Ultimul bilanț al victimelor din estul Ucrainei

Peste 6.000 de oameni au fost uciși în Ucraina de la începutul conflictului din estul separatist, în aprilie 2014, a anunțat luni înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Raad Al Hussein, citat de AFP.

„Peste 6.000 de persoane și-au pierdut viața în mai puțin de un an din cauza luptelor în estul Ucrainei’, a afirmat oficialul ONU, într-o declarație făcută publică la Geneva.

Acesta a mai spus că un raport al Comisiei de anchetă a ONU pentru drepturile omului în Ucraina indică faptul că civilii și infrastructurile au fost ținta unor „devastări nemiloase”. „Grupurile vulnerabile, femeile, copiii, bătrânii sunt cei mai afectați”, a precizat comisarul ONU.

Oficialul ONU a subliniat că „este imperativ ca toate părțile (implicate în conflictul ucrainean) să respecte deciziile cuprinse în acordurile de la Minsk și să înceteze bombardamentele și alte ostilități care au creat o situație catastrofală pentru civili, prin încălcarea gravă a legilor internaționale umanitare și a drepturilor omului”.

Raportul denunță totodată detențiile arbitrare, torturile și disparițiile forțate comise în special de grupurile armate, dar, în anumite cazuri, și de forțele ucrainene. Documentul semnalează și situația dificilă în care se află mii de persoane strămutate în interiorul țării din cauza conflictului

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.