Ultimul condamnat la moarte, Constantin Răuţă, racolare cu repetiţie

După decenii de exil, şicane, şantaj, ameninţări cu moartea şi tergiversări, Constantin Răuţă, fost agent al Departamentului de Informaţii Externe (condamnat la moarte pentru că a rămas în Statele Unite la data de 24 noiembrie 1973, în timpul pregătirii unei vizite efectuate de Nicolae Ceauşescu în SUA), şi-a redobândit un drept fundamental. Dreptul de a fi român. Săptămâna trecută, Răuţă a reprimit cetăţenia română, pe care nu o pierduse niciodată. Deşi imediat după 1990, Constantin Răuţă primise paşaport românesc şi călătorise de mai multe ori în România (ba chiar i-a fost prelungit paşaportul de către autorităţi în 1995), dintr-odată, în 2005, este anunţat că i s-a retras cetăţenia română, fiind condamnat la moarte. Nu se ştie cum, deşi pe generalul DIE Ion Mihai Pacepa (ofiţer de spionaj mult mai important decât Constantin Răuţă, dezertat în SUA, în 1978) l-a absolvit de condamnarea la moarte şi l-a reabilitat, Serviciul de Informaţii Externe a ajuns la concluzia că Răuţă nu merită acelaşi tratament. Care este secretul? Constantin Răuţă, angajat în proiecte grele ale NASA şi Marinei Militare SUA, refuzase să spioneze pentru SIE în ţara adoptivă. Documentele ajunse în posesia noastră dovedesc faptul că SIE a încercat o racolare cu repetiţie în cazul lui Răuţă în 1996. Legătura SIE cu Răuţă era academicianul Dan Dascălu (nume de cod Bufonul), care dorea o comunicare codificată. Teodor Meleşcanu – conspirat Sir Lancelot, Mircea Maliţa – Regele Arthur.

Presa centrală a acordat spaţii ample acordării cetăţeniei române lui Constantin Răuţă, jurnaliştii trecând cu vederea prea uşor declaraţiile fostului ofiţer de spionaj, care a dat pe faţă şantajul la care sunt supuşi românii din afara ţării de către Serviciul de Informaţii Externe, demn moştenitor al Securităţii ceauşiste.

Iată un fragment din declaraţia rostită de Constantin Răuţă de la tribuna Autorităţii Naţionale de Cetăţenie, imediat după ce a redevenit oficial român: „… pentru că domnul Iliescu, nu era atunci nici preşedintele României, nici preşedintele Republicii Socialiste România, a semnat acel act, care, din nefericire, a fost folosit de Serviciul de Informaţii Externe, serviciul de spionaj român, să şantajeze mulţi români pentru lucruri pe care nu vor să le facă”.

Ce vrea să spună fostul ofiţer DIE? Că, după 1990, Securitatea şi-a schimbat părul, dar năravul ba. Şi că, după intrarea noastră în organizaţiile euroatlantice, SIE acţionează împotriva românilor prin aceleaşi mijloace importate de la KGB: intimidare, şantaj, racolare sau chiar crimă. Cel mai bun exemplu rămâne moartea profesorului Ioan Petru Culianu, împuşcat în ceafă, în 1991, în toaleta Universităţii din Chicago. Dar să vedem cum au acţionat agenţii SIE în cazul Constantin Răuţă.

