Umbra lui Kovesi la Chişinău

Proaspăt credibilizata justiţie de la Chişinău, după vizita Laurei Codruţa Kövesi, care în ultimile zile de campanie pentru preşedinţia Moldovei s-a aflat la Chişinău, unde le-a ţinut procurorilor moldoveni o lecţie de anti-corupţie, a început să funcţioneze cu o eficienţă interesantă când vine vorba de-a-i servi interesele oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Acţiunile în instanţă ce urmăreau anularea turului doi al alegerilor prezidenţiale sunt respinse la foc automat. Cetăţenii moldoveni din diasporă au chemat statul în judecată pe motiv că nu au putut să voteze la secţiile de votare din reprezentanţele diplomatice ale Moldovei.

Acţiunea celor 140 de basarabeni ce trăiesc în Occident a fost respinsă de judecătoria Centru din Chişinău, iar la începutul acestei săptămâni, într-o şedinţă ce a durat şase ore, a respins acţiunea principală şi toate celelalte capete de cerere pe care le invocaseră avocaţii diasporei.

Pe de altă parte, acţiunea Maiei Sandu prin care cerea constatarea fraudelor de la scrutinul din 13 noiembrie a fost respinsă atât de Curtea de Apel Chişinău, cât şi de magistraţii Curţii Supreme de Justiţie, print-o succintă declinare de competenţă, magistraţii ambelor instanţe indicând Curtea Constituţională ca fiind instanţa competentă să constate încălcările drepturilor electorale.

Imediat după alegerea lui Dodon, preşedintele Curţii Constituţionale le-a cerut nemulţumiţilor să se adreseze instanţelor de judecată care ar fi urmat să pronunţe hotărâri judecătoreşti, astfel încât Curtea Constituţională să poată analiza corectitudinea votului din 13 noiembrie. Ori, după cum se vede, magistraţilor moldoveni le e frică şi să se atingă de cererea Maiei Sandu, prin urmare demersul acesteia este sortit eşecului.

Procurorii de la Chişinău s-au eficientizat atât de bine, încât şi Codruţa Kövesi ar fi invidioasă. Aceştia au pornit o acţiune penală împotriva judecătoarei Domnica Manole de la Curtea de Apel Chişinău, pe care o acuză de abuz în serviciu. În fapt, judecătoarea Manole este cercetată penal pentru faptul că, la începutul acestui an, a dat o decizie judecătorească prin care a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze un referendum republican în care cetăţenii să fie întrebaţi dacă vor preşedinte ales de popor sau de parlament.

Ori această decizie judecătorească, la acea dată, nu-i convenea oligarhului Plahotniuc şi, pentru ca în viitor nici un magistrat să nu mai aibă curajul să se opună oligarhului, procurorii basarabeni i-au făcut doameni magistrat un dosar penal, dosar ce inevitabil va duce la pierderea calităţii de judecător a doamnei Domnica Manole.

Sesizând schimbarea de atitudine a lui Igor Dodon, căruia dintr-o dată nu-i mai place oligarhul, Plahotniuc a accelerat procesul de selecţie a procurorului general, iar miercuri Consiliul Suprem al Procurorilor l-a desemnat pe Eduard Harunjen ca şi candidat la funcţia de Procuror General al Republicii, propunere ce a fost înaintată preşedintelui în funcţie, Nicolae Timofti, care, pe 8 decembrie, l-a validat pe Harunjen. Pe de altă parte, în parlament, majoritatea controlată de Plahotniuc se grăbeşte să scoată de sub controlul preşedintelui ales SIS-ul (Serviciul de Informaţie şi Securitate) şi Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat.

Acest proces pare să nu aibă şanse de izbândă, deoarece parlamentarii socialişti şi comunişti părăsesc sala de plen atunci când urmează a fi operată modificarea. Acţiunile din ultima perioadă arată că oligarhul nu mai este aşa de sigur că-l poate controla pe Igor Dodon, siguranţă ce, în perioada de dinainte de alegeri o transmitea pe toate canalele către cancelariile europene şi, mai ales, către Cotroceni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cobuz 63 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.