Uite ce prădăd este în Republica Moldova

Republica Moldova este paralizată de ninsori. Nici capitala Chișinău nu face excepție. Igor Dodon a anunțat vineri că „a dispus mobilizarea totală a Armatei Naționale pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale”. De asemenea, ar putea fi declarată stare de situație excepțională.

„Examinăm posibilitatea împreună cu Guvernul de a ne adresa împreună Parlamentului în vederea declarării stării de situație excepțională, aceasta fiind prerogativa exclusiva a Parlamentului Republicii Moldov (articolele 12-15 din Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război 212/24.06.2004). Examinăm toate opțiunile de adresare către partenerii externi, instituții și organizații internaționale, state, pentru ajutor finaciar și umanitar în vederea lichidării consecințelor în urma situației create”, a precizat președintele moldovean pe Facebook.

Presa de peste Prut scrie că întreaga țară e în nămeți, iar oamenii sunt îndemnați să nu iasă din casă. Vineri dimineață, la Chișinău peste 2000 de copaci erau prăbușiți.

ACTUALIZARE:
Poliţiştii de patrulare au intervenit în peste 60 de cazuri de urgenţă şi au deblocat din troiene 119 persoane, conform Publika.md.

Pentru menţinerea securităţii publice şi acordarea ajutorului, pe traseele din ţară sunt implicaţi peste o mie de angajaţi ai inspectoratelor teritoriale de poliţie.

De asemenea, au fost create 78 de echipe mobile care intervin în cazurile de urgenţă.

Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, 11 porţiuni de pe traseele naţionale au fost blocate. Printre acestea se numără sectoarele de drum Anenii Noi – Căuşeni – Ştefan Vodă, Cantemir – Cahul şi Comrat – Cantemir. Totodată, circulaţia pe drumurile de la ieşirea şi intrarea pe teritoriul raioanelo afectate este interzisă.

De asemenea, sunt închise din cauza zăpezii şi 263 de drumuri locale. Datele poliţiştilor mai arată că în ultimele 24 de ore, 164 de maşini au fost avariate, după ce copacii au căzut peste ele, iar şapte persoane au fost rănite.
ACTUALIZARE:
Timp de două zile, ninsorile au acoperit Moldova. Stratul de zăpadă ajunge în unele regiuni ale ţării şi până la jumătate de metru, conform Publika.md.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cel mai mult a nins în centrul ţării. Mai exact, la Chişinău grosimea stratului de zăpadă a ajuns aproape de un metru. În centrul şi sudul ţării a nins puternic. La Bălţata, Criuleni, grosimea zăpezii depuse este de 47 de centimetri, iar la Leova – de 40 de centimetri. La Comrat stratul de omăt măsoară 50 de centimetri, iar la Cahul – 31.

