Un individ a aterizat cu elicopterul pe peluza Capitoliului

Un american şi-a ales un mod insolit pentru a protesta faţă de corupţia din sistemuul politic din ţara sa, el fiind arestat miercuri după ce a aterizat cu un mini-elicopter pe peluza Capitoliului, sediul Congresului din Washington, fapt ce a declanşat o alertă deosebită în domeniul securităţii. Poliţia Capitoliului a confirmat arestarea pilotului.

O echipă de deminare a sosit imediat la faţa locului, ea examinând atent aparatul, unul care nu are decât un singur loc, o elice şi un rotor. Survolarea zonei Capitoliului din „inima” capitalei americane este strict interzisă, ea fiind o zonă supusă unor restricţii excepţionale, avioanele trebuind să obţină autorizaţii prealabile pentru survol.

Este a doua alertă aeriană ce pare să surprindă în ultimele trei luni forţele de ordine din Washington. În ianuarie, un ins a pierdut controlul dronei sale de circa 60 de centimetri, care s-a prăbuşit în grădinile Casei Albe. Capitoliul şi Casa Albă se află la circa doi kilometri una de alta.

Potrivit ziarului „Tampa Bay Times”, din statul Florida, care a intervievat şi filmat pilotul înaintea acţiunii sale, este vorba de un individ de 61 de ani din statul Florida, Doug Hughes, care a detaliat gestul lui în caz că ar fi fost ucis în timpul incidentului. Intenţiona să comită un gest de nesupunere civică şi să interpeleze parlamentarii americani în ceea ce priveşte corupţia creată de problemele generate de finanţările electorale.Doug Hughes voia să transmită o scrisoare fiecăruia dintre cei 535 parlamentari americani.

În această săptămână, Congresul este în sesiune. „Scopul principal , mai curând decât alertarea Congresului care este la curent cu totul, era de a atrage atenţia americanilor ca ei să reflecteze la ceea ce fac „, a declarat la CNN Michael Shanahan, care s-a prezentat drept prieten al lui Doug Hughes.

„Am cerut o reformă şi declar o rebeliune a electoratului într-o manieră conformă cu felul în care preşedintele Thomas Jefferson ne-a descris drepturile în Declaraţia de Independenţă”, a scris în scrisoarea sa, aşa cum arată ziarul „Tampa Bay Times.

Pe un site prezentat drept al lui, thedemocracyclub.org, Doug Hughes anunţase intenţiile sale. ” Nu am nicio intenţie violentă. Un avion ultra-uşor nu reprezintă nicio ameninţare fizică majoră”.

El a declarat ziarului local că intenţiona să prevină dinainte autorităţile. Pe site-ul său, afirmă că a trimis un mesaj la info@barackobama.com,

care nu este administrat de Casa Albă, ci de organizaţia care a moştenit campania electorală a lui Barack Obama. Poliţia Capitoliului nici a confirmat, nici nu a infirmat că a fost informată în prealabil despre incident.

Elicopterul pare de tipul Bensen, un aparat ultra-uşor care nu trebuie înmatriculat de aviaţia civilă americană (FAA), poate zbura cu 105 km/h, iar autonomia lui de zbor este limitată la circa 90 de minute. „Este creat în mod expres pentru zboruri de plăcere la altitudine joasă”, a declarat pentru AFP Dick Knapinski, purtător de cuvânt al Asociaţiei aeronavelor experimentale (Experimental Aircraft Association), din statul Wisconsin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.