Un mare club de fotbal din Europa retrogradează după 80 de ani

A fost patronată de cei mai temuţi oameni din Est. A dat lumii unul dintre cei mai mare portari. A fost antrenată şi de un român. Ce fac colegele de “odinioară”.

Dinamo Moscova, prima retrogradare din istorie

Inevitabilul s-a produs. De fapt era anunţat de programul ultimelor etape. Una dintre cele mai mari echipe ale URSS şi ulterior a Rusiei, Dinamo Moscova a retrogradat în premieră în istoria sa în liga secundă. “Sentinţa” s-a semnat sâmbătă în ultima etapă de campionat când Dinamo a pierdut acasă cu 0-3 în faţa celor de la Zenit Sankt Petesburg. Cei de la Zenit, după ce etapa trecută au pierdut orice şansă la titlu şi la locul 2, care asigura prezenţa în Liga Campionilor erau obligaţi să câştige pentru a rămâne pe locul ce duce direct în grupele Europa League. Dinamo Moscova ar fi putut evita retrogradarea chiar şi cu această înfrângere, dar rezultatele indirecte nu au ajutat-o.

Echipa Miliţiei şi KGB-ului

Dinamo Moscova s-a “născut” în 1923, când Felix Dzerzhinsky, şeful CEKA, cumplitul prim serviciu secret al URSS, precursor al KGB, a dat ordin să se înfiinţete Societăţile sportive Dinamo. Echipa moscovită a fost în perioada URSS echipa Miliţiei şi a KGB-ului. Unul din personajele sinistre ale perioadei staliniste, Lavrentiy Beria, a fost şi el “patronul” echipei. Din 2009, Dinamo avea drept acţionar principal o puternică bancă rusă ultimul preşedinte (până în 2015) a fost oligarhul Boris Romanovich Rotenberg. Dinamo Moscova a fost de 11 ori campioană a URSS – prima oară în 1936, chiar la prima ediţie de campionat, şi de 10 ori vicecampioană, a câştigat de 6 ori Cupa URSS şi o Cupă a Rusiei, iar în plan european a fost finalistă şi de două ori semifinalistă a Cupei Cupelor, între 1972 şi 1985. După 1992, a avut 11 apariţii în Cupele europene, ultima în ediţia 2014/15 a Europa League, unde a ajuns în primăvară până în optimi, printre “victime” fiind Anderlecht Bruxeles, Panathinakos Atena şi PSV Eindhoven, Dintre vedete clubului amintim: Lev Iaşin – unul dintre cei mai mari portari din istoria fotbalului, care a activat între 1950 şi 1969, Igor Cislenko – o extremă de top în anii ’60, Konstantin Beşkov (1941-1954), iar în ultima perioadă, aici au jucat Igor Dobrovolski, Kevin Kurrany (internaţional german), Balázs Dzsudzsák (internaţional maghiar ş.a.). Ultima mare vedetă, Aleksandr Kokorin, marea speranţă a naţionalei Rusiei, transferat în iarnă la Zenit. Între august 2012 şi aprilie 2014 – când a fost demis – Dinamo a fost antrenată de Dan Petrescu.

Doar 4 Dinamo-uri au rămas în picioare

Prin retrogradarea în premieră a celor de la Dinamo Moscova, doar patru echipe din “reţeaua” Dinamo, mai sunt “în picioare”, adică nu au retrogradat niciodată. Este vorba de Dinamo Zagreb (care face “legea” în Croaţia), Dinamo Kiev (care îşi împarte titlurile cu “minerii” lui Lucescu), Dinamo Tbilisi (multiplă campioană în Georgia) şi Dinamo Bucureşti. În Belarus, Dinamo Minsk nu a retrogradat niciodată de la separarea de URSS, dar în perioada campionatului Unional a avut 3 retrogradări, ultima la sfârşitul anilor 60. Dinamo Tirana a retrogradat în 2012, iar fostele echipe est germane de mare impact, Dinamo Dresda şi Dinamo Berlin nu s-au integrat. Dinamo Dresda este “navetistă” între 2.Bundesliga şi 3.Liga (anul acesta a repromovat în 2 Bundesliga), iar Dinamo Berlin joacă în Regionalliga – nivelul IV al fotbalului din Germania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.