Un partid care nu mai există în parlament primeşte încă subvenţie de la buget

Parlamentul României a devenit „celebru” şi prin „miracolele” (expresia mai corectă ar fi anomaliile) au loc din când în când. În prezent avem de-aface cu un astfel de „miracol”. Care durează de un an şi aproape două luni.

PNŢcd primeşte încă subvenţii de la stat

Un partid care nu mai există în Parlament primeşte încă subvenţie de la stat. Este vorba de PNŢCD. La alegerile parlamentare din decembrie 2012, PDL, Forţa Civică şi PNŢCD – ultimele două, cu doar câţiva candidaţi – au mers împreună sub denumirea Alianţa România Dreaptă (ARD). Cei care au fost aleşi, deşi au figurat scriptic în cadrul grupurilor parlamentare ale PDL, au apărut în acte ca membri a grupărilor politice din care proveneau, şi astfel acestea, Forţa Civică şi PNŢCD au primit dreptul legal de a obţine subvenţie lunară de la stat. PNŢCD a avut un singur deputat pe „lista” ARD, este vorba de Ioan Mihăilă, ales pe poziţie suplimentară în colegiul 6 Bucureşti. Numai că Mihăilă a avut (probabil mai are) probleme cu DNA (a şi fost reţinut o scurtă perioadă), cu ANI, şi cum cei din PDL au strâmbat din nas, Mihăilă a plecat din PNŢCD şi implicit din grupul parlamenztar al PDL şi a fost „recuperat” şi „reciclat” de către UNPR, în martie 2014. Din această lună PNŢCD nu a mai existat ca partid parlamentar. Normal ar fi fost ca subvenţia să fie retrasă. Numai că şi după ce a încetat să mai fie partid parlamentar (sunt considerate partide parlamentare şi primesc subvenţii acele partide care au avut candidaţi aleşi în 2012, partidele apărute ulterior nu primesc subvenţii – n.a.) PNŢCD a primit şi primeşte în continuare subvenţia lunară, care vine de la AEP (Autoritatea Electorală Permanentă): 1.847, 71 lei – iunie 2014, 1.539, 76 lei – iulie 2014, 1.539, 76 lei – august 2014, 618,78 lei – septembrie 2014, 2.463,62 lei – octombrie 2014, 1.539,76 lei – noiembrie 2014, 1.542,64 lei – decembrie 2014, 1.387,34 lei – martie 2015, 1.413,12 lei – aprilie 2015 (aceste sume sunt cele făcute publice de AEP – n.a.). După cum se poate observa, sumele sunt ridicol de mici, dar aici nu este vorba de cuantumul sumelor, ci de superficialitatea (non-profesionalismul) celor care se ocupă de astfel de probleme. (În cazul Forţei Civice, a căror 4 parlamentari au intrat prin fuziuni în PNL, din 2 februarie a.c., subvenţia a fost fie retrasă fie a fost adăugată celei acordate liberalilor). Este totuşi nepermis ca două instituţii foarte importante în stat să nu ştie ce se întâmplă în „parohia” lor. Se impune întrebarea: unde virează AEP banii? Direct la sediul central al partidului, la Camera Deputaţilor? Până una alta, cineva îşi însuşeşte foloase necuvenite. Repetăm, sumele sunt ridicol de mici, dar aici este vorba de principii şi respectarea legii.

Remember: precedentul „Neţoiu”

Readucem în atenţia cititorilor şi un alt „miracol”, semnalat de Cotidianul încă de acum un an de zile. Timp de mai bine de un an de zile (între 5 martie 2014 şi 22 aprilie 2015) un deputat aflat în penitenciar, cu condamnare definitivă a figurat în permanenţă în scriptele Camerei. El a contat la număr în cvorumurile de şedinţă, la cvorumurile de vot, era strigat la „prezenţă” era strigat la apelul de la voturile cu bile. Este vorba de Gheorghe Neţoiu (UNPR), condamnat în dosarul Transferurilor din fotbal. Neţoiu, cu excepţia îndemnizaţiei de deputat, a primit restul drepturilor financiare, ne referim la suma forfetară. Cine îi (mai) ridica banii, mai funcţiona (dacă a funcţionat vreodată) vreun cabinet parlamentar din colegiul său, nu se ştie. Situaţia lui Neţoiu (nu a fost una singulară, au mai fost doi parlamentari condamnaţi, dar ei au figurat „prezenţi” doat două luni) a fost generată de faptul că instanţa care a dat sentinţa definitivă nu a trimis la Camera Deputaţilor înştiinţarea privind condamnarea definitivă. Sfânta birocraţie românească. Toată lumea ştia că Neţoiu este condamnat, că a pierdut nişte drepturi, dar o hârtie sau mai bine spus circulaţia între două instituţii a unei hârtii a generat „miracolul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.