Un raport al OMS stârneşte controverse privind ţigara electronică

Mai mulţi oameni de ştiinţă au criticat dur un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care avertizează împotriva folosirii ţigărilor electronice de către fumători.

“Am fost şocată şi surprinsă când l-am citit. Este un portret plin de erori al ţigărilor electronice”, spune Ann McNeill, cercetatoare la King’s College din Londra.

Pentru ca tigările electronice sunt un produs relativ nou, experţii nu pot explica exact dacă ele pot induce dependenţa de nicotină şi dacă sunt, de fapt, un pas către fumatul ţigărilor obişnuite.

“Astazi sunt două produse pentru fumători. Unul este ţigara convenţională, care îi pune în pericol pe consumatori şi pe fumătorii pasivi şi recrutează noi clienţi din rândul nefumătorilor care o încearcă. Celălalt este ţigara electronică, mult mai sigură, care nu reprezintă un risc pentru cei pasivi şi care are rate neglijabile în ce priveşte atragerea de noi consumatori”, spune Peter Hajek, de la departamentul de dependeţă faţă de tutun a Queen Mary University din Londra.

“Folosirea ţigării electronice ar putea salva milioane de vieţi în acest secol şi are cel mai mare impact asupra sănătăţii publice din istoria folosirii tutunului”, spune Jacques Houezec, coautor şi consultant în domeniul sănătăţii publice în Franţa.

Raportul OMC care a stârnit aceste critici arată că ţigara electronică poate fi un pas important către fumat. Raportul mai atrage atenţia că fumătorii pasivi sunt la fel de expuşi ca în cazul unei ţigări obişnuite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.