Un şef PDL-ist din Timişoara a dat undă verde exploatării cu cianuri la Certej

România este ţara tuturor posibilităţilor, mai ales în zonele în care PDL mai are oameni în puncte de decizie. Un şef regional de la Mediu trece peste minister şi dă undă verde unei exploatări cu cianuri.

Semnal de alarmă din partea unor ONG-uri

Trei ONG-uri – Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Alburnus Maior şi Re.Generation – au transmis ziarului cotidianul.ro un semnal de alarmă privind iminenţa demarării unui proiect minier bazat pe exploatări cu cianuri. În documentul primit la redacţie se menţionează: „Proiectul minier propus la Certej, judeţul Hunedoara, de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societăţii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, creând astfel un precedent extrem de periculos pentru România. Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reţeaua de acţionari, respectiv companiile deţinătoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamănă celui propus la Roşia Montană, atrăgând de-a lungul timpului critici serioase din partea organizaţiilor de protecţia mediului din România…”.

Cum, de mai bine de un an de zile, cotidianul.ro a atras atenţia că „sunt probleme” la Certej, semnalul de alarmă tras de cele 3 ONG-uri ne-a readus în atenţie subiectul. Am aflat astfel că avizul de mediu a fost dat pe 2 iulie 2012 (când toată clasa politică şi media era conectată la blitzkrieg-ul schimbărilor de la Bucureşti).

Ministrul Mediului cere verificări şi demisii la Timişoara

Chiar în timp ce efectuam verificări la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara, Ministerul Mediului a remis un comunicat presei, din care cităm: „Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a dispus, prin ordin, verificarea, în regim urgenţă, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, judeţul Hunedoara, de către Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Se va urmări verificarea procedurilor urmate în legătură cu acest acord de mediu pentru a se vedea în ce măsură s-au respectat toate prevederile legale”. De asemenea, în documentul MMP se mai precizează că ministrul de resort a cerut ANPM „demiterea directorului Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, pentru că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emitere acordului de mediu pentru acest proiect”.

Acordul de mediu, dat de un membru PDL

Director Coordonator la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara – persoana care a semnat acordul de mediu pentru Certej – este doamna Gabriela Lambrino, care ocupă această funcţie din 2008. Gabriela Lambrino este soţia fostului deputat PDL de Timiş (din legislatura 2004-2008), Radu Lambrino. Care a fost ulterior până la căderea guvernului Boc director de cabinet al ministrului Traian Igaş, fiind pentru o perioadă detaşat în funcţia de vicepreşedinte la Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti, deşi nu avea nicio tangenţă cu sportul. Dar aşa sunt regulile în „marea familie” a PDL. Şi soţul şi soţia trebuie să deţină funcţii de conducere.

UPDATE: Tupeu PDL-ist: Gabriela Lambrino nu vrea să plece

Gabriela Lambrino a declarat pentru Mediafax că avizul de mediu l-a dat legal şi că, atunci când s-a luat decizia, ar fi fost de faţă şi actuala consilieră a ministrului Rovana Plumb, Georgeta Barabaş. „Acel proiect nu avea de ce să ajungă la Agenţia Naţională de Mediu. A fost pus pe site la noi, nu am de ce să demisionez şi nici de ce să fiu demisă, nu am greşit cu nimic. Doamna ministru Rovana Plumb are competenţe să trimită Corpul de control…”, a declarat Gabriela Lambrino.

Precedentele Gabrielei Lambrino

Şefa de la Mediu din Timişoara este cunoscută şi prin alte aprobări dubioase. Site-ul pressalert.ro a informat în 2010 că Gabriela Lambrino a „legalizat tăierile ilegale de la Solventul” şi că „avizul dat de directoarea Agenţiei Regionale de Mediu Timişoara, pedelista Gabriela Lambrino, pentru parcul eolian Sfânta Elena s-a făcut în baza unui studiu ilegal”.

Rămâne de văzut cum se va finaliza scandalul monstru din 2012 legat de exploatarea Certej, mai ales după ce Lambrino s-a contrat şi cu ministrul de resort.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.