Un guvern-problemă la Sofia

Fostul premier bulgar a cooperat bine în cele două mandate de până acum cu partidele naționaliste, însă fără a le coopta în guvern.

În urma alegerilor de duminică, Borisov nu mai poate ocoli această cale. Mai mult, el ar putea conduce un guvern minoritar, o sursă de instabilitate politică. În guvernul de la Sofia vor fi miniștri din trei partide cu orientare eurosceptică, naționalistă, xenofobă și filorusă. Patrioții Uniți, o alianță formată de aceste trei formațiuni, s-a clasat pe locul al treilea, obținând 9% din voturi, militând pentru o politică antiimigrație, pentru pedepsirea mai dură a infractorilor de etnie romă și pentru tarife mai mici la energia electrică.

Alegerile au fost câștigate de GERB, partidul de centru-dreapta al lui Borisov, cu 33% din voturi. Rivalii socialiști și-au recunoscut imediat înfrângerea, ei obținând 27% din sufragii. În Parlament mai intră Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, partidul minorității turce, acuzat de naționaliștii bulgari că a încercat să pună la cale „operațiunea autobuzul“, pentru a aduce la vot mii de cetățeni bulgari de etnie turcă și care locuiesc în Turcia. La limita pragului electoral de 4% se află Partidul „Voința“, al oligarhului bulgar Veselin Mareșki.

Tema anticorupției va fi pe mai departe îngropată la Sofia. Partidele care militau în acest sens, „Da, Bulgaria“ și „Noua Republică“, două formațiuni noi susținute de clasa de mijloc din marile orașe, au eșuat lamentabil. Motivul principal nu pare să fie campania negativă din presă, spun analiștii bulgari, ci naivitatea politică a liderilor lor și disputele personale dintre ei, care au făcut imposibilă formarea unei alianțe ce le-ar fi permis, conform rezultatelor, să depășească pragul electoral. Astfel, din noul guvern nu vor face parte „cruciații“ anticorupție, ci naționaliștii filoruși și un partid oligarhic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.