Ultimatumul UE pentru Rusia: trei zile pentru îndeplinirea a patru condiţii în Ucraina

Liderii UE au dat Rusiei un ultimatum până luni, 30 iunie, pentru a-şi schimba linia politică în relaţia cu Ucraina, în caz contar urmând să suporte sancţiuni şi mai dure. Declaraţia vine imediat după semnarea acordurilor de asociere la UE şi de liber schimb aprofundat şi cuprinzător între UE şi Ucraina, Republica Moldova, Georgia.

Într-o declaraţie adoptată vineri, cei 28 de lideri europeni reuniţi la Bruxelles au precizat că Moscova trebuie să facă patru paşi, printre care susţinerea planului de pace al guvernului de la Kiev, până pe data de 30 iunie.

Liderii UE “vor evalua situaţia şi, dacă se va impune, vor adopta deciziile necesare”, se arată în declaraţie, care subliniaza angajamentul liderilor UE de a “se reîntâlni oricând pentru a adopta măsuri restrictive semnificative”.

Printre celelalte condiţii impuse Rusiei se numără acceptul Moscovei pentru stabilirea unui mecanism de verificare a respectării încetării focului în estul Ucrainei împreună cu rebelii proruşi, mecanism monitorizat de OSCE. Se mai cere şi un angajament al Rusiei pentru “controlul eficient al frontierei”. Autorităţilor ucrainene trebuie să li se permită sa preia controlul asupra punctelor de trecere a frontierei din Izvarino, Doljanskiy şi Krasnopartizansk, în timp ce “ostaticii, inclusiv toţi observatorii OSCE” trebuie să fie eliberaţi, mai arată declaraţia.

Patru observatori ai OSCE au fost luaţi ostatici pe 26 mai de către rebelii proruşi şi au fost eliberati joi, însă alţii sunt încă în custodia lor.

UE a impus până acum sancţiuni privind vizele şi îngheţarea conturilor bancare pentru peste 60 de oficiali şi oameni de afaceri ruşi care au avut un rol în escaladarea crizei din Ucraina. Bruxelles-ul s-a ferit însă până acum să impună sancţiuni economice sectoriale, în ciuda presiunii Washingtonului.

Declaraţia de vineri a liderilor UE arată că statele membre au pregătit deja sancţiunile “astfel încât paşii următori să poată fi făcuţi fără întârziere”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.