Un grup de lucru propune măsuri pentru depolitizarea TVR

O posibilă viitoare lege a serviciului public de televiziune prevede înfiinţarea unui Consiliu de supraveghere după modelul existent la BBC. Din cine ar urma să fie compus CA al instituţiei

Un grup de lucru şi un proiect de lege

Un grup de lucru constituit din membri ai postului public de televiziune, experţi în audio-vizual şi reprezentanţi ai sindicatului din media au finalizat în aceste zile un draft al unei posibile viitoare legi de organizare şi funcţionare a postului public de televiziune. Draftul va fi expus pe un site pentru a fi consultat şi pentru a recepta propuneri de îmbunătăţire, după care proiectul va fi prezentat unor politicieni care să îl preia şi să-l introducă în circuitul legislative în Parlament. Proiectul vizează printre altele o reală depolitizare a instituţiei, crearea de condiţii de independenţă editorială etc.

Un Consiliu de supraveghere după model BBC

Proiectul prevede înfiinţarea unui Consiliu de Supraveghere a Misiunii Publice (CSMP) al Serviciului Public de Televiziune (un organism similar Trust Council de la BBC) numit de Parlament şi format din reprezentanţi ai sferei politice, dar şi din afara acesteia. Îndeplinirea obiectivelor CSMP va fi raportată Parlamentului o dată la patru ani. Preşedinte al SPTv (noua denumire a TVR) este şi preşedintele CSMP, funcţie diferită de cea a directorului executiv (manager). Confrom draftului, CSPM ar avea următoarea componenţă:

  • 1 membru desemnat de Senat

  • 1 membru desemnat de Camera Deputaţilor

  • 1 membru desemnat de Guvern

  • 1 membru desemnat de Administraţia Prezidenţială

  • 1 membru desemnat de Academia Română

  • 1 membru desemnat de BNR

  • 1 membru desemnat de Convenţia Organismelor de Media

  • 1 membru desemnat de Uniunea Scriitorilor

  • 1 membru desemnat de Uniuea Compozitorilor

  • 1 membru desemnat de Uniunea Cineaştilor

  • 1 membru desemnat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor

  • 1 membru UNITER

  • 1 membru al asociaţiaţiei producătorilor din televiziune

Membri CSPM ar urma să aibă un mandat de o durată de 6 ani, Parlamentul urmând să înlocuiască din 2 în 2 ani câte 3 membri din instituţiile şi organismele care efectuează desemnările.

Un altfel de Consiliu de Administraţie

Autorii proiectului propun şi constituirea unui alt tip de Consiliu de Administraţie. În prezent, majoritatea membrilor din CA sunt desemnaţi de partidele politice, guvern şi Preşedinţie. Proiectul stabileşte următoarele structuri de conducere: administrativă – Consiliul de Administraţie (CA), şi executivă – Comitetul Executiv Director (CED), alcătuite din personalul de conducere. Concret, membri CA at fi compus din directorii de departamente (aceştia deţin funcţia în urma unui concurs – n.a.). Proiectul mai prevede înfiinţarea unui Consiliu Editorial al SPTv, organism intern care răspunde de politica editorială.

Optimism şi nu prea

Dacă nu schimbăm legea, televiziunea publică va avea o soartă tragică. Acest proiect asigură autonomia televiziunii publice. TVR a reuşit până acum să supravieţuiască, dar nu ne mai putem susţine singuri, fără un consens pe ideea că este nevoie de o televiziune publică, puternică şi independentă”, a afirmat şeful TVR, Stelian Tănase în cadrul unei dezbateri „Televiziunea publică în spaţiul media din România. Situaţia actuală – cauze – perspective – soluţii”, organizată la sediul instituţiei.

O parte dintre participanţii au fost de părere că în toamnă parlamentarii se vor apleca asupra proiectului, dar alţii au susţinut contrariul. Se intră deja în campanie electorală şi, cu siguranţă, nu va fi timp de acest proiect.

Mai există şi altă variantă. Se ştie, actuala conducere a TVR este cu sabia lui Damocles deasupra capului. PSD vrea să decapiteze (deşi motive nu există, datele din raportul anual de activitate nu reclamă respngerea sa de către Parlament) conducerea pentru a fi numit un amic al premierului Ponta director interimar până în toamnă – este pronunţat numele lui Bogdan Stanoevici, cel care din postura de minsitru al românilor de pretutindeni i-a jignit grav pe votanţii din diaspora – când se intenţionează unificarea TVR cu postul public de radio şi cu Agerpres. Adică un mamut media care pică bine la alegerile din 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.