Un avocat le dă speranțe celor care au pierdut un proces pe clauze abuzive

Publicarea de către Curtea Constituțională a motivării deciziei din 25 octombrie 2016, pronunțată pe marginea excepțiilor de neconstituționalitate ridicate de bănci asupra Legii dării în plată, vine ca o mănuşă pentru cei care pierduseră un proces pe clauze abuzive sau îngheţare curs şi au simţit că se află la final de drum cu procesele, susține avocatul Adrian Cuculis. Acesta spune că decizia CCR 623 le deschide poarta unui proces pe impreviziune, tuturor debitorilor bancari.

„Ce oportunităţi deschide decizia 623/2016 a Curţii Constituţionale, acolo unde se prevede că impreviziunea trebuie să fie luată în considerare şi cu privire la contractele încheiate înainte de anul 2011, dată de la care avem un nou cod civil? Sigur că decizia 623 a Curţii Constituţionale cu privire la darea în plată şi la impreviziune, nu doar că pune capăt unor incertitudini şi întrebări precum, dacă şi cum se aplică legea dării în plată, însă printre motivele aduse la lumina de către judecătorii constituţionali, tocmai a înmugurit o nouă sperană de rebalansare contractuală nu doar pentru cei care vor să dea în plată ci pentru toţi cei care au contracte încheiate înainte de 2011, adică perioada aceea dificilă, 2006-2009, şi anume, impreviziunea se va putea folosi şi în cazul lor! Astfel, cei cărora, instanţele le-au trântit cererile de îngheţare a cursului valutar sau s-au judecat pe anumite comisioane şi clauze contractuale şi au avut aceeaşi soartă, ei bine, prin decizia mai sus amintită, tocmai vor putea să evite excepţia puterii de lucru judecat, acţionând banca în judecată pentru adaptarea contractului! Sigur, condiţiile vor fi diferite, însă este important de ştiut, că cei aflaţi în această situaţie, au deschisă o nouă cale de a corectă contractele abuzive!”, a scris avocatul Cuculis pe indrumari-juridice.eu.

Conform motivării CCR, instanţele judecătoreşti vor putea dispune renegocierea contractelor cu ipotecă dintre bănci şi clienţi, dacă aceştia din urmă nu-şi mai pot plăti ratele. Dacă băncile nu vor fi de acord cu noul contract, se va trece la stingerea datoriei celui împrumutat prin darea în plată a casei. Peste patru mii de procese erau blocate de anul trecut pe rolul instanţelor de judecată, în aşteptarea motivării CCR.

„Victorie finală!!! Epopeea Legii dării în plată s-a încheiat! Motivarea de astăzi (vineri, n.r.) a CCR consfinţeşte corectitudinea, valabilitatea acestei legi şi elimină orice dubiu pe care îl poate avea orice instanţă din ţara asta în legătură cu aplicabilitatea ei. S-a lămurit şi cu principiul echităţii şi cu impreviziunea şi cu retroactivitatea.Nu intru în detalii juridice, a făcut-o deja profesorul Piperea şi avocatul Alexandra Burada. Nu vă ascund că un motiv de satisfacţie majoră ca motivarea de azi (vineri, n.r.) le închide gura cârcotaşilor din toate partidele care erau pe mână cu băncile şi cu BNR şi vorbeau pe la colţuri unii, public alţii, despre cât de proastă e legea, cum destabilizează ea sistemul bancar şi despre nu ştiu ce interese aveam eu să lovesc în BNR. Simt foarte tare că s-a deschis sezonul la dreptate! Şi mai simt că e doar începutul!”, a declarat Daniel Zamfir, autorul Legii dării în plată după anunțarea motivării de către CCR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.