Ultimele mizerii „marca” România TV

Miercuri seara, în cadrul programelor zilnice „anti-Iohannis” de la postul patronat de Sebastian Ghiţă, România TV, derapajele de la deontologia jurnalistică au atins un nou vârf.

A venit rândul părinţilor lui Iohannis să fie terfeliţi

Exact ca în perioada de glorie a „Scânteii” (sfârşitul anilor ’40, începutul anilor ’50), când nu doar „duşmanul poporului”, era luat în colimator, ci şi întreaga sa familie, acum la România TV a venit rândul părinţilor lui Klaus Iohannis. Care, pensionari fiind, în 1992 s-au mutat în Germania. Care este „crima” lor? Faptul că locuiesc (atenţie, nu există probe certe, ci doar „informaţiile” date pe post) într-o casă care în Germania este considerată ca fiind decentă (nivelul de cultură al celor care s-au pronunţat nu cunosc astfel de amănunte). Este imposibil de comentat limbajul utilizat, aluziile făcute la adresa părinţilor şi a lui Iohannis în două emisiuni consecutive (cele moderate de Victor Ciutacu, respectiv Andreea Creţulescu) miercuri seara. Vă prezentăm, selectiv, câteva dintre afirmaţiile făcute de moderatori şi de unii invitaţi:

Breaking News la România TV

Victor Ciutacu: Breaking News la România TV. Avem imagini în exclusivitate cu locuinţa părinţilor lui Klaus Iohannis din Germania. Mai multe amănunte ne dă colegul meu, Dan Maxim. Bună seara.

Reporter: Bună seara. Pe imaginile filmate poate fi observată locuinţa părinţilor lui Klaus Iohannis dintr-o localitate bavareză. Această casă a fost evaluată la o sumă între 500 şi 700 de mii de euro. Părinţii prezidenţiabilului s-au mutat în Germania în 1992, ambii de o condiţie modestă. Tatăl a fost tinichigiu auto. Aceasta ar fi a şaptea locuinţă din familia Iohannis, având în vedere că candidatul la Cotroceni are încă şase case.

Victor Ciutacu: Bătrânul pensionar care a fost tinichigiu şi mama asistentă medicală puteau strânge de o casă de-asta?

Hanibal Dumitraşcu (psiholog, mai mereu invitat la Antena 3 şi România TV): Părinţii îi trimiteau lui Klaus Iohannis ciocolată din pensie, domnul Klaus Iohannis făcea meditaţii, era bine energizat şi mai departe trimitea banii de la meditaţii către părinţi ca să-şi cumpere o casă în Germania.

Dialog între realizatori

Andreea Creţulescu: Înţeleg că e o zonă scumpă acolo, e în provincia Bavaria (…) O căsuţă, înţeleg că are vreo 6 dormitoare, are parter, etaj şi mansardă.

Victor Ciutacu: Câte, 7 dormitoare?

Andreea Creţulescu: Sau 6 camere, acum să nu greşesc.

Victor Ciutacu: Dar ăi bătrâni trebuie să se lăfăie? Mă rog, e problema lor.

Andreea Creţulescu: Asta cu mulţi copăcei e casa. Vedeţi că aici e şi terasa aceea care se vedea în imagini. Asta este casa.

Victor Ciutacu: Bună proprietate.

Andreea Creţulescu: E foarte mare grădina.

Andreea Creţulescu: Şi vreau să vă întreb, domnule Palada, pentru că l-am auzit în vreo 3-4 interviuri pe domnul Klaus Iohannis spunând că părinţii domniei sale au emigrat în Germania la începutul anilor 1990, erau pensionari la acea vreme, mama domniei sale, soră medicală şi tatăl domniei sale nu tinichigiu, era tehnician, a spus domnia sa. Cu o pensie, am evaluat noi, de maxim 500 de euro, asta ar fi o pensie foarte bună. Cum au ajuns să trăiască într-o vilă de aproximativ jumătate de milion de euro? Aveţi vreo explicaţie pentru asta?

Mirel Palada (consilier al premierului Ponta): Vă daţi seama că e foarte mare probabilitatea ca această casă să fi fost achiziţionată cu ajutorul fiului dânşilor.

Cum se poate face de râs un jurnalist

Intrigat de mizeriile din emisiune, unul dintre invitaţi, Claudiu Săftoiu (membru PNL), pune la un moment dat o întrebare de bun-simţ: „Dar care e ştirea, faptul că părinţii domnului Klaus Iohannis trăiesc într-o casă în Germania?”. Ce a răspuns moderatoarea este halucinant:

Andreea Creţulescu: Într-o casă de jumătate de milion de euro.

Claudiu Săftoiu: Doamnă, de unde ştiţi că e de jumătate de milion?

Andreea Creţulescu: Păi atât costă casele vecinilor domniilor lor.

„Echidistanţă” marca România TV

La un moment dat, Claudiu Săftoiu, văzând cum decurg lucrurile în emisiune, face apel la egalitate de tratament. Şi aici, răspunsurile sunt halucinante. Concret, ce se critică la Iohannis nu se poate critica la Ponta. Redăm un fragment din dialog pe acest subiect:

Claudiu Săftoiu: Şi m-ar bucura să daţi şi vila lui socrul Sârbu, ca să fie la egalitate de tratament.

Andreea Creţulescu: Candidează socrul?

Claudiu Săftoiu: Nu, candidează ginerele.

Andreea Creţulescu: Socrul are afaceri.

Claudiu Săftoiu: De ce, nu e tot rudă? Daţi şi pe a lui Ilie Sârbu, viloaia. De ce nu o daţi şi pe aia?

Graţiela Gavrilescu (gruparea Tăriceanu): Staţi puţin, că vorbim de candidaţi la preşedinţie, domnul Claudiu Săftoiu.

Claudiu Săftoiu: Dar de ce, doamnă? Că e tot în familie. O daţi pe a lui tata (lui Iohannis – n.a.), daţi-o şi pe a lui socrul (lui Victor Ponta – n.a.).

Alte penibilităţi

La un moment dat se pune pe tapet o eventuală dublă cetăţenie (română şi germană) a lui Klaus Iohannis. Trei dintre aberaţiile spuse în emisiune.

Ovidiu Zara (fost ziarist, actualmente consilier PC la CL sector 4): Nu, dar atunci v-aş întreba: cum un om care doreşte şi o altă cetăţenie poate simţi româneşte?

Bogdan Chirieac: Cred că suntem în eroare, pentru că Germania nu îţi permite să ai decât o singură cetăţenie.

Bogdan Chirieac: Dacă domnul Klaus Iohannis ar fi cetăţean german, nu ar mai putea să fie cetăţean român.

(Îi sugerăm domnului Bogdan Chirieac, prezentat la posturile tv pe care le frecventează ca fiind un „cunoscut analist, specialist pe probleme externe”, să urmărească, fiindcă îi este la îndemână în fiecare weekend, meciuri din Bundesliga. Va afla astfel că există foarte mulţi fotbalişti care au dublă cetăţenie, unii chiar triplă. Şi legislaţia germană nu face excepţii pentru fotbalişti. Deci orice persoană cu domiciliul în Germania poate avea dublă sau triplă cetăţenie)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.