Un american ia aur pentru Rusia şi un record fabulos pentru Bjorndalen

Ole Einar Bjorndalen, cel mai medaliat olimpic în activitate

Biathlonistul norvegian Ole Einar Bjorndalen, prin medalia de aur câştigată la stafeta mixtă pe echipe, a devenit lider absolut, all time al medaliaţilor participanţi la jocuri olimpice de iarnă. Bjorndalen, 40 de ani, a câştigat până în prezent 8 medalii de aur, 4 de argint şi una de bronz la 5 olimpiade, între 1998 şi 2014 (Norvegianul a participat şi la ediţia 1994 a JO). Este posibil ca Bjorndalen să participe şi la ultima probă din concursul de biathlon cea de ştafetă masculin. După medalia de miercuri, Bjorndalen a urcat pe locul 6 în top-ul all-time al tuturor medaliaţilor olimpici – inclusiv cei de la olimpiadele de vară. Totodată norvegianul este pe locul 1 al celor mai medaliaţi olimpici aflaţi în activitate – inclusiv cei care participă la jocurile de vară.

Tot Norvegia mai dă un record în top-ul medaliaţilor olimpici, după ziua de miercuri. Fondista Marit Bjorgen, 5 medalii de aur, 3 de argint şi una de bronz (2 x aur – 2014, 3 x aur, 1 argint, bronz – 2010, 1 argint – 2006 şi 1 argint – 2002) are următoarea linie: locul 5 în top all time al medaliaţilor olimpici (masculin + feminin) de la jocurile olimpice de iarnă; locul 3 în top all time al sportivelor medaliate la jocurile de iarnă; locul 2 în topul medaliaţilor olimpici (M + F) de la jocurile de iarnă aflaţi în activitate, locul 1 în topul sportivelor medaliate la jocurile de iarnă aflate în activitate.

 

A dat America pe Rusia

 

De când a luat fiinţă URSS şi până la destrămarea imperiului roşu, visul suprem al propagandei sovietice era următorul: să anunţe solicitarea de azil, cetăţenie a americanilor supăraţi pe regimul „imperialist” de la Washington. Nu avem cunoştiinţă câte situaţii de acest gen au existat, dar cu siguranţă au fost extrem, extrem de rare. Avem însă un caz de dată recentă a unei persoane care a lăsat SUA pentru Rusia lui Puţin. Şi care a adus şi foloase pentru ţara sa „adoptivă”. Este vorba de un fost snowboard-ist de top din SUA, Vic Wild, care din 2011 este cetăţean rus. Miercuri, la Soci, Wild a obţinut medalia de aur proba de slalom paralel. De menţionat că tot miercuri, şi soţia lui Wild, Alena Zavarzina, a adus acasă o medalie, cea de bronz, în aceeaşi probă, rezervată fetelor.

 

Sportivii din Ucraina, refuzaţi de organizatori

 

Toţi sportivii din Ucraina care s-au aliniat la startul probelor de miercuri, au solicitat aprobare pentru a purta banderole negre, în semn de respect faţă de morţii înregistraţi în luptele de stradă de la Kiev. Organizatorii au refuzat cererea ucrainienilor, sub pretextul că acţiunea ar avea un caracter politic. Un cuvânt greu l-au avut organizatorii din partea gazdelor, ştiut fiind faptul că Rusia este de partea regimului de la Kiev şi nu agrează revolta opoziţiei.

 

Hockey: finala de la Vancouver se joacă acum în semifinale

 

SUA – Cehia 5-2 (3-1, 1-0, 1-1)

Canada – Letonia 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)

 

SUA nu a lăsat nicio şansă Cehiei, cîştigând fără drept de apel. Deşi Cehia a avut în lot 17 jucători din NHL, americanii „americani” au fost net superiori americanilor „cehi”. De altfel, Cehia nu a avut evoluţii de excepţie la acest turneu olimpic.

În celălalt meci al serii, era foarte aproape să asistăm la o surpriză uriaşă. Canada a deschis scorul în minutul 14, Letonia a egalat în minutul 16 şi până în minutul 55, tabela de marcaj nu s-a mai modificat. Letonii (care oricum au detonat o bombă, eliminând în recalificări Elveţia, după ce fusese învinsă de ea în grupa preliminară) s-au apărat eroic, încercând să împingă meciul în prelungiri şi eventual la lovituri de departajare, unde se putea întâmpla orice. Reduta letonă a cedat însă pe final şi astfel, a doua semifinală (prima este Suedia-Finlanda), SUA – Canada reprezintă reeditarea finalei de la Vancouver, adjudecată acum 4 ani de către Canada.

 Alte rezultate de miercuri

 

Biathlon – şatefetă echipe mixte

 

Aur: Norvegia (Tora Berger, Tiril Eckhoff, Ole Einar Bjorndalen, Emil Sbendsen)

Argint: Cehia (V.Vitkova, G.Soukalova, J.Soukup, O.Moravec)

Bronz: Italia (D.Wierer, K.Oberhofer, D.Windisch, L.Hofer)

 

Echipa mixtă a Norvegiei a câştigat o cursă în care pornea favorită din start. Norvegia devine prima campioană olimpică a probei, şatefa mixtă desfăşurându-se în premieră la Soci. Locul 3 obţinut de Italia reprezintă o surpriză, Rusia fiind „aşteptată” pe podium, ea având echipă mult mai puternică şi rezultate net superioare în celelalte probe decât Italia. Chiar şi Franţa era mai puternică decât Italia.

