Un ceas pentru artă în expoziţia „Călători prin manuscris”

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită miercuri, 30 iulie, ora 17.30, la o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia „Călători prin manuscris”, susţinută de Carmen Tănăsoiu, specialist în cadrul secţiei de Artă Veche Românească.

Organizată în cadrul programului “Brâncoveanu@MNaR”, expoziţia “Călători prin manuscris” aduce în prim-plan un manuscris brâncovenesc redactat şi miniat în urmă cu 300 de ani, despre care se presupune că a aparţinut voievodului martir. Deschisă la parterul Galeriei Naţionale până pe 31 august 2014, expoziţia a fost concepută astfel încât să permită vizionarea integrală a manuscrisului, prin expunerea succesivă a tuturor filelor acestuia.

Elementele vegetale şi zoomorfe decorează paginile

Printr-o scenografie atent construită, vizitatorii parcurg un labirint inspirat de traseele sinuoase ale monogramelor şi literelor miniate din manuscris, la capătul căruia este expus preţiosul obiect.
Una dintre particularităţile “Liturghierului” este că numele voievodului Constantin Brâncoveanu apare adesea în corpul rugăciunilor de pomenire şi în monogramele pictate cu aur ce decorează pe margini anumite file. Acestea din urmă caligrafiază titulatura oficială a lui Brâncoveanu: Ioan Constantin Voievod.

Mesajul liturghiilor este tradus în imagini prin elemente vegetale şi zoomorfe. Vrejuri împletite, fructe şi flori, păuni şi dragoni, lei, şerpi, iepuri sau miei, păsări calandrinon ori chiar încercări timide de a surprinde chipuri de unicorni compun o lume incitantă pentru cititorul contemporan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.