Un nou protest de amploare în centrul Chişinăului

Update: Oameni din toate colţurile republicii s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale.

Protestatarii au venit cu crizanteme albe, la îndemnul organizatorilor, drept semn al caracterului paşnic al protestului. Au scandat lozinci antiguvernamentale, au fluturat steaguri și le-au cerut autorităților să găsească banii furați din sistemul bancar.

Mai mulți lideri de opinie i-au îndemnat pe protestatari la nesupunere civică, grevă și neachitarea taxelor către stat. De asemenea, aceștia au anunțat că vor crea o gardă populară, dar și grupuri de inițiativă în toată țara pentru colectarea semnăturilor necesare pentru inițierea unui referendum ce ar permite modificarea procedurii de alegere a președintelui țării.

Mii de oameni protestează și sunt hotărâți să stea în centrul capitalei până în momentul în care dezideratele lor vor fi îndeplinite.

Oameni din toate colţurile Republicii Moldova sunt așteptați duminică în Piața Marii Adunări Naționale, unde urmează să aibă loc o nouă manifestație amplă de protest, potrivit independent.md. Organizatorii spun că duminică sunt aşteptaţi un număr record de cetăţeni care-şi vor ţara înapoi.

„Semnale din teritoriu vorbesc despre faptul că oamenii se mobilizează, sunt create grupuri de rude, de prieteni şi de vecini. Se aşteaptă un număr record de oameni”, a spus Preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale (CMAN), Andrei Năstase.

În context, acesta a spus că speră că duminică va avea loc şedinţa comună a Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţii, așa cum a solicitat CMAN, „în vederea demiterii persoanelor vizate în proclamația protestului din 6 septembrie”.

Vicepreşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Valentin Dolganiuc, a făcut apel către jurnalişti din Republica Moldova, îndemnându-i să reflecte corect evenimentele din ţară.

„Unul dintre instrumentele forte de luptă este mass-media. Am făcut o adresare către jurnalişti ca să decidă comportamentul pornind de la deontologia jurnalismului sau făcând apel la propria conştiinţă”, a spus Dolganiuc.

De asemenea, Dinu Plângău, membrul Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, a îndemnat toţi tinerii să vină în centru capitalei pentru a protesta faţă de actuala guvernare.

Cu un mesaj similar au venit și veteranii războiului din Afganistan şi veteranii Marinei Militare. Aceștia au îndemnat oamenii din toată ţara să fie uniţi şi să vină pe 4 octombrie în PMAN.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.