Un „băiat deștept” din energie se cere în faliment

Unul dintre cei mai mari traderi de energie din România, grupul Arelco, controlat de omul de afaceri Marius Robert Neagoe, este la un pas de dezintegrare. Compania Arelco Energy a intrat în faliment, potrivit unei note a Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie. Cealaltă firmă din grup, Arelco Power, este în insolvenţă, iar administratorul judiciar propune falimentul, considerând că nu mai există premisele necesare pentru reorganizarea societăţii. „Proiect de decizie și raport privind retragerea Licenţei nr. 2046 de furnizare a gazelor naturale al cărei titular este societatea ARELCO ENERGY S.R.L., ca urmare a deschiderii procedurii simplificate a falimentului“, se arată în documentul citat.

Împreună, cele două firme Arelco aveau o cifră de afaceri de peste 150 de milioane de euro pe an din tradingul cu energie electrică şi gaze naturale. Arelco Energy pierduse licenţa de furnizare de energie electrică încă din februarie, fiindu-i retrasă de ANRE, ca urmare a încălcării mai multor clauze din contractele de furnizare cu clienţii, în luna ianuarie a acestui an. Atunci, din mai multe motive, printre care vremea extrem de geroasă, dar şi speculaţii de piaţă, preţul energiei a urcat de până la patru ori. Mai multe firme de trading nu au mai putut sau nu au mai vrut, în aceste condiţii, să-şi respecte obligaţiile contractuale. „Pedeapsa“ a venit doar o lună mai târziu, acestea pierzându-şi licenţa de furnizare energie şi intrând în insolvenţă. Printre ele, Transenergo, Arelco Power şi Arelco Energy. Aceasta din urmă fusese înfiinţată în 2015, ca „soră“ mai mică a Arelco Power. „Fondatorii și echipa de început a societății au experiență îndelungată pe piețele de profil și sunt pregătiți să dovedească capacitate de a se adapta la dinamica celor două piețe pe care activăm. De asemenea, avem capacitatea financiară de a susține participarea la licitaţiile organizate de operatori economici – consumatori finali, pentru furnizarea de energie electrică și gaze naturale și la respectarea mecanismelor de creditare a clienților consumatori finali în parametrii acceptați de piață și ținând cont de specificul de activitate al clienților. Suntem în perioada în care, simultan cu abordarea noilor clienți, dezvoltăm colaborări cu toți cei 8 operatori de distribuție energie electrică ce operează la nivel regional“, se arată în descrierea online a firmei.

Jucător de top

Grupul Arelco avea în noiembrie 2016 o cotă de circa 3% din piața concurențială de furnizare de energie electrică, a terminat anul trecut cu un profit net de peste 5 milioane lei și o cifră de afaceri de peste 804 milioane lei. După doar două luni însă, la finele lunii februarie 2017, Arelco trecuse pe pierdere – aproape 62 milioane lei. După ce i-a fost retrasă luna trecută licența de furnizor de energie electrică, firma-mamă Arelco Power a rămas doar cu activitatea de furnizare de gaze naturale către clienți industriali, asigurând alimentarea a circa 60 de locuri de consum. Şi aici pluteşte spectrul falimentului. „Din analiza amănunțită a datelor puse la dispoziție (…), am ajuns la concluzia că nu este posibilă reorganizarea societății (…). Menținerea și eventual dezvoltarea acestei activități de furnizare gaze naturale necesită menținerea unui credit furnizor de către Arelco Power către clienții care achiziționează gaz metan la nivelul a 3-4 luni de vânzare, sume pe care societatea nu le poate menține. În contextul insolvenței, posibilitatea de obținere a unor finanțări noi este foarte mică, iar asociații nu au resurse pentru a împrumuta compania în vederea continuării activității. Astfel, administratorul judiciar propune trecerea la faliment“, se arată într-un document al administratorului judiciar al Arelco Power, firma Trust Insolvency SPRL.

