Un liberal face un cadou nesperat PSD

Liberalii se dovedesc din nou că au specialişti în autogoluri. Un cunoscut economist liberal a servit propagandei PSD muniţie electorală. Cifre aiuritoare date publicităţii

Afirmaţii iresponsabile

Pe site-ul propriu, liberalul Lucian Isar (fost ministru delegat pentru mediul de afaceri propus de PNL în Guvernul Ponta I) a făcut următoarele afirmaţii: Scaderea salariilor si cresterea TVA la 24% a fost o greseala majora realizata de diriguitori in 2010.Aceiasi guvernanti care au decis austeritate in 2010 au realizat dupa doar cateva luni ca au taiat prea mult. Aceiasi guvernanti care au decis austeritate in 2010 au realizat dupa un an ca aveau deja banii sa reintregeasca complet dar au preferat sa astepte un moment politic potrivit. Aceiasi guvernanti care au decis austeritate in 2010 au preferat sa sifoneze un miliard de euro prin retrocedari supraevaluate, 2 miliarde de euro prin evaziune suplimentara si inca un miliard de euro spart pe <>>”.

Imediat subiectul a fost preluat de ziarişti arondaţi PSD. S-a ajuns imediat la concluzia că în 2010, guvernul Boc a alocat 1 miliard de euro pentru „despăgubirile supraevaluate”, iar banii „s-au întors la partid”, adică la fostul PDL. Cum s-au „întors” la partid. Ne-au spus tot propagandiştii. Cei care au primit despăgubiri supraevaluate au mers la trezorerie, au ridicat banii şi au livrat bani la partid. Toate bune şi frumoase, numai că este vorba de o inepţie şi lucrurile nu stau deloc aşa.

Care este (a fost) situaţia în realitate

Lucian Isar şi cei care au preluat subiectul (dar şi aproape toţi moderatorii televiziunilor de ştiri atunci când discută despre scandalurile despăgubirilor frauduloase) fac o confuzie (unii chiar intenţionat) de zile mari: ei susţin că depăgubirile au fost făcute în bani cash. Eroare. Marile despăgubiri, atât cele corecte cât şi cele frauduloase s-au făcut prin acţiuni la Fondul Proprietatea. Iată ce prevedea (între 2007 şi 2012) metodologia de de despăgubire:

Modalitatea de valorificare a titlului de despăgubire de către persoanele îndreptăţite la despăgubiri se realizează prin depunerea unei cereri de opţiune expresă pentru una din modalităţile de despăgubire stipulate de legislaţia în vigoare:

  • în acţiuni emise de Fondul “Proprietatea;

  • în numerar, în limita a 500.000 lei;

  • în numerar, în limita a 500.000 lei, şi în acţiuni emise de Fondul “Proprietatea”.

Pentru anul 2010, cităm din Raportul de activitate al ANRP: În vederea acordării despăgubirilor în numerar persoanelor îndreptăţite, funcţionarii responsabili au întocmit tabele deplată, valoarea totală a despăgubirilor acordate fiind de 297.293.699,77 lei. De asemenea, au fost întocmite formelelegale necesare, fiind plătite despăgubiri pe tranşa întâi pentru 1339 de persoane, în cuantum total de 177.033.447,35lei, iar pentru tranşa a doua pentru 718 persoane, în cuantum total de 118.850.152,93 lei”. (Menţionăm că că şi suma maximală de 500.000 lei, dar şi orice sumă sub această limită se plătea în 2 tranşe anuale egale). Deci, nici vorbă de 1 miliard de euro. De altfel, conform datelor preluate de la ANRP, între 2005 şi până în februarie 2012, ANRP a plătit despăgubiri în bani în valoare totală de 1.211.463.377 lei (346.132.393 euro la un curs mediu de 3,5 lei un euro). Şi atenţie aici este vorba de despăgubiri în bani şi pe alte domenii decât legea caselor naţionlalizate şi a legilor funciare. Deci în 7 ani de zile totalul alocărilor în numerar guvernamentale nu atinge nici măcar jumătate de miliard de euro. Şi Isar a mai spus o prostie, susţinând că s-a alocat 1 miliard de euro pentru „terenurile de fotbasl în pantă”. Suma alocată în realitate (Cotidianul.ro, ca şi în cazul despăgubirilor frauduloase, a monitorizat la sânge alocările – inutile – pentru baze sportive şi terenuri de fotbal săteşti şi comunale) a fost de 59.918.095 de euro.

Informații după ureche, sau reglare de conturi

De unde a scos atunci Lucian Isar miliardul de euro alocat (doar) în 2010?. Reamintim şi Victor Ponta a afirmat în ianuarie 2013 că „4 miliarde de euro au luat calea străinătăţii”. Ca analist economic, ca finanţist şi ca fost ministru Lucian Isar trebuia să ştie care au fost procedurile la ANRP. Trebuia să ştie că la marile tunuri despăgubirile obţinute de samsari de la ANRP au constat în acţiuni la Fondul Proprietatea, pentru care statul nu a vărsat sume în numerar. (În baza L 247/2005 totalul acţiunilor la Fondul proprietatea a fost de 13.385.484.088 (11.534 titluri de conversie la 1 leu van acţiunea). Toate acestea Lucian Isar ar fi trebuit să le ştie, chiar dacă de pe site-ul ANRP a dispărut orice referire la perioada 2005-2012 (oare de ce?). Este surprinzător că Isar, care până în prezent s-a remarcat cu analize economice corecte, a propus soluţii viabile a făcut afirmaţii total eronate care au dat şi vor da apă la moară propagandei PSD. Nu „vedem” decât două situaţii: ori în materie de retrocedări, de contabilizare a terenurilor de fotbal finanţate de Elena Udrea chiar nu se pricepe (dar este impardonabil) şi a preluat informaţii după ureche, sau, este vorba de reglarea unor conturi în interiorul PNL. Mai precis, în media au început să circule informaţii legate de o apetenţă a lui Lucian Isar de a preluat un portofoliu economic atunci când PNL va ajunge la guvernare. Şi în acest caz, concurenţa cea mai puternică pentru Isar vine din zona economiştilor fostului PDL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.