 

Ski alpin – slalom uriaş – masculin

 

Aur: Ted Ligety (SUA)

Argint: Steve Missillier (Franţa)

Bronz: Alexis Pinturault (Franţa)

 

Termenul „măcel” este cel potrivit pentru proba de slalom uriaş. Dacă medalia de aur a fost obţinută de sportivul care a luat titlul mondial în această probă acum un an, în schimb, argintul şi bronzul au revenit unor skiori care au venit de nicăieri. Evident, cei doi francezi au profitat de faptul că favoriţii au căzut ca spicele. Campionul olimpic de la Vancouver, Carlo Janka (Elveţia), a terminat pe locul 13, norvegianul Kjetil Jansrund, argint acum 4 şi câştigător la Soci a aurului la SuperG nu a terminat nici prima manşă, Bode Mille (SUA) şi Ivica Kostelic (Croaţia), creditaţi cu şanse la medalii au terminat ăe locurile 20, respectiv 27, iar Didier Defago (Elveţia) şi el printre favoriţi, a ieşit din concurs fără să termine prima manşă. Doar austriacul Mathias Mayer, un alt favorit, a obţinut o clasare onorabilă, el venind pe locul 6.

Reprezentantul României, Alexandru Barbu nu a terminat nici el prima manşă.

 

Patinaj viteză – 5.000 m – feminin

 

Aur: Martina Sablikova (Cehia)

Argint: Ireen Wust (Olanda)

Bronz: Carien Kleibeuker (Olanda)

 

Campioana olimpică din 2010, şi-a onorat cartea de vizită şi a făcut acum, după 4 ani, „dubla”. Aşa cum era de aşteptat, sau de neconceput, podium la patinaj viteză fără Olanda nu am avut nici în această probă. La Soci, Olanda a „agonisit” până acum 22 de medalii, dintre care, 21, numai la patinaj viteză în 5 probe masculine – 12 medalii şi în 5 probe feminine – 9 medalii.

 

Bob 2 persoane – feminin

 

Aur: Canada 1 (Kaillie Humphries/Heather Moyse)

Argint: SUA 1 (Elana Meyers/LaurynWilliams)

Bronz: SUA 2 (Jamie Greubel/Aja Evans)

 

Ca şi la Vancouver în 2010, podiumul a fost nord-american. Dacă echipajul Canada 1 şi-a păstrat titlul olimpic câştigat la Vancouver, „perturbări” s-au înregistrat pe celelalte două poziţii. Acum SUA a luat medalii cu două echipaje. În 2010, argintul era luat de Canada 2 şi bronzul de SUA 1.

 

Curling – masculin – semifinale

 

Canada – China 10-6

Marea Britanie – Suedia 6-5

 

Înfrângerea Suediei reprezintă o mare surpriză, nordicii fiind după Canada, a doua echipă ca valoare şi cotată ncu şanse la medalia de aur.

 

Clasament intermediar pe medalii

 

  1. Norvegia: 9 aur, 4 argint, 7 bronz – 20 medalii

  2. Germania: 8 aur, 3 argint, 4 bronz – 15

  3. SUA: 7 aur, 5 argint, 11 bronz – 23

  4. Rusia: 6 aur, 9 argint, 7 bronz – 22

  5. Olanda: 6 aur, 7 argint, 9 bronz – 22

  6. Elveţia: 6 aur, 3 argint, 1 bronz – 10

  7. Canada: 5 aur, 9 argint, 4 bronz – 18

  8. Belarus: 5 aur, 0 argint, 1 bronz – 6

  9. Polonia: 4 aur, 0 argint, 0 bronz – 4

  10. Franţa: 3 aur, 2 argint, 6 bronz – 11

  11. China: 3 aur, 2 argint, 1 bronz – 6

  12. Austria: 2 aur, 6 argint, 1 bronz – 9

  13. Suedia: 2 aur, 5 argint, 4 bronz – 11

  14. Cehia: 2 aur, 4 argint, 2 bronz – 8

  15. Slovenia: 2 aur, 1 argint, 4 bronz – 7

  16. Koreea de Sud: 2 aur, 1 argint, 1 bronz – 4

  17. Japonia: 1 aur, 4 argint, 2 bronz – 7

  18. Finlanda: 1 aur, 3 argint, 0 bronz – 4

  19. Marea Britanie: 1 aur, 0 argint, 1 bronz – 2

  20. Slovacia: 1 aur, 0 argint, 0 bronz

  21. Italia: 0 aur, 2 argint, 5 bronz – 7

  22. Australia: 0 aur, 2 argint, 1 bronz – 3

  23. Letonia: 0 aur, 1 argint, 2 bronz – 3

  24. Croaţia: 0 aur, 1 argint, 0 bronz – 1

  25. Kazahstan: 0 aur, 0 argint, 1 bronz – 1

  26. Ucraina: 0 aur, 0 argint, 1 bronz – 1

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.