Un fost fotbalist crezut mort stă la baza implicării lui Ponta şi Bănicioiu într-o afacere suspectă

„ProSport” şi o publicaţie franceză susţin implicarea premierului Victor Ponta şi în afacerea „Caterham” din lumea Formulei 1. Cazul incredibil de la care a plecat investigaţia din România.

Un rezumat al afacerii

O afacere „marca Elena Udrea”, concret, implicarea unor oficiali ai guvernului într-o acţiune pe linie de sport a unei firme private, a explodat miercuri. „Povestea” nu este nouă, ci îşi are începuturile în perioada decembrie 2013 – februarie 2014. Oficialii guvernamentali sunt Victor Ponta – prim-ministru şi Nicolae Bănicioiu – în perioada respectivă ministru al Tineretului şi Sportului. Firma privată se numeşte Forza Rossa şi este controlată de Ion Bazac, fost ministru PSD al Sănătăţii, şi este reprezentanta Ferrari în România. Subiectul: intenţia Forza Rossa de a intra în competiţiile de Formula 1 prin achiziţionarea echipei Caterham (fosta Team Lotus) şi sprijinul premierului Ponta (nu se ştie precis în acest moment al dezvăluirilor – în afara unor documente semnate de premier – în ce constă sprijinul, cu excepţia unor documente semnate de premier).

De unde a plecat totul

Un subiect care ar putea arunca în aer Palatul Victoria, dacă toate suspiciunilr ziariştilor de la „ProSport” se vor confirma, a avut un punct de plecare… „exotic”. În octombrie 2014, BBC publică un articol despre „scandalul Caterham”. „ProSport” preia o parte din articol datorită unei informaţii care friza de patru ori senzaţionalul: unul dintre directorii Caterham a ajuns în această funcţie după ce a fost simplu măturător în companie; respectivul director era un român, Constantin Cojocaru; acesta ar fi fost un fost mare fotbalist de la Corvinul Hunedoara care a eşuat în partea a doua a anilor ’80 la Steaua; atât cei de la „ProSport”, cât şi vreo doi fotbalişti ai timpului ştiau că fostul fotbalist Constantin Cojocaru este… decedat de ceva ani. De fapt, acesta a fost subiectul primului articol din „ProSport”, era vorba de fostul fotbalist sau de un furt de identitate (în urmă cu cca 10-15 ani a circulat un zvon prin Hunedoara care îl dădea mort pe Cojocaru, dar zvonul nu a fost niciodată confirmat – n.a.). Plecând e aici, „ProSport” a demarat o investigaţie, atenţie, repetăm legată de persoana fostului fotbalist şi aşa, din aproape în aprope, s-a ajuns la implicarea premierului Ponta în afacerea Caterham.

Ponta şi Bazac au negat vehement

Victor Ponta a negat vehement implicarea sa şi semnarea vreunui document în afacerea Caterham. Şi Ion Bazac, în numele Forza Rossa, a negat implicarea premierului printr-un comunicat remis presei. Este adevărat, reacţia lui Bazac a venit în urma unui articol din Le Blog Auto din Franţa. Mai sunt de semnalat două elemente: echipa Caterham a participat în noiembrie în Grand Prix-ul de la Abu Dhabi (în perioada în care premierul Ponta se afla acolo), de trei luni de zile se caută un cumpărător pentru echipă, iar în perioada 11 – 15 martie a.c. se desfăşoară o licitaţie la care se vând unele active ale echipei.

Integral ancheta din Prosport

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.