Ultrașii exploatați politic

Ultrașii, așa cum sunt cunoscute facțiunile violente din cadrul galeriilor echipelor de fotbal, au un singur scop: bătaia cu forțele de ordine. Fie că vorbim despre FCSB, Dinamo, Rapid, U Cluj, Petrolul, toți au același țel: bătaia cu jandarmii. Unii dintre ei au pregătire militară, conform unor surse, fiind membri ai unor firme de pază sau practicanți de sporturi de contact. Declanșarea luptelor este simulată printr-o încleștare între galerii. Când intervine Jandarmeria, atunci ambele facțiuni ultras se unesc împotriva forțelor de ordine. Bătaia cu jandarmii este clar stabilită și pe pagina de Internet a ultrașilor steliști. Este în ADN-ul lor.

Cine sunt ultrașii? Sunt acele facțiuni ale galeriilor echipelor de fotbal. Sunt acei tineri îmbrăcați în negru și purtând la gât eșarfe. Nu vin să asiste civilizat la un meci. Vor scandal. Vor sânge. Ținuta neagră şi eșarfele au un dublu rol. În primul rând, își ascund identitatea, iar în al doilea rând, ca filtru pentru gazele iritant-lacrimogene. Oriunde au participat, scopul lor nu a fost acela de a susține o idee, un principiu, ci locul unde se pot manifesta și se pot confrunta cu jandarmii. Instigarea prin orice mijloace a forțelor de ordine este principala lor armă. Dacă forțele de ordine nu răspund la provocări, acest lucru îi întărâtă și mai tare. Metodologia de intervenție graduală a forțelor de ordine în caz de tulburare a ordinii și liniștii publice prevede ca ultimă soluție aplicarea forței. Întâi se poartă negocieri pentru calmarea indivizilor, timp în care forțele de ordine identifică prin fotografiere sau filmare indivizii instigatori. Este urmărită cu atenție orice mișcare a acestora, pentru a stabili cine sunt subalternii. După aceea, forțele de ordine încearcă izolarea instigatorilor sau a grupurilor, pentru ca nu întreaga masă de suporteri sau de protestatari să aibă de suferit în urma intervenției. Concomitent, persoane îmbrăcate în civil, angajați ai Jandarmeriei, încearcă să calmeze ultrașii și, totodată, să îi disperseze pentru a pregăti intervenția. Dacă reușesc, scot și câțiva dintre instigatori. Se începe lansarea de grenade cu gaze iritant-lacrimogene și de panică. Această acțiune are loc în momentul în care forțele de ordine câștigă teren atacând.
În funcție de zonă, forțele de ordine încearcă să încercuiască scandalagiii, iar la momentul oportun intervin prinzându-i ca într-un clește. Atunci are loc confruntarea finală, unde ultrașii ajung sub lovituri de bastoane în mașinile Jandarmeriei, pentru a fi duși la poliție.

Masă de manevră pentru politicieni

Nu de puține ori, prin liderii de galerie, ultrașii au fost folosiți ca masă de manevră cu ocazia unor manifestări politice.
Cu ocazia protestelor de stradă ca urmare a tragicului eveniment de la Clubul Colectiv, ultrașii și-au dat în petic când s-au luat la bătaie cu forțele de ordine.
În ianuarie 2012, cu ocazia protestelor faţă de guvernul Boc, care au avut loc în Piața Universității, ultrașii au transformat Kilometrul 0 al Democrației într-un câmp de luptă. Suporterii unor echipe de fotbal, care inițial protestau calm, lângă Facultatea de Arhitectură, au dat, la un moment dat, foc la steaguri și, după ce au spart geamurile unei florării, au aruncat cu bucăți de sticlă înspre jandarmi. Imediat, forțele de ordine au încercat să îi înconjoare pe indivizii puși pe scandal: scutierii intră în manifestanți. Este primul moment în care jandarmii, chiar dacă nu fac altceva decât să înainteze, creează o stare de teamă între protestatari.
Aproape de intersecția cu Biserica Italiană, jandarmii au pus la pământ aproximativ 40 de tineri. I-au băgat în dube și au plecat cu ei la patru secții din Capitală.

Departamentul Ultras din Jandarmeria Română

În cadrul Jandarmeriei Române există un departament numit Punctul Național de Informare în Fotbal. Acesta are la bază prevederile Convenției Europene privind violența și ieșirile necontrolate ale spectatorilor cu ocazia manifestațiilor sportive, în special la meciurile de fotbal, adoptată la Strasbourg în 1985. Punctul Național de Informare în Fotbal este însărcinat cu coordonarea și facilitarea schimbului de informații între serviciile de poliție cu ocazia meciurilor de fotbal cu caracter național și internațional. Aici este baza de date a forțelor de ordine, unde sunt înregistraţi toți suporterii care au antecedente violente. Prin acest departament se păstrează legătura cu toate forțele de ordine din Europa pentru a contracara orice acțiune violentă a suporterilor cu ocazia manifestărilor sportive.
Conform datelor furnizate de ministrul Administrației și Internelor, Carmen Dan, forțele de ordine au reținut în urma evenimentelor de miercuri seară 79 de persoane. Dintre acestea, opt au mai fost sancționate de forțele de ordine pentru încălcarea legii, iar alte trei persoane sunt cunoscute ca ultrași.

