„Un etaj mai jos” a câştigat Marele Premiu la Hamburg

Cel mai recent film al regizorului Radu Muntean, Un etaj mai jos, a câştigat cel mai important premiu la Filmfest Hamburg, al treilea festival internaţional de film din Germania, ca mărime. Premiul Producătorilor din Hamburg pentru Co-producţii Europene a fost acordat în cadrul secţiunii Freihafen/ Free Port, dedicată filmelor în care au fost implicate şi companii germane, pe partea de producţie.

Premiul constă în 25.000 de euro oferiţi co-producătorului german al peliculei, Neue Mediopolis Filmproduktion GmbH din Leipzig, şi servicii de post-producţie (corecţie de culoare) în valoare de 15.000 de euro, acordaţi companiei din România, Multi Media Est.

Trofeul obţinut la Hamburg se adaugă selecţiilor în cele mai mari festivaluri de film din lume: Cannes, unde filmul a avut premiera în secţiunea Un Certain Regard, Toronto Film Festival (premiera nord-americană) şi BFI London Film Festival, cel mai important eveniment de gen din Marea Britanie.

Regizorul Radu Muntean. Foto Adi Marineci

Filmul spune povestea lui Pătraşcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.

După proiecţia de la Cannes, în selecţia oficială Un Certain Regard,filmul a avut zeci de cronici entuziaste în marile publicaţii ale lumii. „Excelent”, „plin de suspans”, „captivant”, „inteligent”, „extrem de subtil” sunt câteva dintre complimentele adresate filmului în publicaţii precum Variety, The Hollywood Reporter, Screen Daily sau The Guardian.

Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră şi la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenarişti, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecţionate la Festivalul de la Cannes. În 2008 a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos.

Un etaj mai jos este distribuit în România de Transilvania Film.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.