Un mare investitor al lumii s-a întors în România după aproape 20 ani

Două fonduri de investiţii deţinute de colosul american Invesco, European Small Company şi International Small Company, au cumpărat un milion de acţiuni la producătorul de gaze naturale de stat Romgaz, revenind astfel pe Bursa de Valori Bucureşti după aproape 20 ani de lipsă. Americanii au fost atraşi de lichiditatea scăzută a acţiunilor Romgaz, dar şi de ieftinătatea pieţei româneşti în ansamblu. „Înclinăm să ne lăsăm atraşi de companii cumva exotice, mici. De ce? De aceste companii se ocupă de obicei puţin analişti. Un exemplu poate fi găsit în România. România este o piaţă de frontieră, ceea ce înseamnă că economia ei este în lumea a treia, în urma pieţelor dezvoltate şi a pieţelor în dezvoltare (emerging, n.r.). Dar România are una dintre cele mai înalte rate de creştere din Europa şi a adoptat multe reforme de liberalizare, de privatizare şi măsuri pentru combaterea corupţiei”, scrie Jason

Holzer, unul dintre seniorii portofoliilor Invesco, pe blogul companiei. Conform acestuia, “Romgaz este o oportunitate interesantă şi un bun exemplu despre cum nu ne este teamă să ieşim de pe drumurile bătătorite când indicatorii de evaluare ne conving”.

Compania Romgaz are o valoare de piaţă de peste 3 miliarde de euro, fiind una dintre cele mai mari companii de stat. Americanii au cumpărat prin cele două companii (dedicate societăţilor mici) 2,5% din acţiunile producătorului de gaze. Holzer susţine că Romgaz are un bilanţ puternic, o rată de alocare a dividendului de 85% din profit, în condiţiile unui câştig net record, de 322 milioane de euro în 2014 (o pondere aproape nemaîntâlnită, n.r.) şi de o mare pondere de acţiuni în liberă circulaţie. De asemenea, americanii se aşteaptă ca acţiunile Romgaz să crească în perioada următoare ca urmare a liberalizării preţurilor la gazele naturale, în conformitate cu acordurile cu FMI şi Comisia Europeană. Ani de-a rândul Romgaz a fost cea mai profitabilă companie a statului. În afară de producţia de gaze (jumătate din producţia totală a României), compania din Mediaş este activă şi pe piaţa de producere a electricităţii, având în proprietate centrala electrică de la Iernut.

Invesco au mai fost prezenţi pe piaţa din România în anii ’90, când au deţinut acţiuni la producătorul de ciocolată Kandia Excelent şi la combinatul Laminorul din Focşani, ambele delistate de la bursă în 1998. Invesco administrează un fond de 800 miliarde de dolari, fiind unul dintre primii 20 de manageri de bani din lume.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.