Ultimele evoluții în cazul operațiunilor aeriene rusești din Siria

UPDATE Turcia și partenerii săi din coaliția condusă de SUA împotriva grupării teroriste Statul Islamic au cerut vineri Rusiei să înceteze atacurile aeriene asupra opoziției siriene și să se concentreze pe combaterea militanților islamiști, exprimându-și „profunda îngrijorare” în legătură cu loviturile aeriene ale Moscovei în Siria, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Într-o declarație comună cu SUA, Marea Britanie, Franța, Germania și aliații săi din Golf, Turcia a declarat că acțiunile Rusiei ar putea duce la „o nouă escaladare” a conflictului și la amplificarea extremismului în regiune.

„Ne exprimăm profunda preocupare față de creșterea prezenței militare ruse în Siria și în special în legătură cu atacurile aeriene ruse la Hama, Homs și Idlib, care au făcut victime în rândul civililor și nu au vizat Daesh” (acronimul arab pentru Statul Islamic), se menționează în declarație.

Pe de altă parte, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de Reuters, a indicat că avioane despre care se crede că erau rusești au bombardat în noaptea de joi spre vineri un oraș deținut de gruparea Statul Islamic (SI), situat la 130 km nord-est de Damasc.

Statul Islamic a cucerit în august orașul Al-Qaryatayn, care se afla sub controlul regimului sirian.

Directorul OSDO, Rami Abdulrahman, a declarat pentru Reuters că se crede că avioanele erau rusești.

Campania de lovituri aeriene ruse în Siria va dura „trei-patru luni”, a declarat vineri președintele Comisiei pentru afaceri externe din Dumă, camera inferioară a parlamentului federal rus, Aleksei Pușkov.

„Există totdeauna un risc de stagnare, dar Moscova vorbește de trei-patru luni de operațiuni”, a afirmat Pușkov într-o declarație pentru postul de radio francez Europe 1, relatează AFP.

Întrebat dacă loviturile aeriene ruse se vor intensifica, oficialul rus a răspuns: „Absolut”.

Rusia a lansat lovituri aeriene în Siria miercuri pentru prima dată de la începutul războiului în această țară în 2011. Moscova este acuzată că a bombardat poziții care nu aparțineau Statului Islamic.

SUA și Rusia au purtat joi primele discuții pe teme militare pentru evitarea unor incidente între forțele aeriene ale celor două țări în Siria, în contextul în care Moscova a lansat miercuri primele sale raiduri aeriene pe teritoriul sirian, a indicat Pentagonul joi seara, conform AFP.

Responsabili civili și militari americani s-au întreținut în regim de videoconferință cu omologii lor ruși cu privire la modalitățile de a evita incidente între avioanele celor țări.

„Nicio nouă întâlnire” nu a fost fixată, dar „este clar că va exista un nou efort” de continuare a acestor schimburi, a indicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

Aceste prime discuții americano-ruse, care au durat în jur de o oră, au avut ca scop prioritar asigurarea „echipajelor (avioanelor) să opereze în condiții de securitate” în spațiul aerian al Siriei, a precizat purtătorul de cuvânt.

„Acesta este minimum care urmează să fie discutat în viitorul apropiat și acesta a fost punctul pe care s-a axat cea mai mare parte a discuției”, a adăugat el, explicând că cele două părți au făcut un schimb de idei cu privire la asigurarea securității zborurilor.

A fost discutată și problema frecvenței de radio care ar trebui utilizată de echipaje „în caz de urgență” sau limba folosită în timpul schimburilor verbale de la aparat la aparat, a mai transmis Cook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.