Un imperiu agricol din România se prăbuşeste

După ce luna trecută Tribunalul Bucureşti a admis cerea de insolvenţă a firmei SC Agrocereal Carani Srl, parte din grupul Aton Transilvania, a venit rândul altor trei firme din acelaşi grup să se apere de creditori.

Firma SC Cer-Oil Srl a depus o cerere de intrare în insolvenţă pe data de 3 noiembrie la Tribunalul Bucureşti, iar termenul de judecată este stabilit pentru 8 noiembrie 2011. Tribunalul a acceptat cerea firmei, iar administratorul judiciar provizoriu a fost numită Casa de Insolvenţă Transilvania Filiala Bihor SPRL.

Cer-Oil Srl activează în domeniul depozitărilor, iar ultimele date disponibile la Ministerul Finanţelor arată că pentru anul 2009, firma a avut o cifră de afaceri netă de 4,17 milioane euro şi o pierdere netă de 5,93 milioane euro, în timp ce valoarea datoriilor companiei a fost de 28,8 milioane euro.

Tot pe data de 3 noiembrie, şi SC Arendt Trans Srl, cu activităţi în domeniu fabricării produselor de morărit, a depus o cerere de intrare în insolvenţă, al cărei termen de judecată este stabilit pentru data de 7 noiembrie 2011. Şi în acest caz, Tribunalul a admis cererea de intrare în insolvenţă, iar administratorul judiciar este Casa de Insolvenţă Transilvania. În plus, Tribunalul a respins ca inadmisibilă, cererea de intervenţie în interes propriu formulată de creditorul SC Lemen Holdings Limited.

Arendt Trans a avut pentru anul 2009 o cifră de afaceri netă de 280.000 de euro şi o pierdere netă de 1,3 milioane de euro. Valoarea datoriilor pentru anul fiscal 2009 s-au ridicat la 17,2 milioane de euro.

Şi firma SC Vital & Heyl Srl, cu activităţi în domeniu fabricării produselor de morărit, a depus în aceeaşi zi o cerere de intrare în insolvenţă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul acestei firme, Tribunalul admiţând cererea de intrare în insolvenţă şi numind ca administrator judiciar Casa de Insolvenţă Transilvania Filiala Bucureşti SPRL.

Ultimele date de la Ministerul Finanţelor arată că pentru anul 2009, firma a avut o cifră de afaceri netă de 2,7 milioane euro, o pierdere netă de 4,6 milioane euro şi datorii de 22,1 milioane euro.

În total, pentru anul 2009, cele două firme aveau datorii cumulat de 67 de milioane de euro.

Din grupul Aton Transilvania, cu afaceri de 200 de milioane de euro în agricultură, însilozare, energie, construcţii metalice şi extragerea produselor de balastieră, fac parte firmele Agriconcept Europe, Agrocereal, Arendt Trans, Cer-Oil şi Vital & Hey.

Luna trecută, unul dintre administratorii Aton a recunoscut, pentru MONEY.ro că Agrocereal Carani este în insolvenţă şi că se încearcă redresarea companiei.

Grupul Aton a fost înfiinţat de familia germană Lutz fiind filiala locală a companiei Aton Gmbh. La începutul acestui an Lutz a cesionat părţile sociale către Theta Gmbh o altă companie germană deţinută de aceeaşi familie Lutz. În primăvară, însă, Theta a fost înlocuită ca acţionar de off-shore-ul cipriot Rocleigh Ventures Limited ai cărui acţionar este tot familia Lutz, potrivit datelor de la Registrul Comerţului din Nicosia. Manager general al grupului a fost numită Anca Ioan care, acum câţiva ani, se ocupa de holding-ul de un miliard de euro al lui Ion Ţiriac.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.