Ultimele nemulțumiri ale lui Isărescu

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a criticat din nou joi legea dării în plată și s-a referit la lipsa infrastructurii moderne din jurul Bucureștiului. Acesta a ținut un briefing după ce Consiliul de Administrație al Băncii Centrale a aprobat raportul asupra inflației.

“Legea se remarcă printr-un grad extrem de ridicat de imprecizie. Sunt puşi laolaltă cei care nu pot să plătească cu cei care nu vor să plătească. Cu greu se poate face o evaluare corectă a impactului. Trebuie să vedem reacţiile diverşilor debitori, reacţiile băncilor. Mi-e greu să spun care vor fi beneficiile acestei legi”, a declarat Isărescu. Guvernatorul a spus că nu este exclus ca mişcările leului dincolo de 4,50 în faţă euro să fie unul din efectele acestei legi, deşi a admis că „analiştii care leagă evoluţia cursului de darea în plata înseamnă că ştiu mai multe decât ştim noi aici la BNR”. După promulgarea legii dării în plată, mai multe bănci, printre care BRD, Alpha Bank, Intesa, Garanti etc au mărit avansul la creditele ipotecare. În cadrul aceluiași briefing, Isărescu s-a legat și de absența unei centuri ocolitoare modernă a Bucureștiului. Această critică e una în premieră.

Până acum, Isărescu a făcut referiri la lipsa unei autostrăzi care să trească munții Carpați. „În curând împlinim 100 de ani de la Marea Unire și Bucureștiul încă nu are o centură onorabilă, pe care să poți să mergi, nici cel puțin între DN1 și autostrada A1”, a spus Isărescu. El a ținut să amintească faptul că Budapesta, capitala Ungariei, are una dintre cele mai frumoase centuri de autostrăzi pe care le-a văzut în Europa. Centura Budapestei, simbolizată M0, conectează nu mai puțin de șapte autostrăzi ce pleacă radial din capitala țării vecine, anume M1, M2, M3, M4, M5, M6 și M7 și are o lungime de aproximativ 78 de kilometri. Lungimea finală urmează să fie 108 kilometri. În Capitala României, Compania de Autostrăzi a definitivat lărgirea la două benzi a 30 de kilometri de pe Centura nord. Lipsesc însă intersecțiile denivelate, cel puțin giratorii decente de dirijare a traficului. Referindu-se la proiecțile macroeconomice, Mugur Isărescu a spus că BNR anticipează prelungirea valorii negative a ratei anuale a inflaţiei până în iulie, ca urmare a manifestării efectelor tranzitorii a reducerilor de TVA şi alte impozite indirecte şi a scăderii de preţuri la energie, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Raportul asupra inflaţiei prezintă noua prognoză trimestrială, care anticipează prelungirea valorii negative până în iulie, ca urmare a manifestării efectelor tranzitorii a reducerii cotei generale de TVA şi a altor impozite indirecte, dar şi ca urmare a unor scăderi de preţuri la energie. Scenariul de bază prevede revenirea graduală a ratei anuale a inflaţiei în intervalul din jurul ţintei şi plasarea ei în palierul superior al acestuia la finele orizontului de prognoză“, a declarat Isărescu. El a arătat că riscurile asociate evoluţiei ratei inflaţiei sunt atât de natură internă, cât şi externă. La capitolul riscuri externe, guvernatorul a menționat sporirea temerilor legate de creșterea economică globală, reacutizarea situației din Grecia și apropierea referendumului din Marea Britanie.

„Acestor incertitudini li se adaugă cele legate de volatilitatea piețelor financiare, tensiunile geopolitice, divergența între conduitele politicilor monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii și evoluția prețului petrolului”, a subliniat Isărescu. Pe plan intern, riscurile asupra inflației sunt reprezentate, în opinia guvernatorului BNR, de politica fiscală și de venituri, precum și de efectele adverse generate de modificări ale legislației în domeniul financiar. Consiliul de administraţie al BNR a aprobat în şedinţa de joi noul Raport trimestrial asupra inflaţiei, care va fi prezentat marţi, 10 mai, într-o conferinţă de presă. Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a coborât în martie la -3%, nou nivel minim istoric, de la -2,7% în februarie, după un uşor avans al preţurilor, cu 0,1%, faţă de a doua lună a anului, potrivit datelor INS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.