Un nou grup de crimă organizată, devoalat la Negreşti Oaş

Senatorul independent Valer Marian a prezentat în Parlamentul României abuzurile şi ilegalităţile comise de o bandă de infractori din judeţul Satu Mare, sprijiniţi şi protejaţi de un grup local de interese, constituit din reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai Gărzii de Mediu, poliţişti, procurori, precum şi de unii reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale.

Astfel, în data de 07.09.2015, prin interpelarea adresată atât prim-ministrului Victor Ponta, ministrului de Interne, Gabriel Oprea, cât şi altor instituţii responsabile, având ca obiect “Verificarea nelegalităţilor comise de SC Zapodi SRL Negreşti Oaş şi de protectorii acesteia din instituţiile statului”, politicianul sătmărean a descris cu lux de amănunte modul de acţiune al unei grupări de crimă organizată formată din oameni de afaceri, poliţişti, procurori şi alţi funcţionari ai statului (Poliţia oraşului Negreşti Oaş şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş, Garda de Mediu Satu Mare, Agenţia de Mediu Satu Mare şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale) împotriva cetăţenilor Pop Vasile Daniel, Pop Vasile şi Fedorca Ştefan.

Vă prezentăm mai jos, integral, interpelarea.

Adresată:

– Domnului prim-ministru Victor Ponta

– Domnului ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc

– Domnului ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea

– Doamnei ministru a Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu

– Domnului ministru al Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici

Senator: Valer Marian

Circumscripţia electorală: nr. 32Satu Mare

Colegiul electoral: nr.1

Grup parlamentar: independent

Obiect: Verificarea nelegalităţilor comise de SC Zapodi SRL Negreşti Oaş şi de protectorii acesteia din instituţiile statului

Sedinţa Senatului din: 07.09.2015

În temeiul art.112 alin.1 din Constituţia României şi art. 162 din Regulamentul Senatului, vă înaintez prezenta

INTERPELARE:

Conform sesizărilor pe care mi le-au adresat, trei cetăţeni (Pop Vasile Daniel, Pop Vasile şi Fedorca Ștefan) şi o societate comercială (SC Cornet Andezit SRL) din Negreşti Oaş judeţul Satu Mare sunt împiedicaţi de nouă ani, respectiv din anul 2006, să-şi exercite atributele dreptului de proprietate asupra unor terenuri totalizând circa18 hectare, pe care le deţin în zona Cornet din oraşul Negreşti Oaş, fiind tulburaţi în posesie de către Societatea comercială Zapodi SRL Negreşti Oaş, îndeosebi de către directorul acesteia Ciobra Dumitru Florin.

SC Zapodi SRL Negreşti Oaş, având ca asociaţi pe numiţii Fedorca Augustin, socrul directorului Ciobra Dumitru Florin, cu domiciliul în Negreşti Oaş (50% din capitalul social) şi Vicoleanu Vasile, cu domiciliul în Bucureşti (35% din capitalul social) şi SC Mevas Comerţ SRL, cu sediul în Bucureşti (15% din capitalul social), a dobândit în anul 2006, prin cesionare de către SC Lafarge Agregate SA Bucureşti, cu acordul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, licenţă de exploatare piatră de andezit industrial şi de construcţii în perimetrul Cornet din judeţul Satu Mare. SC Zapodi SRL deţinea în perimetrul respectiv o suprafaţă de2,3 hade teren, iar din 2006 şi până în prezent a exploatat în nenumărate rânduri piatră de andezit de pe terenurile din vecinătate, aflate în proprietatea numiţilor Pop Vasile (3,5 ha), Fedorca Ștefan (2,5 ha), Pop Vasile Daniel (3 ha) şi SC Cornet Andezit SRL, societate la care este asociat unic şi administrator numitul Pop Vasile Daniel (8,8 ha). Numitul Pop Vasile şi SC Cornet Andezit SRL au acţionat în judecată încă din 2007, obţinând hotărâri judecătoreşti (ordonanţe preşedinţiale) definitive (sentinţa civilă a Judecătoriei Negreşti Oaş nr. 561/2007, pronunţată în dosarul nr. 64/2007, respectiv sentinţa civilă a Judecătoriei Negreşti Oaş nr. 861/2007, pronunţată în dosarul nr. 780/2007) care au fost puse în executare, prin care pârâta SC Zapodi SRL a fost obligată să oprească orice lucrări de excavare a pietrei pe terenurile reclamanţilor şi să evacueze de îndată utilajele de extragere a pietrei pe care le-a amplsat pe terenurile acestora, dar aceasta nu s-a conformat, continuând exploatarea nelegală a acestora. În ultima perioadă, piatra concasată rezultată a fost livrată unor societăţi comerciale care au obţinut lucrări de reparare şi asfaltare de drumuri de la Consiliul Judeţean Satu Mare, firme care sunt cunoscute ca fiind protejate de şefii Consiliului Judeţean, ca SC Tarr Beton SRL Livada, SC Tehnic Asist SRL Botoşani, SC Alfa Rom SRL Satu Mare şi SC Roşu Company SRL Livada (la sediul căreia şi-a mutat relativ recent sediul SC Zapodi SRL).

