Un nou scandal în Franța: ”Doamnă, teroriștii sunt musulmani și toți musulmanii sunt teroriști”

O filmare cu telefonul mobil făcută într-un restaurant gastronomic din departamentul francez Saine-Saint-Denis care arată cum un responsabil al localului a refuzat să servească două femei pe motiv că poartă vălul musulman a făcut prima pagina a presei din Franța. Scena a fost înregistrată pe ascuns de una dintre cele două femei și a devenit probă în investigația inițiată de procurori.

”Nu vrem să fim servite de rasiști, domnule”, spune una dintre femei la începutul înregistrării, într-un moment în care se pare că disputa începuse deja.

”Nu te înfuria, nu te înfuria. Uite-i că vin”, îi spune prietena sa. ”Rasiștii nu pun bombe și nu omoară oameni. Rasiștii ca mine”, spune cel ce pare să fie șeful restaurantului. ”Am pus cumva bombe, domnule?”. ”Doamnă, teroriștii sunt musulmani și toți musulmanii sunt teroriști. Uite, fraza asta spune totul. Analizați-o”. ”Nu trebuie să analizez prostii”, răspunde femeia. ”Sunt într-o țară laică și am dreptul să am opinia mea. Și nu vreau să am aici la mine oameni ca dumneata. Punct. Am meritul că sunt limpede”. ”Însă trebuia să precizați. Nu știam. Daca am fi știut nu am mai fi venit, domnule”, spune cealaltă femeie cu văl. ”Acum știți și prin urmare plecați”. ”Da, o să plecăm. Stați liniștit”.

Pe tot parcursul acestei discuții de aproape două minute și jumătate se putea vedea că niciunul dinctre clienții restaurantului nu a reacționat în vreun fel, scrie Liberation. Apoi se aude cum una dintre femei a sunat la poliție. ”Vine poliția, nu-ți fă griji. Vine. Nu ai să mergi singură”.

Ironia, scrie Liberation este că pe tot parcursul acestei altercații, în fundal se aude muzică arăbească.

Comisariatul de poliție a informat presa că a intervenit imediat. Colectivul contra Islamofobiei din Franța a anunțat că a fost contactat de cele două femei, care încă nu s-au decis dacă vor depune o plângere.

Ministrul pentru Drepturile Femeilor, Laurence Rossignol, a reacționat repede pe Twitter și a arătat că a sesizat Delegația ministerială pentru lupta împotriva rasismului și antisemitismului.

Parchetul regional a anunțat presa că în cursul zilei de duminică a deschis o anchetă pentru ”discriminare cu caracter rasial”.

Patronul restaurantului cu pricina este de negăsit pentru jurnaliști, iar pe la o căutare pe Google localul pare să fie închis definitiv. Un jurnalist de la Le Parisien care a fost la fața locului a scris însă că patronul a avut o discuție cu membrii comunității musulmane din localitate și și-a cerut scuze în fata lor. A recunoscut că a exagerat, din cauza contextului creat de dispută privind interdicția portului costumului de baie burkini și din cauză că un bun prieten a murit în atentatul de la Bataclan, în noiembrie 2015.

Înregistrarea a fost postată pe Facebook nu de catre femeile care au filmat scena, ci de utilizatoarea Karima AbdelRahman Bint Mohammed, care scrie că cele doua femei ”ne-au informat și am decis să reacționez”. Se pare, scrie Liberation, că această persoană este singura care a ”reacționat”. Pagina sa de Facebook este una foarte rar actualizată, nu are fotografii cu fața utilizatorului și nici prieteni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.