Un infractor protejat de polițiști și de procurori terorizează o comună din județul Olt (3)

Dacă n-ar fi arătat ca un haidamac și n-ar fi avut antecedente, mulți ar fi încercat să îl înfrunte și să își caute dreptatea în lege. Dar primarul nostru cel violent, despre care am scris şi în alte materiale, este de neoprit. E mai dur ca un campion de K1.


Fostul mecanic auto, primarul Dan Bâlă a devenit diabolic și fără de măsură în toate. Poliția locală își face chefurile la balta primarului. Procurorii, la fel. Orice plîngere și orice sentinţă se opresc la primăria din Redea. Vor localnicii dreptate? Sunt martori? Au devenit duşmanii de moarte al primăriei! Redea și Redioara sunt două sate îngrozite de teroare puterii locale. Primarul Bâlă veghează ca nu cumva adevărul despre abuzurile și violențele sale să iasă la iveală şi tot zidul de sprijin al unei cariere bazate pe violențe, abuzuri și amenințări să se prăbușească.


Nici n-am plecat bine din Redea pentru a ajunge la casa de avocați din București, cea care deține toate actele procesului intentat primarului din Redea și încheiat cu o sentință definitivă care îl obligă la 800.000 de RON, că ne-am trezit la redacție cu alte semnale disperate din Redea:


În data de 19.04.2016, Şeful politiei rurale Deveselu, respectiv d-nul Delibasa se afla în biroul d-lui Dan Bâlă în timp ce un subaltern al dumnealui, respectiv Doru Păun transporta din Caracal la Redea cetăţeni de etnie romă cu maşina de serviciu (a poliției ) pentru a le face mutație pe Redea și astfel să crească numărul votanților. A fost sesizat Inspectoratul General al Poliţiei, dar s-au cerut fotografii şi martori. Nu are curaj nimeni să facă declaraţii împotriva lui Bâlă”, îmi scrie cineva din sat.


În aprilie se muncea la greu al pregătirea listei de alegători pentru a salva rezultatul votului pentru Dan Bâlă. Cine să verifice operaţiunea? Cine să aplice legea? Polițaii care o măsluiau? De la Bucureşti pînă la Redea este tot atâta drum cît de la Bucureşti până în Sahara. Nimeni nu se încumetă să-l facă.


De teroarea de la Redea nu am scăpat nici de Paşti. Am mai primit un strigăt de ajutor, de parcă redacția noastră din București ar fi Poliția din Deveselu, din Caracal sau cea a județului Olt din Slatina. Oamenii n-au avut nici sărbători.


Vă transmit ultimele noutăţi:


1. Duminică 1 mai 2016, în ziua de Paşte, Bâlă Dan a reușit să-l bată pe Apipie Gică. Acesta era cu soția și a intrat în mașină și și-a văzut de treaba lui, fiindu-i frică să sesizeze poliția.


2. În ziua de 23.04.2016, la căminul cultural din comuna Redea, sat Valea Soarelui, Bâlă Dan a dat o masă electorală pentru aproximativ 150 dee persoane, motivând că face o pomană în memoria tatălui său care se numea Gheorghe. Tîrcomnicul de la biserica din Valea Soarelui făcea în permanenţă propagandă electorală elogiindu-l pe Bâlă Dan.


3. Preda Maria, în calitate de secretar, nefiind angajată ca secretară a semnat ilegal documente începând cu anul 2009. Se pare că de-abia în decembrie 2015 ar fi fost angajată ca secretară. Postul a fost blocat pîna ce Preda Maria a terminat facultatea. În afar celor prezentate mai sus sau în informarea dinaite se pare că a falsificat multe procese-verbale ale Consiliului Local. Nu există documente corecte sau false de care sa nu aibă cunoștinţă. Se pot contesta toate documentele semnate de ea”.


Oamenii nu mai au sărbători de cînd cu Bâlă, nici lege, nici dreptate, nici somn. Redea este ca un cazan care stă să explodeze sub fundul dominator şi disprețuitor al primarului. De democraţie, ce să mai vorbim. În aceste zile, în loc să fie călcat de procurori şi de polițiști, primarul din Redea se ține de golănii și de farse politice. Iată ce scrisoare am primit mai zilele trecute.


Redea,14 mai 2016


Bună ziua,

În această săptămână Bâlă a adus o mașină de țevi de plastic cu diametrul de aproximativ 70 mm pe care a golit-o în fața Primăriei Redea pentru a-i induce în eroare pe alegători că racordează comuna Redea la reţeua de apă. După alegeri, țevile vor fi returnate. Şi la alegerile trecute a adus țevi și pavele și după alegeri au fost returnate de unde fuseseră împrumutate.


Se poate verifica, nu au nici un proiect aprobat din fonduri europene pentru astfel de lucrări. Mi se pare o treabă de Gîgă ceea ce face și fraierii din comună s-ar putea sa îl aleagă. Ar putea ca presa să îi ia un interviu să îl întrebe ce investiții face înainte de alegeri și din ce bani. Este posibil să facă un şanţ de câteva sute de metri pînă la votare să creeze impresia că se lucrează la introducerea apei în comună”.


Viaţa în Redea arată ca într-un sat stăpânit de un Dinu Păturică mai nou. Maşini, camere de luat vederi, cabane de petreceri și pescuit, protejați și terorizați. Şi hotărârile Consiliului Comunal au fost făcute după chipul şi nevoile primarului. Pentru utilajele sale taxele sunt mai mici. Pentru ale altora, mai mari. Explicația este simplă. Prin fratele său Adrian Bâlă, primarul din Redea cultivă în arendă sute şi sute de hectare de cel mai bun pămînt din România. Şi ar mai vrea. Primăria este instrumentul său de forță prin care îi blochează pe cei care îl încurcă în preluarea suprafețelor uriașe din preajma comunei Redea. Primăria nu-i decât instituția publică de care se ajută în războiul său pentru pământ și putere.


Iată două fragmente din două plângeri penale adresate Direcţiei Naţionale Anticorupție şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal:


”Astfel, deși primarul Dan Bâlă a recunoscut împrejurarea că subscrisa deținem terenul în folosință și îl exploatăm, fiind astfel îndreptățiți la obținerea subvențiilor de la APIA, a refuzat fără temei legal să ne emită adeverința solicitată, condiționându-ne de îndeplinirea unei obligații (plata impozitului pentru terenul arendat) care revenea în drept proprietarilor terenurilor arendate, conform art. 10 din Legea nr. 16/1994.” (Plângere penală a SC Rediaş depusă de DNA).


”Vă învederăm că instanța civilă a stabilit în mod definit și irevocabil, prin Decizia nr. 4451/2012 pronunțată de Curtea de Apel Craiova în Dosarul nr. 5326/104/2008, că refuzul primarului Bâlă Dan de emitere a adeverinței solicitate este neîntemeiat și nu are nicio justificare legală.

De asemenea, instanța civilă a statuat că neîndeplinirea acestui act a provocat subscrisei un prejudiciu în valoare de 844.045 lei (anexa 1 – Decizia nr. 5326/104/2008).

Dar despre procesele pierdute, despre abuzurile în războiul pentru pământ și despre ilegalităţile comise de primarul din Redea, în următorul episod despre isprăvile lui Dan Bâlă din judeţul Olt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.