În nordul ţării a nins mai puţin. La Râbniţa şi Bălţi sunt până la şase centimetri de zăpadă. La Făleşti s-a aşternut un strat de 14 centimetri, iar în Corneşti de 29. La Bravicea, omătul măsoară 23 de centimetri. Iar la Soroca şi Camenca nu au căzut precipitaţii sub formă de ninsoare.
ACTUALIZARE:
Potrivit informațiilor parvenite de la Ministerul de Interne al Republicii Moldova, la această oră sute de polițiști, salvatori și forțe ale armatei intervin în forță pentru a limita efectele căderilor de zăpadă, conform Publika.md. În aceste acțiuni au fost implicați 680 militari, dintre care 300 militari cu 3 unități de transport în dispoziția reprezentanților SPCSE, pentru deblocarea traseelor, în sectoarele mun. Chișinău, 70 militari în mun. Bălți, 50 militari în mun. Comrat și 260 militari la MOP și Ambasadele din mun. Chișinău, orientați primordial la acordarea asistenței cetățenilor.
Potrivit acestora, acum sunt deconectate parțial de la alimentarea cu energie electrică 679 de localități din 22 raioane, municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia, după cum urmează: Chișinău (19), UTA Găgăuzia (40), Criuleni (46) Strășeni (23), Orhei (31), Ialoveni (33), Ștefan Vodă (26), Hîncești (36), Cantemir (40), Taraclia (24), Cimișlia (46), Leova (32), Căușeni (41), Anenii Noi (31), Cahul (26), Telenești – (23), Calarași – (17), Nisporeni – 26, Rezina (9) Ungheni (50), Fălești (29), Glodeni (1), Sîngerei (22) Florești (8).
La lucrările de restabilire sunt antrenate echipe de restabilire din cadrul Gas Natural Union Fenosa și SA Red Nord.
ACTUALIZARE:
În ceea ce privește starea drumurilor, în teritoriul r-lui Sîngerei circulația rutieră este satisfăcătoare pe drumurile locale. Pe porțiunea traseului național R-14 din adiacentul satului Bilicenii Vechi, este mai dificilă circulația din cauza înzăpezirei, însă la moment activează tehnica specială a SA Drumuri, în număr de 2 unități de transport.
O unitate de transport specializată activează pe traseul național M-14. Total sînt implicate 5 unități specializate de transport al SA Drumuri, drumuri blocate în raion – 0.
Echipe specializate ale SA Red Nord efectuază lucrări de restabilire a energiei electrice.
Efectivul IP Sîngerei în număr total de 118 angajați antrenați cu 11 unități de transport.
În activități de monitorizare a situației în teritoriul deservit- activează 5 echipe mobile în sectoarela deservite, 1 echipaj SSTAAR; 2 echipaje ale PR Nord al INP.
ACTUALIZARE:
La moment este preconizată desfășurarea ședința Comisiei pentru situații excepționale în cadrul Consiliului Raional Sîngerei.
Raionul Riscani
La lucrările de deszăpezire, pe drumurile naționale și locale, sunt implicate 2 unități de tehnică.
Raionul Rezina
La lucrările de deszăpezire, pe drumurile naționale și locale, sunt implicate 4 unități de tehnică și 25 persoane.
Raionul Soroca
La lucrările de deszăpezire, pe drumurile naționale și locale, sunt implicate 4 unități de tehnică.
Raionul Drochia
lucrările de deszăpezire, pe drumurile naționale și locale, sunt implicate 2 unități de tehnică și 5 persoane.
Raionul Florești
lucrările de deszăpezire, pe drumurile naționale și locale, sunt implicate 10 unități de tehnică și 10 persoane.
Raionul Șoldănești
lucrările de deszăpezire, pe drumurile naționale și locale, sunt implicate 5 unități de tehnică.
Raionul Fălești
Se efectuează lucrări de restabilire de către Red Nord.
Raionul Singerei
Drumuri blocate
Sectorul Cantemir, R35 Comrat – Cantemir (s.Vișniovca);
G132 R-35- Baimaclia – Taraclia de Salcie – R32(s. Baimaclia și s. Taraclia de Salcie);
2. Sectorul Căușeni R30 Aneni Noi – Căușeni – Ștefan Vodă – km 33-35;
G116 R-30 Stefan Vodă – Alava – Săiți – G117;
3. Sectorul Basarabiasca R36 Basarabiasca Ceadîr Lunga;
4. Sectorul Chișinău M5 Frontieră cu Ucraina – Criva – Bălți – Chișinău- Tiraspol – Frontieră cu Ucraina km 252-274; km290-323;
5. Sectorul Dubăsari G68 R20 – Orhei- Susleni- Ustia- Criuleni;
6. Sectorul Nisporeni R25.1 M1 – R25;
7. Sectorul Strășeni G97 R1 Pănășești- Căpriana – M1(căzut copaci);
8. Sectorul Cahul R34 Hîncești – Leova Cahul – Giurgiulesti(Gotești-Chircani) au cazut stilpi de electricitate km 68-70 s.Vilcele;
R-32 M3 Vulcănești Cahul Taraclia în preajma s.Moscovei;
M-3 Chișinău – Comrat- Giurgiulești- Frontieră cu Romania (s.Ciumai, s.Burlăceni);
M-3 Chișinău – Comrat- Giurgiulești- Frontieră cu Romania(s. Vulcănești, s.Slobozia Mare );
ACTUALIZARE:
Toate subdiviziunile MAI sunt implicate și intervit pe intreg teritoriul țării. Oamenii ne scriu chiar prin rețele și solicită ajutor, mai ales pe drumurile naționale. Dimineața am fost contactați de feciorul unui cetățean care a foat blocat cu un tir pe traseul Leuseni- Chisinau, angajații INP au mers acolo pentru a oferi ajutor, conform Publika.md.
ACTUALIZARE:
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor informează că la moment sunt dislocate 314 utilaje speciale pentru procesul de deszăpezire a drumurilor publice din centrul și sudul RM.
ACTUALIZARE:
Totodată, mai multe porțiuni de drumuri de pe drumurile publice rămân închise până la restabilirea situației. Este vorba de următoarele sectoare de drumuri:

• Sectorul Cantemir, R35 Comrat – Cantemir (s.Vișniovca);
• G132 R35- Baimaclia – Taraclia de Salcie – R32(s. Baimaclia și s. Taraclia de Salcie);
• 2. Sectorul Căușeni R30 Aneni Noi – Căușeni – Ștefan Vodă – km 33-35 (s. Grigorievca); G116 R30 Stefan Vodă – Alava – Săiți – G117;
• Sectorul Basarabiasca R36 Basarabiasca Ceadîr Lunga;
• Sectorul Chișinău M5 Frontieră cu Ucraina – Criva – Bălți – Chișinău- Tiraspol – Frontieră cu Ucraina km 252-274; km290-323;
• Sectorul Dubăsari G68 R20 – Orhei- Susleni- Ustia- Criuleni;
• Sectorul Nisporeni R25.1 M1 – R25;
• Sectorul Cahul R34 Hîncești – Leova Cahul – Giurgiulesti(Gotești-Chircani) au cazut stilpi de electricitate km 68-70 s.Vilcele;
• R32 M3 Vulcănești Cahul Taraclia în preajma s.Moscovei; M3 Chișinău – Comrat- Giurgiulești- Frontieră cu Romania (s.Ciumai, s.Burlăceni);
• M3 Chișinău – Comrat- Giurgiulești- Frontieră cu Romania(s. Vulcănești, s.Slobozia Mare );
ACTUALIZARE:
Cu referire la transportul interurban, din Gara Nord sunt operate pe deplin doar cursele spre raioanele de Nord ale republicii.
În raioanele din Centrul țării, la ora 13:00, au plecat două curse spre Ungheni, și respective, Șoldănești.
Din Gara de Centru și Sud în continuare cursele rămân suspendate.
Până la data de 25 aprilie 2017, Ministerul Transporturilor a dispus reactivarea serviciului operativ în regimul Non-stop, pâna la data de 25 aprilie 2017, care poate fi contactat la numărul de telefon 022 748 961.
Calea Ferată din Moldova și Portul Internațional Giurgiulești activează în regim normal.
ACTUALIZARE:
La moment, din cauza condițiilor climaterice nu sunt premise efectuarea zborurilor înspre/dinspre Aeroportului Internațional Chișinău, cel puțin până la orele 14:00.

Foto: Unimedia.info


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.