Un președinte anti-Trump în Germania

Președintele Germaniei nu are atribuții executive, ci doar de reprezentare a țării la nivel internațional, însă alegerea unui șef de stat care din poziția de ministru de Externe deținută anterior l-a numit pe Donald Trump „predicator al urii“ este cu siguranță un semnal puternic pe care cancelarul de la Berlin îl transmite Americii.

Social-democratul Frank-Walter Steinmeier, 61 de ani, cel care a avut două mandate în fruntea diplomației germane în perioada guvernărilor de mare coaliție între Uniunea Creștin Democrată a Angelei Merkel și Partidul Social-Democrat, a fost ales duminică în funcția de președinte, în urma unei înțelegeri politice între cele două partide.

Circumspecție în Europa de Est

Presa germană vorbește despre un „președinte anti-Trump“, pentru că, imediat după alegerile din Statele Unite, pe atunci ministru de Externe, Steinmeier a spus: „Acest rezultat nu este cel pe care și l-au dorit cei mai mulți germani. Nu vreau să îndulcesc realitatea. De acum încolo nimic nu va fi ușor, multe lucruri vor fi mai complicate“, a spus Stenmeier. Înainte de alegerea sa, Steinmeier s-a descris drept „cel mai bun antidot împotriva populismului“. Dincolo de poziția anti-Trump pe care și-a asumat-o, Steinmeier poate fi privit cu neîncredere și în statele NATO din Estul Europei. În urmă cu un an, ministrul de Externe Steinmeier a stârnit un val de critici, spunând că un exercițiu militar al NATO ce avea loc în Polonia este similar cu „zăngănitul armelor“ în fața Rusiei.

Alegerea lui Steinmeier este interpretată ca o victorie a social-democraților ce poate anunța o mare surpriză la alegerile din septembrie, mai ales că în sondaje, Angela Merjke pierde teren în fața contracandidatului Martin Schulz. O privire asupra erei Merkel arată însă mai degrabă că aceasta nu a avut noroc la președinți.

Președintele Horst Koehler a demisionat în 2010, după ce a spus că misiunile militare externe germane susțin interesele economice ale țării; Christian Wulff a greșit fatal în 2012, când a început un război cu presa și a ajuns în fața justiției în urma unui scandal de trafic de influență; actualul președinte Joachim Gauck, care își duce mandatul la bun sfârșit, nu a fost alegerea lui Merkel, ci a unui front unit al opoziției și al partenerilor de coaliție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.