Ultima zi de speranță, întâia zi de revoltă

E limpede că ne-am făcut speranțe nerealiste: am vrut să credem (wishful thinking) că Donald Trump va duce o politică nesupusă intereselor marilor corporații și în plan extern. Nu. Acum e clar că duce o astfel de politică numai în plan intern. Acum este clar că, aici, în România, Ambasada SUA nu va susține lupta cu abuzurile DNA, ci numai lupta anticorupție, sub steagul căreia nicio mare corporație nu a fost și nu va fi anchetată pentru export de corupție.

Ambasada SUA s-a pronunțat împotriva reformei Toader. E limpede că Trump nu e nici nebun, nici prost: coloniile să rămână colonii; vom face America Mare din nou, dar nu pe seama relaxării jugului de pe gâtul coloniilor. Nu ar fi fost treaba Ambasadei SUA să se pronunțe în contra reformei Toader
dacă România n-ar fi fost colonizată deja de interesele multinaționalelor (care își acoperă scheletele din dulap mai ales prin intermediul Justiției noastre, dar și prin felul în care SRI interpretează interesul național).

Punem punct, așadar, și speranței Trump. Americanii care l-au ales au motivele lor să mai spere că va face America Mare din nou. România va fi independentă din nou doar atunci când alegătorii noștri vor înțelege că nu ne mai poate salva factorul politic intern, ci un gest electoral radical, prin care (spre exemplu) mai mult decât jumătatea electoratului va anula voluntar buletinele de vot spre a semnala, în felul acesta, că puterea reală din România nu se află în voința aleșilor.

Se va întâmpla un astfel de gest în viitor? Asta are a depinde de vectorii de influență a conștiinței naționale în măsura în care acești vectori vor conștientiza statutul de colonie al țării și îl vor dezaproba, în speranța că factorul intern (cel politic și cel civic) va fi capabil de tot ceea ce ar fi necesar pentru renașterea țării în condiții de independență.

Grea misie. Imposibilă? Azi, așa pare. Va trebui să urmărim succesul (sau insuccesul) Poloniei și Ungariei în încercările lor de a ieși de sub dependențele nelegitime sub care au intrat și ele.

E de înțeles care sunt interdependențele legitime și care dependențele nelegitime. Dar e mai mult decât sigur, deja, că dependența Justiției noastre de voința ambasadorilor nu e una legitimă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.