Ultima dorinţă a lui Mark Gitenstein

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a cerut ca până la plecarea sa din România, vineri, 14 decembrie a.c., deputatul PSD Ion Stan să fie încarcerat şi anchetat imediat, în stare de arest, în legătură cu informaţiile sensibile dezvăluite în declaraţiile politice ale deputatului şi care i-au creat serioase probleme la Departamentul de Stat.

Aceasta ultimă dorinţă a ambasadorului nu poate decât să confirme ca Mark Gitenstein a acţionat în România şi în afara directivelor Departamentului de Stat.

Deputatul Ion Stan l-a acuzat pe Mark Gitenstein de conduită contrară uzanţelor diplomatice, respectiv practici de lobby incompatibile cu statutul diplomatic, ingerinţe cu scop de influenţare a justiţiei, declaraţii de susţinere partizană a unor lideri politici ş.a.

Menţionăm că deputatul a refuzat să dea curs invitaţiei adresate de ambasador de a avea o întâlnire.

Ambasadorul ar dori ca, până la părăsirea teritoriului României, să intre personal în posesia primelor declaraţii ale lui Ion Stan, în legătură cu tematica subiectelor remise pentru anchetă.

Dintr-o succintă inventariere a declaraţiilor politice ale deputatului, tematica de interes a ambasadorului acoperă dezvăluirile privind motivele susţinerii politice americane nefireşti a lui Mihai Răzvan Ungureanu, traficul de arme, de medicamente şi servicii medicale, de asigurări de sănătate, precum şi licitaţii în spatele cărora se află companii străine din industriile respective, pentru care ambasadorul a făcut lobby şi care deţin monopol pe piaţa din România.

Imunitatea pentru declaraţiile politice fiind garantată constituţional, subiectele de interes ale ambasadorului sunt excluse obiectului anchetei penale.

Sursele externe care ne-au făcut aceste dezvăluiri au mai ţinut să ne itereze că Traian Băsescu, după alegerile de duminică, 9 decembrie, va lua decizii grave pentru stabilitatea politică a ţării şi că este previzibilă o perioadă de provizorat în care îşi va asuma întreaga putere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.