Răuţă, a doua racolare

La sfârşitul lunii mai, începutul lui iunie, fostul ofiţer de spionaj extern Constantin Răuţă a trimis scrisori deschise mai multor demnitari români (Traian Băsescu, Mircea Geoană, AdrianVieriţa sau Vladimir Tismăneanu) despre „detaliile acţiunilor SIE” desfăşurate împotriva sa. Astfel, în scrisoarea trimisă preşedintelui Traian Băsescu, Răuţă afirmă: „Trăind în diaspora română, am observat cu regret cum noul serviciu de spionaj român (SIE) a continuat să funcţioneze, după 1990, cu aceiaşi informatori, persoane ce urau capitalismul şi România liberă, agenţi trimişi precedent (DIE, CIE), în diaspora să destrame exilul”. Răuţă dă mai multe exemple. În anexa III a documentului, fostul ofiţer prezintă cazul unui coleg de spionaj din DIE, Emil Traian Andreescu (nume de cod Andrei Anton), hăitut de SIE după 1990, purtat prin tribunale, bătut şi chiar declarat nebun pentru că îndrăznise să-şi ceară drepturile. Întâmplător sau nu, Andreescu făcuse parte din comitetul de primire a lui Nicolae Ceauşescu, la vizita efectuată de acesta în SUA, în 1973, la scurt timp după fuga lui Răuţă. În cazul Andreescu, SIE a folosit pentru provocări, magistraţi şi poliţişti acoperiţi (Răuţă face totuşi o confuzie, judecătorul Mihai Hondor, ridicat la gradul de general de Traian Băsescu, nu este acelaşi cu procurorul Hondor din dosarele Andreescu) .

Pe departe, cel mai edificator caz prezentat de Constantin Răuţă în scrisorile sale este tentativa de racolare a sa pentru a doua oară (în anul 1996) prin intermediul academicianului Dan Dascălu, specialist în microelectronică, membru titular al Academiei Române. În anul 1995, Constantin Răuţă a propus părţii române o întâlnire la nivel academic între România şi SUA, înaintând cu această ocazie chiar şi o listă cu specialişti NASA disponibili pentru acest eveniment. A primit în schimb o propunere de racolare din partea SIE, Răuţă urmând să acţioneze împotriva intereselor ţării adoptive SUA. Este important de menţionat faptul că Răuţă a lucrat timp de 24 de ani la centrul de cercetări al NASA Goddard Space Flight Center Greenbelt din Maryland şi pentru Marina SUA, fiind implicat şi în dezvoltarea sistemului de protecţie antirachete balistice (sistemul SM-3, mai cunoscut ca scutul antirachetă) sau în proiectul telescopului spaţial Hubble. Scrisorile trimise de academicianul Dascălu, pe fax, la NASA, sunt mai mult decât concludente. Tentativa de racolare este străvezie, ilară şi ridică mari semne de întrebare asupra celor care l-au instruit şi prelucrat pe academicianul Dascălu.

Meleşcanu – nume de cod Sir Lancelot, Mircea Maliţa – Regele Arthur

Motivând lipsa de încredere în „condiţiile locale” de comunicare electronică (Internet, fax), Dan Dascălu îi propune fostului ofiţer de spionaj Extern Constantin Răuţă o „secretizare aparent copilărească” a corespondenţei dintre ei. Astfel, denumirea de Tratatul Mării Negre (este vorba despre Forumul Economic de Cooperare al ţărilor din Zona Mării Negre) urma să fie înlocuită de Cavalerii Mesei Rotunde, Teodor Meleşcanu ministru de Externe la acea dată era codat Sir Lancelot, academicianul Mircea Maliţa – Regele Arthur, Dan Dascălu – Bufonul, iar Răuţă – Hemingway. Imaginaţia academicianului Dascălu o ia razna când vine vorba de soţiile unora dintre cei enumeraţi mai sus, consoarta lui Maliţa fiind conspirată ca Regina Guinevere. NASA era codificată Regina, iar unul dintre şefii Sun Microsystem era Yankeul. Pentru credibilitate, Dascălu îi oferă lui Răuţă informaţii despre activităţile firmei Sun în România: „a) Sun va asigura dotarea NATO. b) Sun a semnat un document de parteneriat strategic cu România. c) Sun va colabora cu România în dezvoltarea aplicaţiilor militare”. Scrisorile sunt trimise direct prin fax la biroul românului de la NASA.

Constantin Răuţă spune că refuzul de a participa la această acţiune de racolare i-a adus numai necazuri, SIE anulându-i imediat cetăţenia română şi tergiversând ani la rând acordarea acesteia.

Eduard Ovidiu Ohanesian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.