Din 2006 şi până în prezent, petenţii Pop Vasile, Pop Vasile Daniel şi SC Cornet Andezit SRL s-au adresat de numeroase ori organelor competente, respectiv organelor de urmărire penală (Poliţia oraşului Negreşti Oaş şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş), Gărzii de Mediu Satu Mare, Agenţiei de Mediu Satu Mare şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în vederea tragerii la răspunderii penale a persoanelor vinovate şi a restabilirii legalităţii, dar aceste instituţii nu au adoptat măsuri în acest sens, întrucât directorul SC Zapodi SRL, Ciobra Dumitru Florin, a beneficiat de protecţia unui grup local de interese, constituit din reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai Gărzii de Mediu, poliţişti, procurori ş.a, precum şi de protecţia unor reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, sens în care învederez următoarele:

I. Petenţii Pop Vasile şi SC Cornet Andezit SRL au adresat mai multe plângeri penale Poliţiei oraşului Negreşti Oaş şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş pentru efectuarea de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţunilor de tulburare în posesie, furt calificat şi executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, dar soluţionarea acestora a fost tergiversată şi muşamalizată, fiind dispusă neînceperea urmăririi penale în toate cazurile. Prima plângere formulată de petentul Pop Vasile constituie obiectul dosarului Parchetului de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş nr. 800/P/2006, iar prima plângere formulată de petenta SC Cornet Andezit SRL constituie obiectul dosarului Parchetului de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş nr. 349/P/2007, dar aceste dosare nu au fost soluţionate definitiv până în prezent întrucât soluţiile de neurmărire penală au fost infirmate, într-o primă perioadă de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş sau de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, iar mai recent de Judecătoria Negreşti Oaş, care a dispus reluarea urmăririi penale în cauză. Menţionez că ultimele soluţii de neîncepere a urmării penale referitor la plângerile petenţilor Pop Vasile şi SC Cornet Andezit SRL au fost emise de procurorul Bodoc Georgel, respectiv de prim-procurorul Liloiu Pannă Maria de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş.

