Un partid din România şi-a înfiinţat gardă paramilitară

Cine va conduce garda paramilitară şi ce uniformă are. Partidul Rusia Unită a lui Putin a înfiinţat în 2015 o gardă similară. Ce articole legale sunt încălcate.

România Unită şi-a tras gardă paramilitară

Partidul România Unită, grupare cu tentă ultranaţionalistă, condusă de deputatul Mihai-Bogdan Diaconu (fost în PSD) a anunţat duminică înfiinţarea „Patrulei lui Vlad Ţepeş”. Au fost prezentaţi deja primii înrolaţi, şase tineri, tunşi scurt (sic !) îmbrăcaţi în uniforme albastre. Patrula va fi condusă de campionul K1, Daniel Ghiţă. Iată ce a declarat deputatul Mihai-Bogdan Diaconu, citat de Hotnews: „Pe aceşti tineri îi veţi vedea peste tot, îi veţi vedea unde este nevoie de ei, de ajutor. Nu vor avea arme, poate vor avea lopeţi să ajute la deszăpezire sau poate vor avea găleţi să ajute la inundaţii sau poate pur şi simplu vor ajuta o bătrână să traverseze strada”.

Ceva mai „clar” s-a exprimat Daniel Ghiţă: „Patrula lui Vlad Ţepes va veghea ca cei sarmani si uitaţi de autorităţi să nu fie victimele interlopilor, talharilor, hoţilor cu diplomă. Dacă statul roman nu ne apară, ne vom apăra singuri (Sic!), trebuie să dăm un semnal ca România nu este sat fără câini, în care oricine urlă mai tare sau se ia de cei slabi şi neajutoraţi are câştig de cauză (…) Patrula lui Vlad Ţepeş va fi un instrument al dreptăţii. Dacă autorităţile se vor uita în altă parte, vom avea grijă noi să rezolvăm problemele românilor. Statul suntem noi, românii”. De aici rezultă clar că nu va fi vorba doar de „dezăpeziri” sau de ajutat bătrânii să treacă strada, ci şi de o imixiune în competenţele autorităţilor.

Un articol ce trebuie recitit

Pe 14 mai 2015, „Napoca News”, publica un articol, pe care îl redăm în întregime pentru că are legătură cu evenimentul de duminică. „Influenţat de Poliţia Legionară? Partidul de guvernământ Rusia Unită, al lui Vladimir Putin, va forma patrule civile pentru menținerea ordinii publice și contracararea micii criminalități. După ce anul trecut a fost adoptată legea care permite cetățenilor să participe la păstrarea ordinii, grupuri de „vigilantes” din Rusia Unită, recrutați din rândurile companiilor private de securitate și ale asociațiilor paramilitare de cazaci, scrie Kommerssant. Patrulele, compuse din trei sau patru inși, „cu aspect atletic”, ar trebui să-și înceapă la sfârșitul lunii acesteia sau la începutul lui iunie misiunile care vor consta în monitorizarea cartierelor Moscovei. Țintele lor sunt mica criminalitate, parcarea ilegală, traficul de droguri, ei trebund să-i „umilească” pe violatorii ordinii publice. Patrulele vor purta uniforme cu însemnele Partidului Rusia Unită și vor filma acțiunile de mică criminalitate surprinse în flagrant și le vor publica pe un „zid al rușinii” de pe internet.

Poliția Legionară a fost o organizație concepută după modelul unităților paramilitare naziste, liderii ei considerând-o versiunea românească a SA germane. Înființată formal la 6 septembrie 1940, ea avea scopul de a apăra noul regim naţionalist și de a-i elimina pe adversarii acestuia”.

Mai rămâne să adăugăm, că scopurile declarate ale înfiinţării Poliţiei Legionare nu au fost deloc departe de ceea ce am auzit de la Diaconu şi Ghiţă. Că în realitate cu altceva s-a ocupat Poliţia legionară, asta se ştie.

Ce articole de lege şi din Constituţie sunt încălcate

Înfiinţarea de către Partidul România Unită a „Patrulei lui Vlad Ţepeş”, încalcă unele prevederi din Constituţie şi din Legea partidelor politice. Din Constituţie sunt încălcate două articole:

Art. 118, (4) Organizarea de activităţi militare sau paramilitare în afara unei autorităţi statale este interzisă.

Art.126 (1) Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege. (Daniel Ghiţă a anunţat o serie din „obiectivele” gărzii nou înfiinţate şi care se află pe rolul unor instanţe).

Din Legea partidelor politice este încălcat art.3 (4), care prevede: „Partidele politice nu pot organiza activităţi militare sau paramilitare şi nici alte activităţi interzise de lege”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.