Un buget ca o varză de Bruxelles, ce favorizează instituţiile de forţă în dauna Educaţiei

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat, în plen, bugetul pentru anul 2016, afirmând că seamănă, mai degrabă, cu „o mâncare cu carne şi cu varză de Bruxelles” şi precizând că legea condamnă la stagnare economică, transmite Mediafax.

„Actualul buget condamnă România la stagnare şi la un rol minor pe care nu îl putem accepta. (…) Mi se pare evident că bugetul seamănă cu un fel de mâncare cu carne, cu varză. Este adevărat că varza poate fi de Bruxelles, dar să ştiţi că nu mă încântă lucrul acesta”, a declarat preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, criticând rapiditatea cu care a fost votat bugetul, dar şi maniera în care s-au făcut alocările de fonduri.

Tăriceanu a afirmat că realizarea unui buget trebuie să plece de la obiectivele unei ţări, nu de la solicitările şi influenţa unui minister sau al altuia.

„Bugetul nostru este construit exact invers. Ministerul de finanţe strânge solicitările diferitelor ministere şi le dă mai mult sau mai puţin în funcţie de influenţa pe care o au fiecare. Acesta este bugetul pe care l-am votat astăzi şi este regretabil acest lucru”, a spus preşedintele Senatului.

Tăriceanu a mai acuzat o serie de „anomalii”. „În proiectul de buget o să observăm o serie de lucruri care mie mi se par anomalii: sistemul de apărare primeşte de două ori mai multe fonduri decât sistemul de educaţie, cercetare şi inovare, luate împreună, iar serviciile secrete, bineînţeles, de patru ori mai multe fonduri decât cultura şi patrimoniul naţional”, a spus Tăriceanu, afirmând că întărirea structurilor de forţă ale statului este „infinit mai bine subvenţionată decât demnitatea şi creativitatea cetăţenilor”.

În context, el a mai susţinut că numărul interceptărilor efectuate de serviciile secrete a crescut exponenţial „de parcă am fi un popor de terorişti”. „Suntem ascultaţi de-a valma, jurnalişti, oameni de afaceri, simpli cetăţeni, de parlamentari nu mai vorbesc cred că nu a scăpat unul neascultat. De cele mai multe ori aceste interceptări nu au nicio legătură cu siguranţa naţională, dar este de mirare că noi Parlamentul asistăm indiferenţi, aproape neputincioşi la fenomene nocive la adresa democraţiei şi drepturilor omului”, a spus Tăriceanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.