Uluiala lui Tudose după ce și-a pus toți șoferii în cap

Premierul Mihai Tudose a declarat vineri, referindu-se la proiectul privind creșterea accizei la combustibil, că „toată lumea e înnebunită că ia foc pompa de benzină”, în vreme ce Guvernul, în opinia lui, încearcă să pună „lucrurile la loc”.

Astfel, întrebat, într-un interviu la Realitatea TV dacă vrea să mărească acciza la combustibil, premierul a răspuns: „N-ați înțeles foarte rău, dar nu așa cum a înțeles toată lumea, că de o zi-două toată lumea e înnebunită că ia foc pompa de benzină (…) Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, prețul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă crește prețul la pompă, o să avem o altă discuție cu companiile distribuitoare și producătoare (…) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem prețul mai jos. N-a funcționat, o punem la loc”.

Tudose a susținut că este nevoie de bani pentru infrastructură, spitale.

„Avem nevoie de bani pentru infrastructură, pentru autostrăzi, pentru spitale, pentru o mulțime de lucruri și în fapt nu există pe planeta asta un guvern care să spună (…) ‘Nu mai avem nevoie de bani, am făcut tot ce ne trebuie, gata, suntem în regulă’. Dar dacă tot e așa, hai să accelerăm, fiindcă suntem un pic întârziați cu niște lucruri (…) Haideți să fim sinceri. Am scos taxa de stâlp, celebra taxă de stâlp, de care plângea toată lumea, marile companii ‘Vai ne-ați omorât, ne-ați lovit la operație’ (…) Ați văzut că s-a ieftinit ceva? Nu. Păi nu-ți vine să le-o pui la loc?”, a mai afirmat Tudose.

Accizele la carburanți ar putea reveni la nivelul din anul 2016, creșterea fiind propusă pentru că au scăzut încasările la buget din această taxă cu 634,3 milioane lei, iar prețurile la motorină sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, după Luxemburg și Bulgaria, conform unui proiect de ordonanță privind modificarea Codului fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Despre bănci

Premierul a declarat totodată, vineri, că a transmis ca mesaj reprezentanților unor bănci cu activitate în România, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu aceștia, că „epoca romantică” s-a terminat și ar fi timpul „să înceapă să lucreze pe profit, în sensul de a da și niște impozite statului român, nu de a scoate toți banii afară”.

„M-am întâlnit cu câțiva dintre reprezentanții acestor bănci, i-am întrebat dacă strămoșii lor au luptat la lupta de la Solferino, cea în urma căreia a luat ființă Crucea Roșie, nu prea au știut despre ce e vorba, recunosc, întrebându-i dacă fac misiuni de apostolat economic sau, poate, le dăm niște bani. (…) Nu poți să fii o bancă și să spui că 10 ani nu ai avut profit. (…) Nu mai merge. Am vorbit cu domnul ministru de Finanțe, le-am povestit și lor că epoca romantică a luat sfârșit și că poate ăștia cinci ani, 10 ani, în care au făcut școala la locul de muncă să învețe cum să conducă o bancă sunt suficienți și ar fi cazul să înceapă să lucreze pe profit în sensul de a da și niște impozite statului român, nu de a scoate toți banii afară. Nu toți sunt în aceeași categorie, sunt și bănci care joacă corect. Repet, are totul o limită. Înțeleg că și domnul ministru de Finanțe a avut o discuție cu ei, o să mai aibă o discuție, și suntem la etapa în care să colorăm frumos, să vorbim frumos. Dacă nu merge așa, ascuțim creioanele”, a declarat Mihai Tudose, întrebat la Realitatea Tv despre faptul că în România „băncile nu au profit”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.