMA LOR DE SARACI I A LOVIT SI ACEASTA IARNA TARZIE FURIOASA !!!!!!!!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Bumerangul-Naturii!
+5
Corect: Uite ce dezastru peste România Mare! România defrişată, România devastată, România VRAIŞTE, cu agricultura, pomicultura, apicultura, silvicultura, zootehnia etc - VARZĂ, iar politrucii noştri, în frunte cu băse şi dracnea, cu popescu- tărie, cu ghiţă, ponta şi veselii zăltaţi co-ko, maior de la dna, parchete, justiţie, deservicii şirete se zbenguie ca cânii(sic!) în lesă, rânjind şi mârâind, unii la alţii, lătrând pe toate vocile, crezându-se deja, mari patrihoţi, în cartea de istorie desfigurată de alţii şi unde-s jalnice marionete figurante! În loc de dezbateri legate de CÂT NE costă acest cataclism, calamitate,noi ne jucăm de-a HOŢII şi vardiştii sau de-a baba oarba, ca şi când l-am putea beli pe băse de mandatul de siluire a României pe încă 5(cinci) ani, juma deceniu ireversibil şterpelit unei întregi Naţiuni, şi l-am face pe plângăciosul frăsuit Goană preşedinte! Natura sfidată, siluită se răzbună! Bumerangul Naturii este devastator, nu e la mintea peltică a politrucilor!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Cetatean treaz la minte
+10
Defrisam si in Amazonia paduri virgine ce dispar peste noapte, ce sa ne miram? Biata natura ne atrage atentia cum poate, dar cupiditatea nu are leac, decat casa vesnica, a de 1/2 ! daca am cere - cine/unde/cum - pedeapsa cu moartea atunci s-ar opri cupizii astia, nu i-ar mai rabda pamantul cate rele fac pe unde-s mereu!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Trienge
+10
Mooo , unde sunteti astia cu incalzirea globala!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017