Ultima strategie de imagine a lui Erdogan

Rusia a anunțat Națiunile Unite că nu se va considera legată de deciziile viitorului Summit umanitar mondial prevăzut a avea loc pe 23 și 24 mai, la Istanbul, transmite AFP, citată de Agerpres.

Într-o scrisoare adresată secretariatului ONU, citată vineri de AFP, Moscova critică demersurile în perspectiva summitului și își exprimă ”profunda decepție” privind faptul că sugestiile părții ruse nu au fost luate în considerare.

Rusia regretă mai ales faptul că deciziile care ar urma să fie luate la summit ”includ obligații pe termen lung fără ca statele membre să își poată prezenta individual pozițiile sau observațiile”.

”Date fiind aceste circumstanțe îngrijorătoare, delegația noastră nu este dispusă să semneze niciunul dintre aceste angajamente”, se mai arată în scrisoarea citată. Moscova mai spune ca acordurile ”vor fi impuse ca ultimatumuri, fără ca statele să poata reflecta asupra pozițiilor lor și să facă comentarii”.

Rusia va participa la reuniune doar cu o delegație de rang inferior.

Moscova susține regimul de la Damasc condus de Bashar al-Assad, în timp ce Turcia ajută opoziția înarmată siriană.
Purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric a respins criticile Rusiei, afirmând că ”summitul este rezultatul a trei ani de consultări, inclusiv cu statele membre” ale forului internațional.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, speră că ”Rusia își va juca deplin rolul la acest summit”, a adăugat Dujarric.
Potrivit Națiunilor Unite, cel puțin 80 de țări vor participa la acest prim summit umanitar mondial, însă doar 45 dintre ele vor fi reprezentate de șefi de stat sau de guvern.

De remarcat că Medecins sans Frontieres nu va participa la acest summit. Motivele sunt diferite de cele invocate de Rusia pentru a-și justifica reticența. Este vorba nu de ”angajamentele pe termen lung” insuficient negociate invocate de Rusia, ci tocmai despre lipsa unor angajamente reale care să asigure protecția celor care lucrează pentru asociațiile umanitare în zone de comnflict.

Summitul Umanitar Mondial este o ințiativă a secretarului general NATO, care dorește, la final de mandat, să-și lase amprenta asupra unui forum ce poate deveni o tradiție. Summitul va avea loc acolo unde Estul se întâlnește cu Vestul, la Istanbul.

Este o locație simbolica pentru acest eveniment, însă multe voci arată că nu se putea un moment mai bun pentru un asemenea summit pentru partidul de guvernare din Turcia și pentru președintele Recep Tayyip Erdogan. De aceea summitul pare mai degrabă o inițiativă Turciei sprijinită de ONU și nu viceversa. Turcia se va expune, va fi criticată pentru limitarea libertății de expresie și pentru politica față de comunitatea kurdă. Însă mult mai vizibil va fi reversul medaliei, bine mediatizat: va spori vizibilitatea Turciei în lume, vor ieși în evidență eforturile umanitare pentru găzduirea a milioane de refugiați, se va vorbi, spun unii analiști, despre aspectele pozitive al băncilor islamice (care nu aplică dobânzi, însă care sunt suspectate de implicare în finanțarea terorismului). Va oferi Turciei un ascendent în fața UE, mai cu seama acum când Parlamentul European și Comisia Europeană și-au exprimat scepticismul privind marea doleanță a Ankarei – liberalizarea regimului de vize fără vreo reformă importantă impusă de UE. Mai mult, Turcia poate căpăta un ascendent și în fața Rusiei – Turcia arată că este un stat mai mult decât frecventabil pentru marile democrații. Iar Moscova refuză sa legitimeze acest exercițiu de imagine al Turciei.

Un exercițiu de imagine, spune presa internațională, ce nu are nimic de-a face cu strategiile președintelui Erdogan. Summitul poartă amprenta premierului Ahmet Davutoglu, un diplomat versat care și-a anunțat retragerea, la presiunile președintelui. Summitul va fi ultimul moment important al mandatului lui Davutoglu, cel care a mai recurs la asemenea tactici ”soft power” pentru a ridica profilul tarii sale, fie în dosarul genocidului armean, fie în cel sirian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.