Un fonfleu de presă de zile mari la Realitatea TV

A fost o ştire inventată sau una atent fabricată. O relatare care s-a vrut să fie convingătoare. Unde se afla unul dintre personajele ştirii

Ştim că este o întâlnire”

În ultimul timp au (re)început să se înmulţească la televiziunile de profil ştirile inventate sau eronate. Un exemplu flagrant am avut marţi seara în emisiunea „Deschide lumea” de la Realitatea TV. La un moment dat, pe burtieră apare scris cu litere de-o şchioapă: „Surse: întâlnire între Gabriel Oprea şi Vasile Blaga”. Moderatoarea, Lavinia Şandru anunţă cu emoţie în glas „evenimentul” şi dă legătura „corespondetului Realităţii” (corespondent de unde?). Prin telefon, aflată undeva în stradă (zgomotul traficului era evident), Cristina Caliu (a prestat până mai ieri la B1 TV) îşi începe relatarea cu o voce specifică marilor evenimente. „ Sunt foarte puține date, până în acest moment. E greu de spus dacă se văd la Guvern sau dacă au ales alt loc. Știm că este o întâlnire legată de chestiuni despre guvernare. Gabriel Oprea face această întâlnire în prima zi în care este premier interimar, este practic cel care conduce coaliția Puterii și putem spune că este vorba despre un dialog între reprezentanții Puterii și liderii Opoziției”. Şi în încheiere, Cristina Caliu promitea că „mâine” (adică azi) la Parlament va afla totul pentru că îl va contacta pe Vasile Blaga. La o „citire” mai atentă, suntem în faţa unei non-ştiri. Pentru că informaţia este zero. Iar acel „ştim că este o întâlnire legată de chestiuni de guvernare” seamănă mai mult cu un bluf al „corespondentei”.

Unde era Blaga în timp ce se „întâlnea” cu Oprea

Exact în momentul în care Cristina Caliu anunţa „live” că este în curs de desfăşurare întâlnirea dintre Vasile Blaga şi Gabriel Oprea, co-preşedintele PNL se afla într-un club, la o aruncătură de băţ de sediul Realitatea TV, unde doi deputaţi liberali îşi serbau ziua de naştere. Conform unor martori oculari, Blaga ciocnea un pahar de şampanie cu sărbătoriţii, când a văzut, pe un televizor din holul clubului burtiera care anunţa că este la o întâlnire cu premierul interimar. A rămas mut când a văzut despre ce este vorba, dar nu a vrut să se distragă de la chef, pentru a da o replică. Oricum, în emisiunea ce a urmat, Gabriel Oprea a precizat că nu a avut vreo întâlnire marţi cu Vasile Blaga, dar a recunoscut că în decursul ultimelor săptămâni a avut întrevederi cu Vasile Blaga şi Alina Gorghiu.

„Ştirea” a fost preluată imediat de site-uri interesate

Este greu de decelat dacă a fost un banal fonfleu, sau o „făcură voluntară”. Ţinând cont însă că pe parcursul zilei de ieri, în anumite medii de informare se încerca lansarea temei, Oprea a trădat PSD şi va face majoritate cu PNL, că totul s-a petrecut în emisiunea Lavinbei Şandru (cunoscătorii ştiu despre ce este vorba) şi că mai târziu urma ca Gabriel Oprea să fie invitat special într-o emisiune, nu trebuie deloc exclusă şi a doua variantă. Un lucru este cert: site-uri interesate (cele apropiate conducerii PSD) au preluat imediat şi fără vreo verificare ştirea, fiind la adăpostul citării postului Tv. Ştirea s-a rostogolit ulterior şi pe alte zeci de site-uri obscure, „specializate” doar în preluări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.