Un antiinflamator ar putea elimina riscul de infarct

O testare a substanței canakinumab ar putea să reprezinte cea mai mare descoperire în ceea ce privește un tratament, de la apariția statinelor pentru diminuarea colesterolului, spun autorii acesteia, citați de BBC. Ei afirmă că este vorba despre o reducere cu 15% a riscului de a face atac de cord. Autorii spun că studiul ar putea anunța „o nouă frontieră“ în ceea ce privește tratamentul, dar unii pun întrebări legate de eficiență, efecte adverse și de cost.

Reprezentanții British Heart Foundation spun că „testul poate salva vieți“. Pacienților care au suferit un infarct li se dau statine pentru a le scade colesterolul, precum și medicamente care să le subțieze sângele, ceea ce îi va ajuta să reducă riscul de a repeta atacul de cord. Totuși, 10.000 de pacienți monitorizați în acest studiu, care suferiseră un atac cerebral, au fost tratați cu un medicament antiinflamator o dată la fiecare trei luni. Testul s-a desfășurat în 40 de țări, iar bolnavii au fost monitorizați timp de patru ani. Astfel, cercetătorii au descoperit micșorarea riscului de suferi un nou infarct, precum în cazul pacienților care luau numai statine. Rezultatele au fost prezentate la întâlnirea Societății Europene de Cardiologie de la Barcelona, Spania.

Coordonatorul testului, Paul Ridker, de la Spitalul pentru femei din Brigham, care face parte din Școala de medicină de la Harvard, spune că studiul reprezintă „doar o etapă dintr-o lungă călătorie. Pentru prima dată, am putut să arătăm în mod clar că micșorarea inflamației în mod independent de colesterol reduce riscul de infarct“. Dr. Ridker spune că descoperirile indică, de asemenea, „posibilitatea de a încetini dezvoltarea anumitor cancere“, dar este nevoie de cercetări amănunțite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.