Un ofiţer american a riscat totul pentru a se alătura Legiunii Străine

Un tânăr sublocotenent din armata americană, printre cei mai buni din promotia sa de la West Point, a fost condamnat de un tribunal militar pentru dezertare, după ce s-a hotărât să intre în Legiunea Străină.

Lawrence J. Franks şi-a părăsit unitatea în 2009, scrie New York Times. Avea atunci 28 de ani şi a declarat în faţa magistraţilor că se gândise de mai multe ori să-şi ia viaţa. El a arătat cum condiţiile dure din Legiunea Străină l-au ajutat să iasă din starea de depresie.

“Trebuia să îmi fie frig şi foame. Aveam nevoie de viaţa epuizantă pe care nu am găsit-o decât în Legiune”, a explicat el.

Ofiţerul american a fost declarat dispărut din unitatea sa medicală din Fort Drum, în statul New York. El nu şi-a anunţat familia. A plecat la Paris şi s-a angajat pentru cinci ani în Legiunea Straina, sub numele de Christopher Flaherty. Americanul a început de jos însă ascensiunea sa a fost rapidă şi a primit multe decoraţii. A efectuat misiuni în Republica Centrafricană şi Djibouti. A fost însărcinat cu paza generalului Laurent Kolodzej, comandantul trupelor franceze din Mali în timpul intervenţiei din 2013 împotriva rebelilor islamişti.

“E un tip pe care nu-l voi uita niciodată şi de care voi rămâne mereu alături”, a declarat generalul Kolodziej în faţa curţii marţiale din SUA, prin videoconferinţă. “Este un soldat înnăscut şi este şi un gentleman înnăscut. Mi-ar plăcea să am zece oameni ca el în echipă. Aş fi cel mai fericit general”.

La finalul contractului de cinci ani, americanul a părăsit Legiunea, în martie 2014. Apoi s-a predat la o baza militară americană din Germania. Procurorii militari l-au acuzat că a dezertat pentru a evita o misiune în Afganistan, pe ste un an. Ofiţerul american a spus însă că un an i se părea o aşteptare prea lungă. “Nu regret nimic din ce-am făcut, fie că a fost bine sau rău, pentru că în felul ăsta mi-am salvat viaţa”, a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.