Reprezentantul SC Cornet Andezit SRL, Pop Vasile Daniel, a mai sesizat de numeroase ori organele de poliţie la telefonul unic de urgenţă 112 cu privire la exploatarea abuzivă a pietrei de pe terenul său de către SC Zapodi SRL, respectiv în septembrie 2013, în 3 şi 9.03.2015, în 20.04.2015 şi în 15.05.2015, dar Poliţia oraşului Negreşti Oaş nu a luat nicio măsură în vederea restabilirii legalităţii şi a tragerii la răspundere a persoanelor vinovate. La data ultimei sesizări, respectiv în 15.05.2015, numitul Ciobra Dumitru Florin a pătruns pe terenul proprietatea SC Cornet Andezit SRL cu alte şapte persoane, cu două autoturisme de teren şi un excavator, distrugând bariera şi punctul de pază de la intrare şi ameninţându-l cu moartea pe petentul Pop Vasile Daniel, care a reuşit să scape fugind pe culmea dealului, unde nu au mai putut urca autoturismele. Poliţiştii au venit la faţa locului după circa 40 de minute, dar nu au luat măsuri de identificare, de reţinere şi de audiere a agresorilor, iar după circa o lună Poliţia oraşului Negreşti Oaş i-a comunicat petentului Pop Vasile Daniel că plângerea sa a fost transmisă Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, pentru efectuarea de cercetări sub aspectul săvâşirii infracţiunii de tentativă de omor. Până în prezent dosarul a stat în totală nelucrare, deşi au trecut aproape patru luni de la sesizare, în această perioadă petentul nefiind nici măcar citat pentru a fi audiat ca parte vătămată. Menţionez că procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare este soţul prim-procurorului de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş, a cărui soluţie de neîncepere a urmăririi penale în dosarul nr. 349/P/2007 a fost infirmată în cursul lunii iunie 2015 de către Judecătoria Negreşti Oaş.

Principalii protectori ai numitului Ciobra Dumitru Florin sunt comisarul şef Dinu Daniel Ionel, şeful Biroului poliţie rutieră din cadrul Poliţiei oraşului Negreşti Oaş, şi procurorul Bodoc Georgel de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş, anterior poliţist în judeţul Buzău. Cei trei se întâlnesc aproape zilnic în localuri publice din Negreşti Oaş, îndeosebi la barul Bizo Bar, cu reprezentanţi ai Primăriei oraşului Negreşti Oaş şi cu oameni de afaceri influenţi din zonă, liderul grupului fiind controversatul afacerist Crişan Mihai, reţinut şi inculpat recent de către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru mai multe infracţiuni de dare de mită, aflat actualmente sub control judiciar, referitor la care este de notorietate publică faptul că a fost protejat în ultimii ani de şefii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare, chestorul Tăut Liviu şi comisarul şef Taloş Constantin (învinuiţi respectiv inculpaţi şi ei de către DNA pentru fapte de corupţie).

Comisarul şef Dinu Daniel Ionel şi-a folosit influenţa asupra colegilor săi din Poliţia oraşului Negreşti Oaş pentru a obţine propunerea de soluţii de neînceperea urmăririi penale în cazul plângerilor formulate împotriva numitului Ciobra Dumitru Florin, referior la acesta existând informaţii că ar fi fost implicat şi în contrabanda cu ţigări aduse din Ucraina în zonă şi că ar exercita operaţiuni comerciale nelegale, deţinând trei autoturisme la firma de taximetrie SC Ionatan Teodor SRL din Negreşti Oaş, având numerele de înmatriculare SM-36-ZIN, SM-37-ZIN, SM-38-ZIN (motiv pentru care a recurs la tot felul de şicane, de la ameninţări până la sancţiuni contravenţionale şi dosare penale asupra patronilor şi şoferilor firmelor concurente). Relaţia apropiată a procurorului Bodoc Georgel cu numitul Ciobra Dumitru Florin, faţă de care a dispus neînceperea urmăririi penale în două dosare având ca obiect plângeri formulate împotriva sa pentru tulburare în posesie şi furt calificat de către proprietarii terenurilor din zona Cornet, este dovedită de faptul că procurorul susmenţionat şi-a stabilit, de aproape trei ani, reşedinţă fictivă la cuscrul numitului Ciobra Dumitru Florin, Pop Vasile, cu domiciliul în comuna Certeze strada Școlii nr. 66, în baza căreia beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru chirie de 300 de euro. În realitate, procurorul Bodoc Geogel locuieşte în municipiul Satu Mare, de unde se deplasează zilnic la Negreşti Oaş cu autoturismul proprietate personală.

