Un alt punct de vedere privind scandalul „Antene” – ANAF

Despre mega scandalul dintre „Antene” şi ANAF, care ţine „prima pagină” de două zile, s-a scris şi s-a transmis (la tv) enorm. Exagerările sunt la ordinea zilei de ambele părţi, iar „anteniştii” au reluat şi programul de „victimizare” pe care l-au utilizat în premieră în ziua în care s-a dat sentinţa finală în dosarul ICA, adică atunci când Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani închisoare. Dar scandalul este unul artificial. Somaţia ANAF – de evacuare în 5 zile – nu reprezintă etapa finală a unei executări silite. Este vorba de evacuarea voluntară dintr-un imobil care nu (mai) aparţine celor care-l utilizează. Cei de la „Antene” pot, conform legii, să conteste somaţia, şi decizia finală aparţine unei instanţe. Abia dacă respectiva instanţă decide evacuarea, ANAF-ul poate să se apuce de treabă. Şi până să se pronunţe instanţa, va mai curge multă apă pe Dâmboviţa. Deci nu taie nimeni luni curentul, apa etc., nu are nimeni nimic cu emisia. A lămurit acest aspect şi premierul Cioloş, care a admis că modul în care a acţiunat ANAF a fost condamnabil. Asta este tot şi toată lumea (cea implicată) ştia acest lucru. Atunci, de ce aşa mult zgomot? Nu ştiau cei de la Antene ce posibilităţi legale au pentru a rezolva chestiunea? Ba ştiau foarte bine. Şi atunci, de ce au împins scandalul dincolo de limitele unei stricte răfuieli cu ANAF? De ce au creat o adevărată isterie, au implicat politicieni, Senatul, Parlamentul European, oameni de cultură etc. etc.?

Răspunsul, cred eu, trebuie căutat în cu totul altă parte. Şi anume în trei titluri din paginademedia.ro, din 1, 2 şi din 5 februarie, titluri preluate ulterior de mai multe publicaţii. Cele trei titluri sunt: „AUDIENȚE. România TV a depășit Antena 3 la nivelul întregii țări. A urcat pe locul patru”; Primele patru locuri la talk-show: două Antena 3, două România TV”; Un talk-show de pe Romania TV, cifre mai mari decât Sinteza zilei”. Ce distanţă mare faţă de un alt titlu de acum câteva luni: “Antena 3, primele șapte locuri din zece. Sinteza zilei, peste jumătate de milion de telespectatori”. De de aici trebuie plecat. Antena 3 a suferit pierderi la capitolul telespectatori, iar un post concurent a urcat constant. Iar faptul că un talk-show longeviv şi care de ani buni a fost mereu numărul 1 în top (Sinteza Zilei) a fost detronat, fie şi pentru o singură zi, a reprezentat “picătura” care a umplut paharul. (De curiozitate am făcut o paralelă a audienţelor celor două posturi în ianuarie 2015 şi ianuarie 2016, lună în general fără evenimente majore. În “prime-time” în mediul urban, Antena 3 avea 353.000 de telespectatori vârful în ianuarie 2015 şi 290.000 de telespectatori în ianuarie 2016. Concurenţa a urcat de la 193.000 la 248.000 telespectatori. La media pe zi în mediul urban, Antena 3 a avut 234.000 de telespectatori în ianuarie 2015 şi 162.000 în ianuarie 2016, iar postul concurent a sărit de la 127.000 în ianuarie 2015, la 145.000 în ianuarie 2016. La general lucrurile stau şi mai rău pentru postul păstorit de Mihai Gâdea, el căzând în premieră pe locul 2). Pierderea de “viteză” a Antenei 3 (apropo, a urcat însă constant Antena Stars, postul tabloid al trustului Intact)reprezintă motivul real al isteriei declanşate de Gâdea şi colegii săi. Asta doare cel mai mult. Nu povestea cu evacuarea. Care, repet, oricum nu este de actualitate imediată. Dar, pentru antenişti, acţiunea ANAF a fost o adevărată mană cerească. Un bun prilej de readucere a telespectatorilor pierduţi şi chiar a unora în plus. Ediţiile speciale din aceste zile confirmă acest lucru. Şi măsurătorile din următoarele luni vor confirma de asemenea creşterile de audienţă. Şi mai este ceva la care nimeni nu s-a gândit: una este să lansezi normal un studio şi transmisii de la Parlamentul European şi alta este să faci lansarea ca un post persecutat politic. Cei de la Bruxelles sunt foarte sensibili la astfel de chestii şi când văd şi politicieni din ţară şi europarlamentari că iau atitudine, atunci chiar că sunt daţi pe spate. Evident, cei de la Bruxelles nu şi-au pus întrebarea, cine persecută politic, când de la stânga la dreapta, de la A la Z, toată clasa politică şi-a manifestat solidaritatea cu “Antenele”.

P.S. Ceva, ceva mă face să cred că modul de acţiune al inspectorilor ANAF, descinderea masivă de la sediul central al trustului Intact (somaţia putea foarte bine să fie adusă şi de către un singur agent), atenţionarea ENEL şi Apa Nova au reprezentat un plan premeditat al lui Gelu Diaconu. Fostul şef al ANAF ştia că urma să fie demis a doua zi şi intenţionat a ales să provoace un incendiu care să dea bătăi de cap celor care l-au demis. Punct ochit, punct lovit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.