Umilinţă şi abuz la porţile Ministerului Public

Ianuarie 2017. În urma unor cereri de audienţă şi sesizări comunicate către conducerea Parchetului General, prin care ceream imperativ procurorului general al României, “discutarea afacerilor judiciare de crimă organizată, trafic internaţional cu armament şi terorism în care sunt implicaţi Viktor Bout, Omar Hayssam, Mohammad Munaf şi alţii”, primesc o invitaţie la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Calea Griviţei nr. 24.

Cu o voce mieroasă, procuroarea Olga Vrânceanu mă chema telefonic la o discuţie formală, fără a comunica subiectul acestei întrevederi. Mă conformez şi, după ce-l înham la drum şi pe avocatul Antonie Popescu, pornim cu determinare către sediul DIICOT. La poartă, de fapt la bariera care bloca accesul într-o instituţie publică, suntem întâmpinaţi de nişte băieţi îmbrăcaţi în uniforme militare, care, la prima vedere, asigurau accesul cetăţenilor, cotrobăind de zor prin poşetele avocatelor dornice să dea piept cu justiţia română. La vederea procedurilor abuzive, întrebăm gradaţii dacă nu cumva am greşit adresa şi dacă nu am nimerit în vreo unitate militară. Ba chiar îndrăznim să le solicităm indicativul militar al unităţii, să ne lămurim dacă avem de-a face cu o puşcărie sau cu sediul vreunui serviciu secret. Unul dintre ei, mai vârstnic, fără tichia regulamentară, face pasul înainte şi se prezintă: “Plutonier Bîtănoiu!”. “Vă rugăm să opriţi telefoanele mobile şi să le predaţi la intrare. Le veţi recupera la întoarcere”, comandă acesta. Insistăm să cerem legea sau ordinul prin care, la intrarea în instituţiile Ministerului Public, avocaţii şi justiţiabilii sunt deposedaţi de aparatura electronică. Nu primim niciun răspuns decent. Ordin intern, nu se ştie de când sau de la cine. Nu se ştie dacă este comunicat în scris sau verbal.

Subordonatul cu nume predestinat, Bîtănoiu, ne pune la respect. „Nu lăsaţi telefoanele, nu intraţi!”, spune acesta cu agresivitate. Îi cerem să sune procurorul. Văzând că nu ne lăsăm, jandarmul se mai înmoaie, se conformează, şi, cel puţin la prima vedere, o sună pe Vrânceanu. Situaţia nu se schimbă. Refuzăm să predăm telefoanele militaroizilor de la bariera DIICOT şi, în cele din urmă, renunţăm la întâlnirea informală la care fusesem invitaţi. În spatele nostru, ceilalţi avocaţi intră pe bandă rulantă. Umili şi ascultători, apărătorii noştri se lasă percheziţionaţi şi deposedaţi de telefoane în cea mai abuzivă manieră, în condiţiile în care procurorii din interior au toată aparatura personală la îndemână şi o folosesc după bunul-plac. Aşa funcţionează o instituţie a statului, care se vrea a fi garantul justiţiei. Cu procurorul general Augustin Lazăr aveam să ne întâlnim mai târziu. Pus la curent cu procedurile abuzive ale subordonaţilor săi, acesta nu a comentat. Nu se ştiu nici astăzi numărul şi autorul ordinului abuziv prin care Bîtănoiu umileşte justiţiabilul şi pe apărătorii legali ai acestuia la porţile închiriate ale Ministerului Public.

Ca un preambul la dezvăluirile ce aveau să apară câteva luni mai târziu de la combatanţii acoperiţi în câmpul tactic, la ultimul congres al UNBR, din aprilie 2017, avocatul Antonie Popescu prezenta o scrisoare deschisă despre abuzurile şi umilinţele cazone pe care le îndură colegii de breaslă în exercitarea meseriei. Liber-profesioniştii care se îndeletnicesc cu nobila meserie de reprezentant şi apărător al cetăţeanului. Vă reamintim conţinutul acestui document, cu puternice conotaţii de protest.

“Către

Uniunea Naţională a Barourilor din România – UNBR

CONGRESUL NAŢIONAL AL AVOCAŢILOR

Stimate domnule Preşedinte, domnilor Decani, stimaţi confraţi delegaţi la Congres,

Aş dori să aduc în atenţia Congresului care se desfăşoară la Bucureşti, de Bunavestire, următoarea problemă care-i preocupa pe mulţi dintre confraţii noştri. Vă rog să formulaţi un punct de vedere şi o eventuală nota de protest faţă de faptul că, în prezent, la majoritatea parchetelor şi secţiilor de poliţie, avocaţii sunt deposedaţi de telefoanele mobile, de tablete şi de laptopuri care rămân în custodia jandarmilor sau poliţiştilor de la intrarea în sediile acestor instituţii publice. Expunerea şi disconfortul au caracter extrem faţă de colegii avocati care intră predominant în dosare penale, însă un asemenea tratament este inadmisibil în orice situatie, faţă de oricare dintre confraţi ca şi faţă de ceilalţi jurişti.

Întrebaţi despre temeiul legal al măsurii restrictive, poliţiştii au arătat că ar fi în aplicare un ordin al ministrului de interne Gabriel Oprea. O asemenea reglementare, făcută de poliţist sau de procuror este însă lipsită de temei legal, încalcă Legea Avocaturii, nr.51/1995 şi art.6 din Convenţia EDO care consacră dreptul la un proces echitabil, fără măsuri disproporţionate ale agenţilor Statului în timpul oricărei proceduri şi respectarea principiului egalităţii de arme şi a principiului nediscriminării.

Întrucât ordinul intern al MAI are un caracter abuziv şi nu poate fi prezentat în formă scrisă, iar unii afirmă că ar fi doar un ordin verbal – nu se ştie de cine transmis, de cine primit şi de cine e luat la cunoştinţă – vă solicit să interveniţi pentru ca activitatea avocatului în asigurarea dreptului la apărare să se poată desfăşura neîngrădit şi fără abuziva izolare de exterior, sub pretextul că ar fi în „zona de informaţii clasificate” sau că „se evită favorizarea făptuitorilor prin trimiterea de informaţii”, în condiţiile în care şi procurorul şi poliţiştii au toate facilităţile la îndemână şi telefoanele mobile şi comunică între ei şi cu exteriorul chiar în timpul realizării de acte procedurale.

De remarcat, că la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie, faţă de comentariile negative şi refuzul unor avocaţi de a-şi lăsa la intrare telefoanele şi tabletele, inclusiv procurorul general a admis că accesul trebuie să fie neîngrădit întrucât nu dispusese nici un astfel de ordin intern – adică în limbajul jandarmilor „acces cu procedură” sau „acces fără procedură”! În urmă cu câteva luni, când s-a întamplat respectiva reacţie spontană, „procedura” a fost suspendată, însă am aflat ca s-a revenit la situaţia anterioară, iar săptamâna aceasta am constatat că, din nou, avocaţii erau obstructionaţi în aceslasi mod.
În aşteptarea reacţiei Uniunii Barourilor – UNBR şi a Congresului Naţional al Avocaţilor, for pe care îl conduceţi, în favoarea înlăturării acestor obstacole de inspiraţie cazonă, abuziv ridicate în activitatea avocatului.

Cordial,

Av. Antonie Popescu”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard O. Ohanesian 144 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.