Un an de guvernare Ponta

Marţi, 7 mai, se împlineşte un an de când USL a preluat guvernarea. Guvernul Ponta a plecat la drum în mai 2012 cu un imens capital de încredere din partea populaţiei, dovadă câştigarea alegerilor locale cu un scor zdrobitor, iar apoi a celor parlamentare.

Multe speranţe au început însă să se spulbere încet încet.

Executivul Ponta a reuşit să reîntregească salariile bugetarilor, să dea pensionarilor înapoi unele sume luate de Boc, să indexeze pensiile cu inflaţia şi să crească un pic salariul minim, însă economia ţării gâfâie în continuare, în pofida raportărilor optimiste.

Mediul privat se zbate în aceeaşi criză ca şi în timpul guvernării PDL.

Ca succese Guvernul se laudă, pe lângă salarii şi pensii, şi cu faptul că a scăpat de „băieţii deştepţi” din energie şi că a oprit „furtul” din bani publici la mai multe instituţii precum Poşta şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.

În plan politic, guvernarea USL a eşuat până acum lamentabil. Mult clamatul „sfârşit al regimului Băsescu” a rămas doar o vorbă în vânt, un slogan de campanie după cum a declarat chiar Ponta, adversarii de ieri devenind coabitanţii de azi.

După ce a eşuat în demiterea lui Băsescu, Ponta a încheiat în decembrie 2012 un pact de coabitare cu acesta, ca să fie sigur că va fi desemnat premier. De atunci a început „fiesta”.

După ce s-au „complimentat” reciproc folosind termeni precum ticălos, nemernic (Ponta la adresa lui Băsescu -nr.) sau pisic şi dottore (Băsescu la adresa lui Ponta), cei doi au ajuns acum să se laude reciproc şi să facă înţelegeri pe sub masă (vezi cazul numirii procurorilor şefi).

În plus, tensiunile în USL au crescut după alegerile parlamentare, iar şansele de viaţă ale Uniunii nu mai par la fel de mari ca înainte de parlamentare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.