Ultimele metode de blocare a dării în plată

Cererea de intervenţie accesorie şi imposibilitatea notificării notarilor, din considerente de concediu, sunt ultimele metode de blocare a procesului de dare în plată a imobilelor, conform Legii 77/2016, aprobată de Parlament în primăvara acestui an. Avocatul Adrian Cuculis a dezvăluit că Asociaţia Română a Băncilor a început să intervină în procesele dintre bănci şi cei care vor să îşi dea imobilul printr-o cerere de intervenţie accesorie. “Dacă vă întrebaţi ce metode noi au mai găsit băncile recalcitrante pentru a pune frână unor demersuri legale, ei bine ieri la termenul de judecată la care am participat, a venit prin reprezentant ARB şi a depus o minunată cerere de intervenţie accesorie, pe de-o parte pentru a amâna cauza şi pe de altă parte pentru a susţine “prostiile” trecute în contestaţia la notificarea de dare în plată, de către partenera asociaţiei, BCR S.A. Să nu spună BCR că nu ştia despre “strategia” insiduoasă a celor de la ARB fiindcă n-am să-i cred”, a spus Cuculis.

Este bine cunoscut faptul că mediul bancar a respins legea dării în plată, invocând că cedarea imobilelor de către cei care nu vor să îşi mai plătească creditele va genera pierderi uriaşe băncilor din România. Până în prezent legea nu a produs efectele preconizate de mediul bancar şi de BNR pentru că cele mai multe bănci contestă în justiţie notificările depuse de clienţi. În plus, banca Raiffeisen Bank dinAustriaa notificat statul român că încalcă Acordul de protejare reciprocă a investiţiilor. Acest acord a fost anulat prin decret de către preşedintele Klaus Iohannis, împreună cu toate documentele similare, încheiate cu alte state europene înainte ca România să facă parte din UE. Băncile au contestat până azi 3.700 de cereri de dare în plată, din cele 4.000 de notificări.

Surse din piaţă au declarat pentru cotidianul.ro că persoanele care doresc să renunţela platacreditelor şi să dea casa băncii întâmpină mari greutăţi în a găsi un notar pentru notificare, etapă obligatorie în procesul de dare în plată. “Am fost la cinci notari şi niciunul nu m-a primit. Spun că sunt în concediu sau să mă duc la un alt coleg. Bineînţeles, colegul îmi spunea acelaşi lucru. Nu ştiu ce se întâmplă. Cred că darea în plată e nefuncţională”, a declarat pentru publicaţia noastră un avocat.

Sursa: http://indrumari-juridice.eu/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.