Un concert de colinde româneşti încununează un an efervescent la ICR Berlin

Institutul Cultural Român din Berlin încheie festiv un an deosebit de bogat în evenimente culturale. Şi toate acestea se datorează distinsului om de cultură, Cristina Hoffman, Directorul acestui prestigios institut.

Echipa ICR Berlin a urmărit în special diversificarea de locaţii, evenimentele anului 2014 având loc în aproape toate marile oraşe din Germania. Cele aproape 100 de manifestări literare, muzicale, academice, cinematografice şi teatrale desfăşurate nu doar în Berlin, ci pe întreg teritoriul Germaniei, precum şi în Elveţia, au prilejuit spectatorilor familiarizarea cu diverse valenţe ale culturii româneşti contemporane.

Viktor Maximov

Astfel, aproximativ 15.000 de spectatori au descoperit de-a lungul anului 2014 multiplele faţete ale artelor din România şi s-au întâlnit cu peste 250 de autori, actori, dansatori, muzicieni, artişti plastici, fotografi, curatori, regizori din România.

Locaţiile în care au avut loc programele organizate de ICR Berlin au fost extrem de prestigioase, iar partenerii germani de renume internaţional. ICR Berlin a colaborat printre altele cu Deutsches Theater, Hebbel am Ufer, Gasteig München, Literaturhaus Berlin, Cluburile Schlott, Berghain, Unterfahrt din München, Zeughaus Kino şi fskino din Berlin, Filmuseum din München, Konzerthaus Berlin, Deutsche Akademie Berlin Brandenburg.

Videogramele unei revoluţii

Programul propus de ICR Berlin s-a desfăşurat în jurul a două axe tematice: 25 de ani de la revoluţia din 1989 şi 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial.

Momentul istoric 1989 a fost celebrat la Berlin printr-o serie de evenimente, precum Festivalul de teatru şi dans 25 years after, care a avut loc în teatrul HAU Hebbel am Ufer din Berlin. A treia ediţie a Festivalului de film Rekonstruktion – Filmland Rumänien s-a desfăşurat în celebra cinematecă berlineză Zeughaus Kino şi a încântat publicul german timp de 10 zile cu 18 filme artistice şi documentare legate tematic de acest moment istoric important. Celebrarea revoluţiei a culminat cu organizarea expoziţiei stradale de fotografie 1989 – Drumul spre libertate. 16 planşe de mari dimensiuni vor fi plasate până la sfârşitul anului în centrul istoric al Berlinului, oferind ocazia trecătorilor să ia contact cu momentele tragice de acum 25 de ani.

E pericoloso sporgersi

Comemorarea a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial a fost marcată prin expoziţia artistului român Nicu Ilfoveanu, Series. Multiples. Realisms, prelegerea România în Primul Război Mondial la sediul ICR Berlin şi o serie de proiecţii de filme de arhivă cu acompaniament muzical inedit care au evidenţiat participarea României la Primul Război Mondial.

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile

Tot în acest an, la 300 de ani de la moartea lui Constantin Brâncoveanu şi 300 de ani de la intrarea lui Dimitrie Cantemir în Academia de Ştiinţe din Berlin, ICR Berlin a revenit asupra momentelor cheie din viaţa acestor două mari personalităţi române.

Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii

Nici literatura nu a lipsit din agenda de evenimente ale ICR Berlin. Printr-un parteneriat valoros cu Literaturhaus Berlin, şase autori români contemporani, Mircea Cărtărescu, Florina Ilis, Marta Petreu, Liliana Corobca, Varujan Vosganian şi Filip Florian, au făcut cunoştinţă cu publicul berlinez şi cu diverşi editori germani în cadrul a şase întâlniri literare intitulate O carte, două limbi. Pe scriitorul Mircea Cărtărescu au avut oportunitatea să îl cunoască nu doar iubitorii de literatură din Berlin, ci din întreaga Germanie, precum şi din Austria şi Elveţia, în cadrul unui turneu literar susţinut de ICR Berlin.

Secvenţă din pelicula Vulpe vânător

ICR Berlin şi-a extins pentru prima dată sfera de activitate în afara graniţelor Germaniei, organizând în luna septembrie, în capitala elveţiană, Zilele Culturii Române la Berna. În premieră, publicul elveţian a avut ocazia de a lua parte la un eveniment de o asemenea anvergură dedicat culturii române. 25 de artişti români s-au aflat în perioada 10-14 septembrie la Berna, pentru a delecta publicul elveţian cu 14 evenimente, în 7 locaţii diferite.

Senatorul melcilor

Anul 2014 a stat şi sub semnul jazz-ului cu programul intitulat Karpaten Jazzy şi al muzicii clasice, aducând pe scenele germane ansambluri muzicale în vogă, precum Cvartetul Arcadia, Sebastian Spanache Trio sau trupa Balkumba Tribe alături de muzicieni de mare succes, ca de pildă cântăreaţa de jazz Teodora Enache sau pionierul rockului electronic Rodion Roşca, în celebra locaţie Berghain din Berlin, acoperind astfel o largă paletă de stiluri muzicale.

Nici filmul nu a fost uitat: programul New Romanian Films a prezentat cele mai recente filme produse în România în prezenţa regizorilor, într-un cinematograf situat în cartierul cosmopolit al Berlinului, Kreuzberg.

Expoziţia Iile româneşti organizată la Berna a cucerit publicul elveţian

ICR Berlin îşi încheie activitatea culturală pe anul 2014 în seara zilei de 18 decembrie, în elegantul salon al sediului din vila Walther, împodobit de sărbătoare, invitând atât pe membrii diasporei, cât şi pe partenerii germani şi jurnaliştii din Berlin la un Concert de colinde româneşti, interpretate de cântăreaţa Oana Cătălina Chiţu, acompaniată la chitară de Viktor Maximov. În cadrul acestui spectacol, publicul va putea asculta câteva colinde bine cunoscute, precum Sculaţi gazde nu dormiţi, Linu-i lin şi iară lin, Deschide uşa creştine sau Mare iarnă o picatu’. În această seară, mult iubita cântăreaţă Oana Cătălina Chiţu va abandona stilul fusion de jazz, swing şi flamenco ce o caracterizează, dedicându-se exclusiv fondului tradiţional, de altfel niciodată absent în aranjamentele muzicale ale cântăreţei. După concert, diverse specialităţi culinare de Crăciun vor fi oferite spre degustare publicului participant.

Eleganţa iilor româneşti la Berna

Oana Cătălina Chiţu a studiat pian, jazz şi canto. Stabilită la Berlin după 1990, artista a înfiinţat trupa de ritmuri tradiţionale balcanice Romenca, alături de acordeonistul sârb Dejan Jovanovic. A devenit cunoscută publicului larg prin albumul Bucharest Tango (2008). Tributar cântecelor nemuritoare ale Mariei Tănase, repertoriul artistei mai cuprinde tangouri celebre din Bucureştiul interbelic. Aranjamentele Oanei Cătălina Chiţu sunt originale, cu influenţe jazz, sinti, swing şi flamenco, însă păstrează fondul tradiţional.

Fotografie de Nicu Ilfoveanu

Viktor Maximov a studiat chitară clasică la St. Petersburg şi a obţinut premii internaţionale important. Şi-a continuat studiile în Germania la Universitatea de Arte din Berlin, pe care a absolvit-o în 2002. A fost solist al Filarmonicilor Vitebsk şi St. Petersburg. Are un repertoriu vast, de la Paco de Lucia, Swjatoslav Richter, la J. S. Bach, Carlo Domeniconi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.