Ultimele speranţe pentru guvernul Tsipras

Guvernul Tsipras trebuie să facă rost până la finele acestei săptămâni de 1,5 miliarde de euro pentru a plăti pensiile şi salariile salariaţilor din sectorul bugetar iar speranţa sa ultimă se bazează pe depozitele administraţiilor locale, ale oraşelor şi pe alte fonduri. Această soluţie vine după ce vineri, la Riga, miniştrii de Finanţe din ţările din zona euro au refuzat să dea drumul la sprijinul de 7,5 miliarde de euro promis Greciei pe motiv că Atena nu a dat drumul la reforme.

În Grecia, situaţia devine din ce în ce mai tensionată pentru că firmele şi persoanele fizice au retras economii din bănci de 1,3 miliarde de euro săptămâna trecută, provocând în felul acesta o criză de lichidităţi. Primarul Salonicului, cel de-al doilea oraş al ţării, Yannis Boutaris, a declarat că rezervele municipalităţii vor fi depuse la Banca Centrală, aşa cum “foarte puţin elegant” a cerut guvernul.

Creditorii Atenei au făcut totul, în aceste zile, pentru a nu dezamăgi aşteptările grecilor şi ale mass-media: nu s-a ajuns la niciun acord în urma şedinţei Eurogrupului din 24 aprilie de la Riga, deşi a fost prezentată ca decisivă timp de trei săptămâni. „A fost imposibil să se ajungă la un punct comun”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, la finalul reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro. „Am pierdut prea mult timp, discuţiile trebuie să accelereze. Există încă prea multe diferenţe în privinţa finanţării, între guvernul grec şi partenerii săi”, a remarcat ministrul de Finanţe olandez.

O sursă guvernamentală elenă a declarat că luni, 27 aprilie, se vor relua negocierile între Atena şi creditori, după ce Alexis Tsipras a avut duminică o convorbire telefonică cu Angela Merkel. „Într-o convorbire telefonică între Alexis Tsipras şi cancelarul german, cei doi lideri şi-au exprimat dorinţa de a pune bazele unei comunicări stabile pe toată durata negocierilor cu scopul de a ajunge într-un timp iminent la un acord reciproc util”, a declarat sursa elenă pentru AFP. Nikos Houliarakis, reprezentantul Atenei în cadrul „grupului de la Bruxelles”, însărcinat cu negocierile dintre Grecia şi creditorii săi, i-a telefonat reprezentantului Comisiei Europene, Declan Costello. Ei au căzut de acord să ţină o teleconferinţă luni, înainte de reuniunea programată miercuri la Bruxelles.

Unii europeni deja au început să sugereze un plan B pentru Grecia. Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a vorbit cu oficiali europeni de rang înalt cu privire la accelerarea discuţiilor privind un nou acord de salvare după un impas în negocieri, care a determinat unii miniştri din zona euro să aducă în atenţie un eventual Plan B, în eventualitatea eşecului negocierilor. Sugestia oficialilor reflectă măsura în care mulţi dintre factorii de decizie din zona euro nu mai cred că un acord privind un nou ajutor pentru Atena poate fi parafat înainte de expirarea celui vechi.

Deja se vorbeşte de un plan nou pe care grecii îl pun la cale, şi anume acela că Atena va intra în incapacitate de plată, dar Grecia va rămâne în zona euro. Este o teză invocată de ministrul de Finanţe grec, Yanis Varoufakis, înainte ca acesta să ocupe scaunul guvernamental. De altfel, intrarea în incapacitate de plată în zona eru nu este ceva fără precedent. Grecia a intrat în default în 2012, când a recurs la cea mai mare restructurare a datoriilor din istorie, susţine The Telegraph.

Cea mai probabilă dată la care Grecia ar putea intra în incapacitate de plată este 12 mai, atunci când Atena trebuie să ramburseze către FMI 760 milioane de euro. Există însă o perioadă de graţie de 30 de zile, însă ceilalţi creditori, Fondul European de Stabilitate Financiară şi Banca Centrală Europeană, vor sta pe jar. De ei va depinde dacă Grecia va fi sau nu considerată în default.

În situaţia în care Grecia va sucomba, va fi haos. Populaţia şi firmele îşi vor retrage economiile iar autorităţile vor recurge la restrucţii pentru mişcarea capitalului. De asemenea, pensiile şi salariile vor fi plătite prin nişte cecuri, care vor merge paralel cu moneda euro. În acest timp, guvernul Tsipras va fi nevoit să găsească fonduri pentru recapitalizarea sistemului bancar pentru a evita colapsul, pentru că băncile duc povara celor mai mari datorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.