Un secret învăluit într-o enigmă

Nu cred că sunt mulți pesediștii care, citind sau răsfoind programul lor de guvernare, au înțeles în ce afacere ne aflăm cu acest proiect de țară. Câți dintre ei vor fi înțeles oare că avem de-a face cu un proiect de țară? Câți vor fi înțeles că proiectul Georgescu – Vâlcov – Dragnea a fost acela din pricina căruia au eșuat lucrările iohanniste de elaborare a proiectului multipartit de dezvoltare a țării? Câți știu miezul acelui eșec?

Proiectul pesedist are în inima sa o nouă viziune despre circulația sângelui social, care este reprezentată, azi, de mișcările banilor pentru investiții. Să nu mai stăm în așteptarea banilor ce ar putea veni prin investițiile străine, zice proiectul PSD. Să luăm anual 10 miliarde euro din buget și din profitul companiilor de stat, să-i punem într-un Fond Suveran, să securizăm acest fond de influența politică și să repornim industrializarea țării.

Ce ar însemna acest Fond?

Mai întâi, ar scoate din jocul politic mulți bani de la Ministerul Dezvoltării.

Asta le-ar conveni oare primarilor? Nu ar rămâne ei doar cu fondurile europene, mult mai greu de „vămuit“? În al doilea rând, ar însemna un nou moment Băsescu de reducere a cheltuielilor de stat. Ca să poți aduna suma de 10 miliarde euro într-un sac separat de buget, este nevoie să disciplinezi la maximum cheltuirea fiecărui leu prin administrația de stat.

Tocmai spre a preveni șocul unui nou moment Băsescu în cheltuielile de stat, programul PSD 2016 își începea desfășurătorul cu un val de creșteri salariale și de pensii, adică dorea să se bazeze pe o creștere semnificativă a puterii de cumpărare a românilor bugetari, pentru ca, în momentul Băsescu, cei 200 sau 300 de mii de salariați ce vor rămâne fără joburi să nu poată face o masă critică a revoltelor.

Riscul unui asemenea Fond pentru dezvoltare prin reindustrializare este reprezentat de eventualul eșec al mecanismului de securizare față de corupția politică.

Opoziția din țară, liberalii, argumentează așa împotriva proiectului: „Ne-am prins! Nu mai aveați de unde fura!“.

Opoziția internațională, marii investitori strategici nu argumentează pe față, dar sabotează în ascuns. N-au niciun interes ca România să se dezvolte fără să se împrumute de la ei.

Dacă nu punem în centrul evenimentelor din ultimele 6 luni bătălia pentru acest Fond Suveran, rămânem în cheia luptelor politice pentru putere, care, în acest context, nu mai pot explica nici măcar pe jumătate în ce afacere ne aflăm.

Naționalismul economic din miezul proiectului Georgescu – Vâlcov – Dragnea poate fi considerat antineoliberal, adică antiglobalist.

Din păcate, liderul PSD nu are competența economică necesară ca să poată aduce argumente convingătoare că, prin succesul acestui proiect, România ar sări de la statutul actual de colonie la un statut superior, de semicolonie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.