II. Petenţii au sesizat şi Garda de Mediu Satu Mare şi Agenţia de Protecţia Mediului Satu Mare cu privire la faptul că SC Zapodi SRL nu deţinea autorizaţie legală de mediu şi că a exploatat nelegal piatră de andezit în perimetrul Cornet întrucât, pe de o parte, referitor la terenul de2,3 hape care îl avea în posesie nu a prezentat un contractat autentic de vânzare-cumărare, ci doar un contract de vânzare-cumpărare sub semnătură privată şi un acord de principiu din partea Protopopiatului Greco-Catolic Negreşti Oaş, care nu a fost niciodată proprietar tabular în zonă, iar, pe de altă parte, nu a avut niciodată acordul proprietarilor Pop Vasile, Fedorca Ștefan, Pop Vasile Daniel şi SC Cornet Andezit SRL pentru a exploata piatră de pe terenurile acestora. Până în anul 2012, SC Zapodi SRL nici măcar nu a fost titulară de autorizaţie de mediu, prevalându-se de autorizaţia de mediu obţinută anterior cesionării licenţei de exploatare de către SC Lafarge Agregate SA Bucureşti. Reprezentanţii Gărzii de Mediu Satu Mare îndeosebi nu au verificat aspectele de nelegalitate sesizate ori nu au consemnat neregulile în notele de constatare întocmite. Mai mult, în cursul lunii martie 2015, la solicitarea numitului Ciobra Dumitru Florin, reprezentanţii Gărzii de Mediu Satu Mare au efectuat un control cu scop de intimidare asupra petenţilor Pop Vasile Daniel şi SC Cornet Andezit SRL. Menţonez că comisarul şef al Gărzii de Mediu Satu Mare, Fănăţan Vasile, este originar din oraşul Negreşti Oaş şi este legat de cercul de interese care a susţinut şi susţine firma SC Zapodi SRL.

III. Petenţii au sesizat şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale cu privire la exploatarea nelegală a pietrei de andezit efectuată în perimetrul Cornet, inclusiv asupra terenurilor proprietatea acestora, arătând faptul că licenţa de exploatare şi autorizaţia de mediu de care s-a prevalat SC Zapodi SRL sunt lovite de nulitate absolută, fiind încălcate prevederile art. 6, art. 22 lit. f şi art. 34 lit. b, f şi g din Legea minelor nr. 85/2003, pentru următoarele motive:

1. SC Zapodi SRL nu a prezentat un titlu de proprietate valabil, respectiv contract autentic de vânzare-cumpărare, pentru terenul de2,3 haîn posesia căruia a ajuns şi pe care l-a exploatat integral, ci a prezentat doar un contractat de vânzare-cumpărare sub semnătura privată şi un acord de principiu de partea Protopopiatului Greco-Catolic Negreşti Oaş, care nu avut şi nu a obţinut niciodată vreun drept de proprietate în zonă, nefiind proprietar tabular.

2. SC Zapodi SRL nu a solicitat şi nu a obţinut niciodată acordul proprietarilor şi administratorilor terenurilor din vecinătate, respectiv al petenţilor Pop Vasile, Fedorca Ștefan, Pop Vasile Daniel şi SC Cornet Andezit SRL, în vederea exploatării pietrei de pe terenurile acestora.

3. SC Zapodi SRL nu a mai exploatat efectiv în ultimii ani, cel puţin din anul 2014, perimetrul pentru care deţinea licenţă.

4. SC Zapodi SRL a furnizat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale informaţii neconforme cu realitatea privitoare la exploatarea zăcământului atât în momentul obţinerii licenţei în 2006, când a prezentat aşa-zisul acord de principiu al unui neproprietar, cât şi în perioada 2007-2014, când a comunicat că lucrează pe porţiuni din perimetrul licenţei, în condiţiile în care proprietarii terenurilor exploatate obţinuseră hotărâri judecătoreşti de sistare a exploatării şi de evacuare a SC Zapodi SRL, şi cu ocazia întocmirii şi comunicării programului anual de exploatare pe anul 2015, prin care a înştiinţat că urmează să lucreze pe porţiuni care, în realitate, nu se mai aflau sub imperiul licenţei şi de pe care fusese evacuată.

