Un imens cal troian printre noi

Momentan, justiția este îngenuncheată de medii dintre cele mai bizare, cât și de o lipsă de interes a societății care dorește reformă, însă în condițiile în care aceasta ar trebui să fie făcută de alții. Motivul pentru care PSD a câștigat alegerile este unul simplu, cu un orizont de așteptare neschimbat. România trebuie să (re)devină o țară a oamenilor, acesta constituie în ideal un imbold general. Discuțiile recente despre justiție nu au fost declanșate de ceea ce ar fi fost normal să producă valuri, adică starea actului de justiție și legislația curentă.

Proiectul ministrului Tudorel Toader, pus și pe masa CE, a trezit din start reacții suspecte, chiar dacă justificate. Fondul acestui proiect nu poate fi supus dezbaterii publice fără probatoriul în oglindă al derapajelor din ultimii ani, inclusiv în sfera vieții politice. Or tocmai actorii marelui și degradantului spectacol al lui Traian Băsescu, de circ și groază, moraliști cu fabrici de iluzionare publică de pe căile încurcate ale fostei propagande, văd în acesta compromiterea statului de drept. Inamovabilitatea, care ar trebui să fie o excepție pentru magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, place multora, fapt pentru care s-a extins precum gripa sezonieră. În aria ei se află politicienii, iar în cazul magistraților, acest zid este brutal și neclar și are aparența unei separări primejdioase de societate și legalitate.

Dacă actualul ministru al Justiției este până la un punct o invenție politică, în esență, lucrurile nu stau chiar așa pentru corectitudinea în care poate fi regăsit. Reforma pe care o propune poate întoarce sistemul spre lege, spre un stat unitar în spiritul modernizării legislative. Sistemul piramidal anterior a refăcut în mod specializat structuri totalitare, mentalități, producând prejudicii morale și de altă natură în societate, inclusiv în punctele sale de agregare democratică. Justiția construită de Traian Băsescu s-a dovedit a fi o arhitectură amenințătoare pentru libertate și o neînțelegere absolută a principiilor statului de drept. La scara istoriei, poate nici liderii comuniști nu l-au depășit. Punctual, avem astăzi un stat dat pe mâna unor inși constituiți în grupuri infracționale de interese personale, simplu de aplicat, și care sunt parte componentă a legii.

Ministrul Tudorel Toader nu este un impostor de tipul promotorului Ordonanței 13. Prăbușirea justiției, tocmai în momentul în care se declara însăși realizarea reformelor, a fost un fapt constant. Poate din acel punct ar trebui să rescrie noul ministru firul lucrurilor. Nu suntem în ipostaza avocățească a reformei, așa cum încearcă profitorii sistemului să se situeze. România are nevoie de simplificări și eliminări ale corupției, în primul rând din justiție. Actul de justiție trebuie armonizat și raportat la jurisprudența europeană, care, la rândul ei, ar trebui să aibă prioritate. Situația de la instanțele de fond din România este una incredibilă și sub aspectul degradării actului de justiție. Legea în sine permite acest absurd, care generează mediocritate și eșec public, cu efecte dezastruoase.

Ce va reuși ministrul Justiției în acest context nefericit, lipsit, în fapt, să recunoaștem, de orice propensiune morală? Este limpede că o legislație care să creeze noi nuclee de eludare și protecționism are deja specialiști și ideologi cu determinare similară smintelii. Dezbaterea publică reală a reformării legislației are nevoie de concursul principal și decisiv al societății, inclusiv al românilor din străinătate. Sistemul trebuie să facă un vizibil pas în spate, din foarte multe motive. Justiția care slujește și se statuează în numele sistemului aparține unei societăți amenințate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1329 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.