Ultrașii FCSB: Dușmani… Jandarmeria Română

Pe site-ul ultrașilor steliști, la capitolul „Dușmani“, nu este trecută vreo echipă rivală, ci… Jandarmeria Română. La adăpostul articolului 22 din Constituție, aceștia își motivează reacțiile pe constrângerea la care îi supune Jandarmeria Română. Capitolul II din Constituție, art. 22 – Dreptul la viață și la integritate fizică și psihică: „Nimeni nu poate fi supus torturii și niciunui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant“. Ultrașii mai menționează și art. 30 privind libertatea de exprimare. „Acestea sunt principalele articole din Constituția României pe care Jandarmeria Română le încalcă constant, meci de meci. Cu oameni slab pregătiți, cu studii medii în cel mai bun caz, veniți din diferite sate din toată țara, aceste brute sunt aduse pe stadioanele țării pentru a suprima orice tentativă de LIBERTATE!“, se arată pe site-ul ultrașilor steliști.

Peluza „Cătălin Hîldan“ sprijină ancheta autorităților

În urma evenimentelor de miercuri seară, dacă galeriile Steaua și Rapid nu au făcut nici o precizare, facțiunea Peluza „Cătălin Hîldan“ a galeriei echipei Dinamo a transmis prin intermediul paginii de Facebook că „în urma dezinformărilor mizerabile apărute în presă cu ocazia protestelor din Piaţa Victoriei, ne simţim obligaţi să dezminţim toate acuzele aduse galeriei dinamoviste. NU am participat în mod organizat la protest şi, cu atât mai mult, nu am fost plătiţi de cineva pentru a face asta. Suntem scârbiţi şi profund revoltaţi de modul prin care unii «jurnalişti» aleg să manipuleze opinia publică, transmiţând informaţii fără niciun fel de acoperire, bazate pe simple supoziţii, prejudecăţi și informaţii provenite din tot felul de surse «sigure», care mai de care mai dubioase şi, bineînţeles, anonime. Clasa politică românească este principalul vinovat pentru răbufnirea protestatarilor, care, de altfel, a avut loc și cu alte ocazii în decursul ultimilor ani“, a fost mesajul fanilor. Mai mult, ultrașii dinamoviști fac apel la persoanele care îi pot identifica pe instigatori să ajute forțele de ordine.

Concursul de incompetență SRI-MAI

* Capacitatea de analiză a Ministerului Administrației și Internelor este pusă la îndoială chiar de demnitarul care conduce instituția. Conform declarațiilor publice făcute de președintele Iohannis, comunicatul SRI și punctul de vedere al ministrului Carmen Dan, rezultă că, la nivelul MAI, recte secretarul de stat Viorel Ștefu și șeful Poliției Române, Bogdan Despescu, analiza informațiilor primite din partea SRI s-a făcut în mod defectuos.
* Toate evenimentele la care ultrașii au fost prezenți s-au terminat cu o încleștare între aceștia și forțele de ordine. Era clar ca lumina zilei să prevezi intenția ultrașilor. Probabil, conform declarației ministrului Administrației și Internelor, trebuia ca SRI să spună cu subiect și predicat că ultrașii se pregătesc să atace.
* Președintele Klaus Iohannis a spus că „felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumesc profund. Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna ministru de Interne s-a dus la televizor şi a spus că ea nu a ştiut nimic. Păi, dacă nu a ştiut nimic, este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister”.
* Ministrul de Interne a declarat că nu a primit informări de la SRI, pe parcursul zilei de miercuri, cu privire la eventuale intenţii de provocare la manifestaţia din Piaţa Victoriei, dar că seara, după ora 19.43, şeful Poliţiei Române şi secretarul de stat au primit SMS-uri de la un ofiţer SRI, în care se făcea referire exclusiv la posibila prezenţă la protest a anumitor persoane. Ministrul a adăugat că „informaţiile transmise erau de notorietate publică“.
* SRI a comunicat că „datele și informațiile obținute exclusiv cu privire la prezența unor membri ai galeriilor cluburilor sportive la acțiunile publice de protest din centrul Capitalei au fost transmise operativ instituțiilor legal abilitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.