5. SC Zapodi SRL nu şi-a achitat obligaţiile la bugetul statului de mai mulţi ani, acumulând datorii, reprezentând taxe, impozite şi redevenţe, cifrate la circa un milion de lei în 2010, când Direcţia Generală a Finanţelor Publice Satu Mare i-a aplicat sechestru asigurător pe toate bunurile deţinute, respectiv la circa 1,5 milioane de lei în prezent.

Menţionez că în ultima perioadă SC Zapodi SRL a exploatat piatră de andezit în perimetrul Cornet cu concursul firmei SC Roşu Company SRL Livada, care nu are obligaţii restante către bugetul de stat, motiv pentru care şi-a mutat sediul la sediul acestei firme din oraşul Livada.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale fie nu au dat curs sesizărilor şi solicitărilor petenţilor fie au efectuat verificări formale, manifestând o atitudine vădit părtinitoare faţă de SC Zapodi SRL. Potrivit petenţilor, această atitudine vădit părtinitoare şi-ar avea explicaţia în faptul că unul dintre asociaţii SC Zapodi SRL, respectiv Vicoleanu Vasile, ar fi fost angajat şi ar fi avut funcţii de conducere la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, iar asociaţii SC Mevas Comerţ SRL Bucureşti ar fi avut legăturii strânse cu persoane cu funcţii de conducere din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Pentru motivele expuse, având în vedere faptul că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale se află în coordonarea Cancelariei primului ministru, vă solicit domnule prim ministru Victor Ponta să dispuneţi Corpului de control al dvs. să verifice aspectele de nelegalitate semnalate cu privire la activitatea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Domnule ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, vă solicit să dispuneţi verificarea modului de soluţionare a plângerilor penale formulate de petenţii Pop Vasile, Pop Vasile Daniel şi SC Cornet Andezit SRL Negreşti Oaş, îndeosebi a dosarelor Parchetului de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş nr. 800/P/2006 şi nr. 349/P/2007, care nu au fost soluţionate definitiv până în prezent, precum şi verificarea conduitei necorespunzătoare a procurorului Bodoc Georgel şi a prim-procurorului Liloiu Pană Maria de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş.

Domnule ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, vă solicit să dispuneţi verificarea conduitei necorespunzătoare, cu incidenţă infracţională, a comisarului şef Dinu Daniel Ionel, şeful Biroului de poliţie rutieră din Poliţia oraşului Negreşti Oaş, precum şi a conduitei pasive, contrare legii, a Poliţiei oraşului Negreşti Oaş în cazul plângerilor penale formulate şi al sesizărilor adresate pe telefonul unic de urgenţă 112 de către petenţii Pop Vasile Daniel şi SC Cornet Andezit SRL.

Doamnă ministru a Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, vă solicit să dispuneţi verificarea modului necorespunzător, vădit părtinitor, în care reprezentanţii Gărzii de Mediu Satu Mare şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare au verificat şi au soluţionat sesizările adresate de către petenţii susmenţionaţi.

Domnule ministru al Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, vă solicit să-mi comunicaţi cuantumul actual al obligaţiilor restante pe care le are faţă de bugetul de stat SC Zapodi SRL, anterior cu sediul în oraşul Negreşti Oaş, actualmente cu sediul în oraşul Livada judeţul Satu Mare, şi motivele pentru care nu a fost realizată executarea silită a datoriilor înregistrate, întrucât directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, Albu Luminiţa, nu a dat curs solicitării pe care am formulat-o în acest sens cu două luni în urmă, fapt ce denotă o atitudine părtinitoare faţă de firma susmenţionată şi din partea organelor fiscale.

Solicit comunicarea în scris a constatărilor efectuate şi a măsurilor dispuse pentru restabilirea legalităţii şi tragerea la răsundere a persoanelor vinovate.

Senator

Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.