Avere din banul public

Arelco Power avea contracte de furnizare de electricitate cu o serie de clienți finali industriali majori, printre care Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din economia românească. De asemenea, la momentul survenirii crizei majorării prețurilor, era implicată în tranzacții cu jucători de top din piața angro. Acum, toți aceștia cer daune de la Arelco Power, după ce compania a anunțat că nu poate onora contractele. Astfel, până pe 24 martie, Arelco Power a primit solicitări de daune și penalități în sumă totală de aproape 68 milioane lei de la un număr de 16 companii, cele mai importante fiind ale Alro (peste 23 milioane lei), Energy Distribution (peste 10 milioane lei), Electrificare CFR SA (peste 6 milioane lei) și Hidroelectrica (peste 5 milioane lei). Dacă la finele anului trecut Arelco Power înregistra capitaluri totale de aproape 45 milioane lei, la 28 februarie 2017 acestea deveniseră negative, de -17 milioane lei.

Afacere transpartinică

Grupul Arleco este alcătuit din două firme – Arelco Energy SRL, înfiinţată în 2014, şi Arelco Power SRL, înfiinţată în 2003. Ambele societăți aveau licenţele de furnizare a energiei electrice valabile până în 2020, respectiv 2021. Grupul mai deţine licenţe de tranzacţionare şi în furnizare de energie electrică pe piețele din Ungaria şi Serbia.

Ambele societăţi sunt administrate de Cornelius Pop. Robledo Investments Limited, un offshore cipriot, deţine 95 la sută din fiecare firmă a grupului, iar Robert Neagoe – câte cinci la sută. Robledo Investments Limited a preluat, cu 319 mii de lei, 95 la sută din acţiuni de la Shanghai Power Company Limited, care la acea dată era reprezentată de cetăţeanul elvețian Maybud Cyrus Dara, implicat în dosarele Panama Papers. Potrivit Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţii, Maybud Cyrus a fost partener de afaceri cu controversatul om de afaceri din domeniul energiei Bogdan Buzăianu.

De altfel, Arelco Power are mai multe legături cu Bogdan Nicolae Buzăianu. Astfel, un sediu al firmei s-a aflat într-o clădire care aparține Atel Energy SRL, trader de energie controlat de Buzăianu, în timp ce unul dintre managerii Arelco Power este Daniela Vişoianu, soţia lui Corneliu Vişoianu, fost membru de bază al PNL şi PDL, consilier la cabinetul prim-ministrului.

În România, Robledo Investments Limited mai deţine acţiuni (25%) şi la Consolidated Construct SRL, o societate înfiinţată în noiembrie 2016, alături de Gheorghe Vlădoi (25%), Mihai Văcăroiu (25%) – fiul preşedintelui Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu – şi Dan Valentin Belcea (25%) – fost director al CFR Marfă în 2014.

Mona Lisa Neagoe, fost preşedinte al Tribunalului Bucureşti

Doamna băiatului deștept

Arelco Power este deţinută de Robledo Investments Limited, un offshore cipriot care a transferat, în iulie 2014, 95% din companie de la Shanghai Power Company Ltd. (95%), cu sediul la Hong Kong, şi de Marius Robert Neagoe (5%). Omul de afaceri Marius Robert Neagoe a preluat 5% din Arelco în 2007. Până în 2006 el a condus Direcţia Juridică a Oficiului pentru Privatizare din cadrul Ministerului Economiei (OPSPI). În acestă calitate, Neagoe a fost acuzat de DIICOT în dosarul privatizărilor strategice din energie, deschis în 2006, pentru infracţiuni care aduc atingere securităţii naţionale. Neagoe a fost cercetat în stare de libertate, la finalul anchetei el fiind scos de sub urmărire penală. În cauză au fost judecați și condamnați și foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, alături de alte patru persoane. Pe lângă adjunct la OPSPI, Neagoe mai ocupa în acea perioadă şi poziția de președinte al Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica şi pe cea de reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acţionarilor și membru al CA al E.ON Gaz România. Ca urmare a implicării sale în dosarul de spionaj, Robert Neagoe a fost demis din toate funcțiile deținute. Marius Robert Neagoe este soțul judecătoarei Mona Lisa Neagoe, fost președinte al Tribunalului București și candidat din partea PNL la funcția de judecător al CCR în 2016. Totodată, Marius Robert Neagoe a fost asociat și cu fostul ministru liberal al Finanțelor Sebastian Vlădescu într-o altă firmă de energie – Renewable Energy SRL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1056 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.