Un proiect de lege de la Finanțe mută povara fiscală de la angajator la angajat

Contribuțiile de asigurări sociale ale unui angajat vor crește de la 10,5%, cât sunt în prezent, la 21,7%, iar cele pentru sănătate de la 5,5% la 8,9%, conform unui proiect de ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal aflat în circuitul de avizare. Modificări vor avea loc și pentru angajator.

Astfel, acesta va plăti CAS 4,2% pentru condiții deosebite de muncă și 8,2% pentu conduții speciale de muncă, în timp ce pentru șomaj va achita 0,8%. În prezent, angajatorul datorează 15,8% CAS în condiții normale de muncă (se adaugă 5 pp pentru condiții deosebite și 10 pp pentru condiții speciale), 5,2% pentru sănătate și 0,5% pentru șomaj. Singura veste bună pentru angajat este dispariția contribuției pentru șomaj.

Aceste modificări vor muta povara fiscală de pe umerii angajatorului pe cel al angajatului dar și pe cei a Persoanei Fizice Autorizate și pe ai celor din categoria profesiilor librale. Conform Profit.ro, pentru persoanele cu activități independente va fi o majorare semnificativă care va resimțită pentru că vor datora 21,7% și 8,9% față de 10,5% – CAS și 5,5% – CASS. În prezent, pot opta pentru plata cotei individuale de pensie de 10,5% sau a celei complete de 26,3%. Practic, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului fiscal rata de taxare a PFA se va dubla și va ajunge la un nivel similar cu cel al salariilor. În cazul pensiilor CAS este menținută la 5,5%.

Iată principalele prevederi ale proiectului de modificare a Codului Fiscal:

(1) Cotele de contribuţii de asigurări sociale datorate pentru activităţile dependente desfăşurate în condiţii deosebite, speciale sau în alte condiţii de muncă sunt următoarele:
a) 4,2% contribuţia datorată de angajator pentru condiţii deosebite de muncă;
b) 8,4% contribuţia datorată de angajator pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare;
(2) Pentru plătitorii de venituri prevăzuţi la art. 136 alin. (1) lit. b), c) şi d) cota contribuţiei de asigurări sociale este de 21.7%”.

Schimbări pentru angajat

Contribuţii de asigurări sociale: de la 10,5% la 21,7%
Contribuţii pentru sănătate: 5,5% la 8,9%
Contribuţii pentru şomaj: de la 0,5% la 0.

Schimbări pentru angajator

Contribuţii de asigurări sociale: de la 15,8% la 0%
Contribuţii de asigurări sociale (condiţii deosebite): de la 20,8% la 4,2%
Contribuţii de asigurări sociale (condiţii speciale): de la 25,8% la 8,2%
Contribuţii pentru sănătate: de la 5,2% la 0
Contribuţii pentru şomaj: de la 0,5% la 0,8%.

Pentru a atenua impactul majorării contribuțiilor asupra salariaților, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. Finanţele propun majorarea imperativă cu 21% a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 câştiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui să le majoreze, conform propunerii legislative cu 2.815 lei.

Astfel, se prevede:

“Art. IV. – În scopul neutralizării efectelor majorării cotelor de contribuţie de asigurări sociale individuală şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate individuală, datorate de persoanele fizice, ca urmare a includerii contribuţiilor sociale obligatorii datorate de angajatori, se introduce următoarea măsură tranzitorie:
(1) În scopul asigurării aceluiaşi venit net pentru angajat, dar şi a pastrării nivelului costului total cu salariile pentru angajator, începand cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, salariul de bază brut lunar aferente contractelor individuale de muncă, raporturilor de serviciu, actelor de detaşare sau a statutelor speciale prevăzute de lege, aflate in derulare se modifică dupa cum urmează:
(a) pentru salariile de bază brute lunare mai mici sau egale cu 5 câştiguri salariale medii brute pe economie, salariul brut lunar de bază se majorează cu 21%. Procentul de 21% reprezintă suma contribuţiilor angajatorului la fondul de asigurări sociale şi fondul de asigurări sociale de sănătate datorate de angajator până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă;
(b) pentru salariile de bază brute lunare mai mari decât 5 câştiguri salariale medii pe economie, salariul brut lunar de bază se majorează cu 2.815 lei. Suma de 2.815 lei este egală cu suma dintre contribuţiile angajatorului la fondul de asigurări sociale şi fondul de asigurări sociale de sănătate datorate de angajator până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, calculate pentru echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, luând în calcul că salariul mediu brut pentru 2016 este de 2.681lei.
(2) Nerespectarea de catre angajator a prevederilor alin. (1) se sanctionează cu amendă egală cu dublul diferenţelor constatate în minus de către organul fiscal.”

Citește și Dragu, prima reacție după apariția în presă a proiectului privind Codul Fiscal

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4517 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.