Un adolescent pakistanez uimește lumea fizicii

La doar 17 ani, un adolescent din Pakistan este autorul unei descoperiri științifice care i-a adus faima în toată lumea. Rezultatele cercetărilor lui Muhammad Shaheer Niazi tocmai au fost acceptate pentru publicare în Jurnalul Societății Regale de Știință din Marea Britanie. Descoperirea sa poate duce la dezvoltarea unor tehnici ce pot fi utile în biomedicină și printare.

Fenomenul denumit „fagure electric” era deja cunoscut de oamenii de știință de mai multe decenii. Acesta se produce în momentul în care un strat de ulei se află într-un câmp electric, între un electrod ascuțit și unul plat. Astfel, instabilitatea cauzată de construcția de ioni aplică presiune asupra suprafeței de ulei, creând un model asemănător cu un fagure de miere, sau cu un vitraliu.

Muhammad Shaheer Niazi a reușit să fotografieze mișcările ionilor care formează așa-numitul „fagure electric” și să înregistreze căldura generată pe suprafața de ulei. Aceasta constituie premiera care i-a adus celebritate.

Tânărul cercetător a început studierea fenomenului „fagurelui electric” în urmă cu un an, în cadrul Competiției Internaționale „Tineri Fizicieni”, care s-a desfășurat în Rusia. Muhammad, împreună cu alți 4 colegi, a făcut parte din echipa care a reprezentat Pakistanul la această competiție.

După un an de cercetări, tânărul a descoperit elementul de noutate care să-i permită publicarea unei lucrări. Pentru a-și demonstra descoperirea, Muhammad a fotografiat fenomenul folosind o metodă tehnică ce arată elementele non-uniforme dintr-un mediu transparent. Astfel, a reușit să surprindă umbrele fluxului ionic.

Muhammad Niazi a descris descoperirea: „Fagurele electric demonstrează perfect modul în care totul în Univers tinde către echilibru. Forma hexagonală a acestuia este cea mai stabilă structură”. În situația de față, sunt folosiți doi electrozi, a explicat el: un ac cu un vârf ascuțit deasupra unei suprafețe plate, acoperită cu un strat subțire de ulei. Tensiunea înaltă din vârful acului face ca ionii să bombardeze suprafața de ulei, în drumul lor înspre electrodul de pe suprafața plată, „exact la fel cum fulgerele lovesc suprafața Pământului”. Dar uleiul este un slab conductor de electricitate. Astfel, ionii se acumulează pe suprafața de ulei și, pe măsură ce presiunea crește, creează mici denivelări, reușind să atingă până la urmă electrodul de pe suprafața plată. În timpul acestui proces, suprafața de ulei care își modifică forma opune rezistență, apărând astfel acele structuri hexagonale în forma fagurelui.

Tânărul pakistanez a avut parte de o educație normală în țara sa, pe care a completat-o cu studiul individual. Plictisit, de multe ori, de orele de curs obișnuite, și-a întors atenția către cărțile de știință primite de la tatăl său și de bunicul său. De asemenea, a urmat mai multe cursuri pe platforme online.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.