Un avocat aruncă bomba: toți recuperatorii de creanțe sunt în ilegalitate

Avocatul Adrian Cuculis susține că toți recuperatorii de creanțe din România sunt în ilegalitate pentru că niciunul nu este autorizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC). „OUG 52/2016 interzice activitatea de recuperare creanţe tuturor recuperatorilor ce nu sunt autorizaţi de către ANPC! Suntem la sfârşitul lunii ianuarie 2017 și nu există nicio autorizare până la acest moment”, scrie Cuculis pe indrumari-juridice.eu. Ce Trebuie să facă recuperatorii pentru a funcţiona legal? „Totul se schimbă începând cu introducerea în scena juridică a ordonanţei de urgenţă 52/2016. Articolul 128(1) ne arată care este momentul la care încep să curgă obligaţiile entităților de recuperare a creanţelor. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2017 vor putea să desfăşoare activitatea de recuperare creanţe entităţile înregistrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Pentru a fi înregistrate, entităţile transmit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor o cerere însoţită de informaţii şi documente care atestă respectarea cerinţelor prevăzute de prezentul articol”, spune Cuculis. Ce condiţii trebuie să îndeplinească recuperatorii de creanţe pentru a putea funcţiona legal?

Conform avocatului, acestea sunt:

a)să deţină un sediu social, o sucursală sau un reprezentant în România pentru rezolvarea eventualelor litigii şi pentru a răspunde contravențional şi/sau penal în faţa autorităţilor publice. Cuculis spune că a fost necesară inserarea acestei prevederi, având în vedere executările silite pornite de către entităţi din afara României, pe care debitorii nu îi puteau găsi!

b)persoanele responsabile pentru conducerea şi administrarea activităţii au o bună reputaţie. În trecut s-a constatat că persoane cu activităţi îndoielnice activau în acest câmp de recuperere!

c)în cazul creditorilor nonfinanciari, personalul acestora dispune de cunoştinţe şi experienţă adecvate naturii, extinderii şi complexităţii activităţii vizate.

d)în cazul entităţilor de recuperare creanţe, modul în care este remunerat şi motivat personalul nu trebuie să depindă exclusiv de realizarea unor obiective privind recuperarea creanţelor şi nici nu este raportat exclusiv la sumele recuperate.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor evaluează şi comunică solicitantului hotărârea să cu privire la acceptarea sau respingerea cererii de înregistrare în termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii cererii.

În Registrul recuperatorilor de creanțe (http://anpc.ro/articol/863/registru-1-1-1-1) sunt zero recuperatori înregistrați. „Dacă sunteţi executat silit, verificaţi dacă recuperatorul este înregistrat la ANPC. Dacă nu este, anulaţi-i executarea silită! Toate executările silite trebuiesc oprite fiindcă sunt desfăşurate în afară legii”, susține avocatul Cuculis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.